Numerot 9 ja 15 nousivat seinälle — sekä Hannu että Ari Paanasella on nimissään hurja koripalloennätys

Raimo Eerola

KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström kukitti ennen illan korisliigaottelua Hannu (keskellä) ja Ari Paanasen.
KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström kukitti ennen illan korisliigaottelua Hannu (keskellä) ja Ari Paanasen.

KTP-Basketin kauden ensimmäinen kotiottelu alkoi perjantai-iltana juhlavasti, kun legendaarisen Karhuvuoren urheilutalon seinään nostettiin kaksi legendaarista pelipaitaa lisää. Takavuosien tähtipelaajien, veljesten Hannu ja Ari Paanasen pelinumerot 9 ja 15, eivät ole enää KTP-paidassa muiden käytettävissä.

Vuoden 1967 Suomen mestarit seurasivat tuttuun tapaansa KTP:n sarja-avausta omilta paikoiltaan. Veljeksillä on selkeä näkemys mikä pelissä on 50 vuodessa muuttunut.

— Vauhtia on tullut lisää, ja kyllähän pelaajat ovat taitavampia, Hannu myöntää.

— Kovasti on peli muuttunut, mutta ideologia on sama. Koreja pitää tehdä, mutta tekotavat ovat vähän muuttuneet, pikkuveli Ari komppaa.

Veljekset saavuttivat Suomen mestaruuden lisäksi himmeämpiä mitaleita, ja yhteensä viisi Suomen Cup -mestaruutta. Molemmat edustivat myös maajoukkuetta — Hannu jopa Euroopan mestaruuskilpailuissa Neuvostoliitossa 1965.

Kovien saavutusten lisäksi molemmilla on hallussaan kova ennätys. Hannu pelasi pääsarjaa yhteensä 21 kaudella. Se on lukema, johon kukaan ei ole tänäkään päivänä yltänyt.

— Joku sanoi, että se ennätys on Guinnessin ennätysten kirjassa, Hannu kertoo.

— Siihen aikaan oli vähemmän pelejä, taisi olla vain 18 kaudessa.

Hannun ennätys ei välttämättä ole rikkomaton, mutta pikkuveljellä sellainen taitaa olla. Ari saavutti Miesten Suomen mestaruuden lisäksi vuonna 1967 kaksi muutakin mestaruutta — A- ja B-pojissa.

— Ei ole sellaista kuulemma muilla, eikä taida tullakaan. Olen ymmärtänyt, ettei nykyään saa enää pelata kaikkia sarjoja yhtä aikaa, Ari sanoo.

Arin numero 9 ja Hannun numero 15 nousevat komeaan seuraan. Katossa roikkuvat vieressä aiemmin jäädytetyt Pertti Marttilan (12), Jarkko Tuomalan (13) ja Larry Poundsin (14) paidat, sekä Erkki Hiltusen ”valmentajapaita”.

Juha Piipari