Missä viipyy kevät: Öisin lämpötilat painuvat pakkaselle eikä muutosta ole näköpiirissä

Sami Heiskanen

Pääsiäinen oli todella kylmä koko maassa. Joko vapuksi vihdoin lämpenee?

Lukijan kuva Jouni Neuvonen

Yöpakkaset jatkuvat koko viikon. Poikkeuksena on perjantain vastainen yö, jolloin sade nostaa lämpötilan nollaan. Tässä lukijan sääkuva Simpeleeltä tältä aamulta.

Kevät antaa odottaa itseään.

Viime yönä Joutsenon Konnunsuolla mitattiin -10,2 astetta ja Lappeenrannan mittauspisteessä -6,3 astetta pakkasta.

Kylmät yöt näkyvät suoraan vuorokauden keskilämpötilassa.

Vaikka päivällä lämpötilat nousevat selvästi plussan puolelle, vuorokauden keskilämpötila on jäänyt tähän päivään saakka pakkasen puolelle, kertoo päivystävä meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

— Seuraavat viisi vuorokautta keskilämpötila on aavistuksen plussalla, luokkaa +1,5 astetta. Kevät on aika paljon jäljessä keskimääräisestä. Tähän aikaan vuodesta vuorokauden keskilämpötila on keskimäärin +4,5 astetta.

Suurta muutosta säätilaan ei ole edelleenkään näköpiirissä, Antti Kokko kertoo.

Loppuviikon ajan päivän ylin lämpötila on +5–7 astetta.

Öisin lämpötilat painuvat yhä pakkaselle. Poikkeuksen tekee torstain ja perjantain välinen yö, jolloin lännestä saapuva saderintama nostaa lämpötilan nollaan.

Entäs sitten vapun sää? Pääsiäinen oli koko maassa vuodenaikaan nähden todella kylmä, joko vapuksi lämpenee?

Antti Kokko ei halua ottaa vielä mitään kantaa vapun säähän, koska näin pitkän aikavälin ennusteet ovat erittäin epävarmoja.

Miten hän kommentoi tiistain iltapäivälehden lööppiä, jossa luvattiin vapuksi jopa +20 asteen lukemia?

— On kovin rohkea ennuste tuo +20 astetta, mutta ei se mahdoton ole. Itse en rohkene sanoa vapun säästä vielä mitään, sillä 10 vuorokauden ennuste voi muuttua yhdessä päivässä aivan toiseen suuntaan.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.