Kuka koukuttaa eniten kalalajeja — Kotkan Kalamaratonin ennätys on 26 lajia

Viikonloppuna Kotka Maretariumin Hall of Fameen nostetaan Kuusamon Uistimen perustaja Paavo Korpua.

Kotkan Kalamaraton käynnistyy Kotka Maretariumista lauantaina kello 12.
Kotkan Kalamaraton käynnistyy Kotka Maretariumista lauantaina kello 12.

Kalamaratonia ei suotta kutsuta Suomen vaativimmaksi kalastuskilpailuksi, sillä kilpailijat kiertävät kalavesiä täydet 24 tuntia. Kotkan Kalamaraton käynnistyy Kotka Maretariumista lauantaina kello 12 ja päättyy vuorokauden kuluttua samassa paikassa.

Tavoitteena osallistujilla on koukuttaa vuorokaudessa mahdollisimman monta eri kalalajia vapavälinein. Perinteinen painavin saalispussi ei siis ratkaise voittoa, vaan saatujen eri kalalajien määrä.

Ensimmäinen Kalamaraton kilpailtiin Helsingissä vuonna 2001 ja voitto tuli 17 lajilla.

— Taitojen ja lajitietouden karttumisesta kertoo, että viime vuosina voittajajoukkue on päässyt liki kaksinkertaiseen tulokseen. Ennätys on vuodelta 2014, jolloin Species Fishing Team sai koukkuunsa 32 kalalajia. Kotkassa vastaava ennätys on 26 kalalajia, kertoo kilpailujohtaja Sari Saukkonen.

Viehevalmistaja Paavo Korpua Hall of Fameen

Kotkan kilpailun avajaisissa tehdään myös historiaa. Maretariumissa sijaitsevaan suomalaisen kalastuksen Hall of Fameen nostetaan Paavo Korpuan kuva kultaiseen galleriaan. Hän on myös ensimmäinen kultagalleristi, joka on itse tilaisuudessa läsnä.

— Tähän asti kultaiseen galleriaan on valittu pääsääntöisesti edesmenneitä suomalaisen kalastuskulttuurin suurnimiä, kuten Lauri Rapala, Juhani Aho ja Lauri Syrjänen. Nyt on tullut aikalaisten vuoro, ja suomalaisista kalastusvaikuttajista koottu raati nosti tänä vuonna joukkoon Paavo Korpuan, kertoo Saukkonen.

Paavo Korpua oli perustamassa vuonna 1967 Kuusamon Uistin -yritystä, joka on kehittynyt kansainvälisestikin arvostettu suomalainen viehevalmistaja. Kuusamon tunnetuimmat tuotemerkit Professor ja Räsänen ovat jokaisen hauenkalastajat viehepakin vakiokalustoa.

— Kuusamon Uistin on merkittävä työllistäjä Koillismaalla ja yritys on korostanut koko toimintansa ajan kalastajan vastuuta luonnosta.

Maretariumissa sijaitsevassa Hall of Famessa on kultagallerian lisäksi hopeinen galleria, johon ovat päässet vuoden kalamieheksi valitut. Tänä vuonna Vuoden 2019 kalamieheksi valittiin Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marja-Liisa Koljonen.