Levähavainnot ovat lisääntyneet itäisellä Suomenlahdella, Kaakkois-Suomen järvissä sinilevää on havaittu Haapajärvessä ja Kivijärvessä

Muuten Kaakkois-Suomessa on tehty vähän levähavaintoja aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Kymijoen kuvapankkihanke

Arkistokuvassa sinilevää itäisellä Suomenlahdella.
Arkistokuvassa sinilevää itäisellä Suomenlahdella.

Sinilevää on itäisellä Suomenlahdella runsaasti ja lahdenpohjukoissa levää on jo pintalauttoina. Ulompana Haapasaaren vesillä levää on veteen sekoittuneena, mutta se erottuu kuitenkin selvästi.

Edellä kerrotut tiedot perustuvat merivartijoiden havaintoihin, kertoo ELY-keskus torstaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Kaakkois-Suomen järvissä sinilevää on havaittu Haapajärvessä, mutta myös Kivijärvessä on levää havaittavissa veteen sekoittuneena.

Muuten levähavaintoja on Kaakkois-Suomessa vähän aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Järvien pintavedet 17—19-asteisia, Suomenlahdella vähän viileämpää

Pintavesien lämpötilat ovat 17—19 astetta Kaakkois-Suomen sisämaan järvissä ja Suomenlahdella muutaman asteen viileämpää.

Vuoksen vesistössä lämmin ja vähäsateinen kesäkuu on saanut suurten järvien vedenkorkeudet hieman tavallista nopeampaan laskuun. Maaperä on verrattain kuivaa, joten vedenkorkeuksien ennustetaan jatkavan laskua.

Saimaan vedenkorkeus on ajankohdan keskitasolla ja kääntynyt laskuun.

Vedenkorkeuden ennustetaan laskevan 5—30 senttiä elokuun loppuun mennessä ja pysyvän todennäköisesti pitkälle syksyyn asti tavallista alempana.