Vehkalahden kotiseutumuseon näyttelyä uudistetaan — Apuna työssä ovat myös Helsingin yliopiston opiskelijat

Haminan museojohtajan mukaan näyttelyä uudistettaessa otetaan huomioon myös se, että monet esineet ovat nykyihmisille tuntemattomia ja kaipaavat selityksiä.

Haminan Kaupunki

Vehkalahden kotiseutumuseo toimii rakennuksessa, jossa aikoinaan oli koulu.
Vehkalahden kotiseutumuseo toimii rakennuksessa, jossa aikoinaan oli koulu.

Vehkalahden kotiseutumuseon näyttelyä aiotaan uudistaa. Uudistamiseen ja opintoihinsa liittyen Helsingin yliopiston museologian oppiaineen opiskelijat tulevat alkuvuonna Haminaan.

Projektinhallintakurssillaan opiskelijat perehtyvät Vehkalahden kotiseutumuseoon eri näkökulmista. He myös haastattelevat museon kävijöitä.

Sofia Virtanen

Kotiseutumuseon pihapiirissä on perinteisiä piharakennuksia.
Kotiseutumuseon pihapiirissä on perinteisiä piharakennuksia.

Kansakoulua varten tehdyssä talossa

Husulassa sijaitseva Vehkalahden kotiseutumuseo on avattu vuonna 1960. Museo toimii rakennuksessa, joka alun perin tehtiin Vehkalahden ensimmäistä kansakoulua varten.

Kotiseutumuseo esittelee perinteistä maaseudun elämänmuotoa. Se perustettiin aikoinaan kokoelmille, jotka Kymenlaakson osakunnan opiskelijat keräsivät inspehtorinsa Erkki Ala-Könnin johdolla 1950-luvun lopulla.

Veli Matti Nurmela

Yksi museon huoneista on säilytetty vanhan koululuokan asussa.
Yksi museon huoneista on säilytetty vanhan koululuokan asussa.

Näyttely pysynyt varsin muuttumattomana

Kun Vehkalahti ja Hamina vuonna 2003 yhdistyivät, kotiseutumuseo siirtyi Vehkalahden kotiseutuyhdistykseltä Haminan kaupungin museoiden hoitoon. Viime vuosina museo on ollut avoinna lähinnä kesäisin, ja sen vuosittainen kävijämäärä on jäänyt vähäiseksi.

Haminan kaupunki on edellyttänyt museoilta kotiseutumuseon toiminnan kehittämistä. Museon näyttely on pysynyt pitkään melko muuttumattomana, ja sitä on tarkoitus lähivuosina uudistaa.

— Osa pitkään esillä olleista esineistä täytyy päästää välillä lepäämään. Toisaalta voimme uudistuksessa ottaa esille yli 20 000 esinettä käsittävän kokoelman ennennäkemättömiä aarteita. Emme kuitenkaan halua ryhtyä uudistustyöhön kysymättä asukkailta, mitä he haluavat museossa nähdä, sanoo Haminan museojohtaja, tapahtumatuotantopäällikkö Paula Kouki.

Osa pitkään esillä olleista esineistä täytyy päästää välillä lepäämään. — Paula Kouki

Koukin mukaan tarkoitus ei ole panna kaikkea uusiksi, vaan uudistaa näyttelyä maltillisesti ja aiempaa työtä kunnioittaen. Tarkoitus on ottaa huomioon myös se, että monet esineet ja työkalut ovat nykyihmisille tuntemattomia ja vaativat selityksiä ja havainnollistamista.

— Kotiseutumuseon kokoelmat ovat siitä hienot, että useimmista esineistä tiedetään mistä talosta ne ovat peräisin ja kuka ne on lahjoittanut. Haluamme tuoda esille myös kylien historiaa ja tarinoita esineiden takana ja tuoda museoon myös sellaisia esineitä, joihin saa koskea ihan luvan kanssa, kertoo Kouki.

Veli Matti Nurmela

Museon kokoelmiin on päätynyt myös viinapannu ja kahvimyllyjä.
Museon kokoelmiin on päätynyt myös viinapannu ja kahvimyllyjä.

Kävijöiden mielipiteitä kartoitetaan helmikuussa

Museologian opiskelijoiden kurssiin liittyen Vehkalahden kotiseutumuseolla järjestetään lauantaina 15. helmikuuta yleisötilaisuus. Museon käyttäjien toivotaan tuolloin tulevan paikalle kertomaan ajatuksiaan ja toiveitaan.

Kurssin päätteeksi opiskelijat tulevat 25. huhtikuuta jälleen kotiseutumuseolle esittelemään yleisölle työnsä tuloksia.

Haminan kaupungin museot saa käyttönsä opiskelijoiden koostaman aineiston, jossa kartoitetaan kuntalaisten ajatuksia museosta ja annetaan ideoita kotiseutumuseon näyttelyn ja toiminnan kehittämiseen. Vehkalahden kotiseutumuseon näyttelyä ruvetaan kehittämään, kun Haminan kaupunginmuseon uusi perusnäyttely on valmistunut.

Sofia Virtanen

Museon näyttely on säilynyt pitkään varsin muuttumattomana.
Museon näyttely on säilynyt pitkään varsin muuttumattomana.