Kotkan kaupunki avaa kesäkuusta alkaen liikuntatilojaan – Ensin aukeavat uimala Katariinan ulkoallas ja kaupungin kuntosalit

Aluehallintoviraston antamien ohjeiden mukaisesti asiakkaiden määrää ei rajoiteta liikuntatiloissa. Monia muita erityisjärjestelyjä on minimoimassa koronaviruksen leviämistä ja tartuntariskiä.

Raimo Eerola

Uimala Katariinan ulkoaltaaseen pääsee uimaan kesäkuun alusta alkaen. Arkistokuva.
Uimala Katariinan ulkoaltaaseen pääsee uimaan kesäkuun alusta alkaen. Arkistokuva.

Kesäkuun alussa Kotkan kaupungin liikuntapalveluyksikkö alkaa avata asiakaskäyttöön liikuntatiloja, jotka suljettiin koronaviruspandemian vuoksi. Käyttöönotossa noudatetaan aluehallintoviraston antamia ohjeita ja viisivaiheista käyttöönottosuunnitelmaa, joka on kaupungin valmiusjohtoryhmän hyväksymä.

– Rajoituksia on tullut monilta eri tahoilta, kertoo Kotkan kaupungin liikuntajohtaja Antti Mattila.

Aluehallintoviraston antamien ohjeiden mukaisesti asiakkaiden määrää ei rajoiteta, mutta tiloissa on monia muita erityisjärjestelyjä minimoimassa koronaviruksen leviämistä ja tartuntariskiä. Aikuisten vastuulla on huolehtia, että myös lapset noudattavat ohjeita.

Ensimmäisessä vaiheessa pääsee uimala Katariinan ulkoaltaaseen

Ensimmäisessä vaiheessa 1.–14.6. Kotkan uimala Katariinassa pääsee uimaan pelkästään ulkoaltaaseen rajatuilla aukioloajoilla kello 12–20. Puku- ja pesutiloja voi käyttää, mutta saunat eivät ole asiakaskäytössä.

Ohjattua vesiliikuntaa ei järjestetä. Uimahallissa olevaa kaupungin välineistöä, esimerkiksi vesijumppavöitä, ei ole käytössä.

Tilojen siivoamiseen ja pintojen puhtauteen kiinnitetään erityisen paljon huomiota.

Uimavalvojien lisäksi on auktorisoituja ohjaajia

Uimahallissa on kaksi uimavalvojaa, jotka keskittyvät uinninvalvontatehtäviin. Lattia- ja seinätarrat ohjaavat asiakkaita toimimaan erityisjärjestelyiden mukaan.

Uimavalvojien lisäksi uimahallin tiloissa on myös auktorisoituja ohjaajia, jotka valvovat, että uimahallin asiakkaat noudattavat rajoituksia.

– Auktorisoidut ohjaajat voivat esimerkiksi hetkeksi keskeyttää pukutiloihin siirtymisen, sanoo Mattila.

Mattilan mukaan uimahallissa on tiettyjä hotspot-pisteitä eli kohteita, joihin tyypillisesti kerääntyy paljon väkeä liikkumaan. Nämä kohteet ovat pesutilat, pukutilat ja yleiset wc:t. Auktorisoidut ohjaajat pitävät erityisesti silmällä näitä kohteita ja valvovat, ettei näihin tiloihin pääse liikaa väkeä yhtä aikaa.

Toisessa vaiheessa pääsee uimala Katariinan sisäaltaaseen ja kuntosaleihin

Toinen vaihe on 15.–30.6. Silloin uimala Katariinan sisäallas ja uimalan kuntosalitilat avataan asiakaskäyttöön. Sisäaltaassa otetaan käyttöön virtuaalivesijumppataulut.

Rajatut aukioloajat ja erityisjärjestelyt ovat samat kuin ensimmäisessä vaiheessa.

Uimahallirannekkeiden aika raksuttaa heinäkuun alusta, vaikka ranneke aktivoituu jo kesäkuun alussa

Mattilan mukaan monet ovat kysyneet, että millä tavalla rannekkeet ja niille ladatut uintiajat alkavat toimia, kun uimahalleja avataan. Kaikki uimahallirannekkeet, myös käyttökatkon aikana sulkeutuneet, aktivoidaan käyttökuntoon 1.6. Mattila antaa selventävän esimerkin.

Asiakas on ostanut ennen käyttökatkoa vaikkapa helmikuussa puolen vuoden verran uintiaikaa rannekkeeseen. Sitten kävikin niin, että uimahallit suljettiin maaliskuussa.

– Kun Katariinan uimahalli avataan 1.6., asiakas pääsee uimalaan normaalisti suoraan sisään, hänen ei tarvitse käydä kassan kautta, kertoo Mattila.

Uintirannekkeeseen ennen uimahallien sulkuja ladattu uintiaika alkaa raksuttaa vasta heinäkuun alusta, ei siis kesäkuun alusta. Uimassa voi käydä rannekkeella kuitenkin jo kesäkuussa.

– Tällä kompensoidaan sitä, että nyt liikkuminen on jäänyt vähän vähemmälle, sanoo Mattila.

Kuntosalikorttien aika raksuttaa jo kesäkuun alusta, jolloin kaikki kuntosalikortit aktivoidaan käyttökuntoon.

Kolmannessa vaiheessa pääsee saunaan

Kolmas vaihe on 1.7.–31.12. Silloin Katariinan uimala palvelee edelleen rajatulla aukiololla kello 12–20.

Karhulan uimahalli avataan 1.7. alkaen rajatulla aukioloajalla kello 7–15, mutta viikonloppuisin tämä uimahalli on kuitenkin kiinni vielä elokuun loppuun asti. Kummankin uimahallin aukioloajat laajenevat muilta osin normaaleiksi 16.8.

Kummankin uimahallin saunat avataan heinäkuun alusta asiakaskäyttöön.

Kuntosalit avataan kesäkuussa ilman irtovälineistöä

Kaupungin kuntosalit, eli Karhuvuoren urheilutalo, Mussalon liikuntahallin kuntosali ja Karhulan keskuskenttä, avataan 1.6. asiakaskäyttöön normaaleilla aukioloilla. Irtovälineistö ei ole asiakaskäytössä. Tällaista välineistöä ovat esimerkiksi jumppamatot ja jumppakepit.

Kuntosaleillakin on ohjeistustarroja. Tilojen yhtäaikaista asiakasmäärää valvotaan ja rajataan.

Myös kuntosalien siivoamiseen ja pintojen puhtauteen kiinnitetään erityisen paljon huomiota.

Tämänhetkisen tiedon mukaan 1.1.2021 alkaen kaikki liikuntatilat ovat normaalissa käytössä. Tämä edellyttää sitä, että koronaviruspandemian vuoksi syntynyt poikkeustilanne on silloin ohi.