Kotkansaaren terveysasema aiotaan siirtää evakkoon

Kaupunkirakennelautakunta käsittelee vaihtoehtoja ensi viikon kokouksessaan.

Kimmo Seppälä

Kotkansaaren terveysasema aiotaan siirtää evakkoon.
Kotkansaaren terveysasema aiotaan siirtää evakkoon.

Kotkansaaren terveysasemaa ollaan siirtämässä evakkoon. Kotkan sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli terveysaseman sisäilma-asiaa joulukuun kokouksessaan. Se päätti esittää kaupunkirakennelautakunnalle, että Kotkansaaren terveysasema siirtyisi parakkeihin Toivo Pekkasen koulun tontille. Kaupunkirakennelautakunta käsittelee asiaa ensi viikon tiistain kokouksessaan.

Toimitilapäällikkö Tero Huusko ei vielä tässä vaiheessa halua kommentoida, onko koulunpihan parakkiratkaisun lisäksi olemassa muita vaihtoehtoja.

Asiaa joudutaan vielä työstämään.

— Asiaa joudutaan vielä työstämään. Esitys valmistuu päättäjille tiistaiksi, sanoo Huusko.

Kotkansaaren terveysaseman tiloissa on jo useita vuosia ollut sisäilmaongelmia. Terveysaseman henkilökunnalle tehdyssä selvityksessä on käynyt ilmi, että sisäilmaoireita koetaan paljon.

Työntekijöistä melkein kaikki ovat oireilleet ja oireilevat jollain tavalla. Erityisesti poliklinikan, haavanhoitohuoneen sekä asiakaspalvelun tiloissa oireillaan. Pahiten oireilleita on siirretty toisiin tiloihin. Sairaspoissaoloja on ollut runsaasti.

Kyselyissä ja selvityksissä on nostettu esiin erityisesti terveysaseman sisäilman tunkkaisuus ja kuivuus. Ilmanvaihto on myös koettu riittämättömäksi.

Aluehallintovirasto kehotti Kotkan kaupunkia marraskuussa tekemään sisäilma-asioiden tilanteesta kokonaisvaltaisen selvityksen. Selvityksestä piti käydä ilmi, mitä toimia kiinteistössä on tehty ja mitä on tulossa. Aluehallintovirasto halusi tietää myös, miten tehtyjen toimenpiteiden valvonta toteutetaan ja laatu varmistetaan.

Toimintaa ei voida jakaa

Sosiaali- ja terveyslautakunnan joulukuisesta pöytäkirjasta käy ilmi, että terveysasemalla on yhä korjattavaa ja remontoitavaa. Tulevat remontit ovat sen verran mittavia, että niistä aiheutuu terveysaseman toiminnalle huomattavaa haittaa.

— Terveysaseman toimintaa ei voida jakaa useisiin eri pisteisiin remontin aikana. Kotkansaaren terveysasema tarvitsee väistötilan, jonne koko toiminta siirretään, sanotaan sosiaali- ja terveyslautakunnan pöytäkirjassa.

Lautakunnan mielestä hyvä ratkaisu olisi parakkiratkaisu Toivo Pekkasen koulun pihalla, koska siellä toimii jo terveysaseman laboratorio parakeissa.

— Molemmat väistötilat samalla alueella antaa synergiaetua, josta hyötyvät sekä asiakkaat että henkilöstö, toteaa sosiaali- ja terveyslautakunta.

Aikataulukin yhä avoin

Kaupunkirakennelautakunnan ensi viikon kokouksessa selviää, onko terveysasemalla edessä muutto parakkeihin vai onko löytynyt jokin muu vaihtoehto.

Toimitilapäällikkö Tero Huusko on tässä vaiheessa haluton ottamaan kantaa myös siihen, milloin terveysasema siirtyy pois nykytiloistaan.

— Sekin asiaa aukeaa sitten tiistain jälkeen, sanoo Huusko.