Pääkirjoitus: Edessä erilainen matkailukesä – Lähellä voi yllättäen olla uutta ja mielenkiintoista

Koronatilanteen vuoksi matkailualan kokemat taloudelliset menetykset ovat suuret. Kotimaan matkailun kysyntä oli vuonna 2019 yli 16 miljardia euroa. Nyt tähän ennustetaan 60-70 prosentin menetyksiä.

Lomaa odottavan suomalaisen suunnittelemat menivät uusiksi. Vieläkään ei ole täysin selvää, onnistuuko ulkomaan matkojen siirtäminen turvallisesti syksyyn vai iskeytyykö esteeksi koronan toinen aalto.

Tässä tilanteessa kotimaan matkailulla on oiva mahdollisuus. Kuukausien eristäytyminen muuttaa lähelläkin olevat asiat mielenkiintoisiksi. Kotiseudun voi nähdä uudistunein silmin.

Huomioitavaa on myös se, että esimerkiksi kävely avaa aivan uuden tason näkymään kuin autoilu. Kysymys on mittakaavan muutoksesta, kun läheltä katsoo näkee uusia yksityiskohtia.

Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely voi olla yksi näkökulma paikallisille retkille. Historiaa voi todentaa myös Salpalinja-museossa tai Haminan valleilla. Tuurilla saareen ja meri-ilmaan on päiväretkenä elämys, pääsy pois kotiympyröistä on loma. Ja mikä ihaninta, illalla pääsee takaisin omaan petiinsä.

Ehkä loma on askel kauemmas Suomen perinteisissä matkailunähtävyyksissä. Niitä riittää. Esimerkiksi Kerimäen puukirkko, ehkä koko maailman suurin puurakennus, on edelleen yhtä hämmentävän iso. Ihmetys, miten rakennus on ylipäätään tehty kirvesmiesten käsin ja mitä sen rakentajat ovat työtä tehdessään ajatelleet. Mikä on ollut tuon ajan uhka?

Kesälomaelämys ei ole yksistään kuluttamista vaikka siihen satsataan rahaa. Loma on happea mielelle. Mutta koska ihminen syö ja nukkuu, siitä maksetaan niin matkoilla kuin kotonakin. Tällä kertaa raha voi pysyä Suomessa.

issu.huovinen@kymensanomat.fi