Arkkitehtiopiskelijat Uruguaysta tulivat Kotkaan tutustumaan Alvar Aallon arkkitehtuuriin — Edessä on vielä muutama kuukausi väsymätöntä reissausta maailman ympäri

Uruguayn yliopiston jokainen ikäluokka tekee vuosittain useiden kuukausien mittaisen maailmanympärysmatkan.

Elina Valtonen

Maria Viktoria Corbalan, Viviana Mira, Clara Lagarriga ja Florencia Sánchez ovat tulleet toisilleen hyvin tutuksi samassa autossa ympäri Eurooppaa matkatessa.

Kotkan Santalahden lenkkeilijöitä on tällä viikolla kohdannut kiinnostava näky. Santalahden leirintäalueen parkkipaikka on täynnä lähes identtisiä, vieraan maan kilvissä olevia tila-autoja.

Santalahdessa asia ei kuitenkaan hämmästytä, nämä vieraat ovat vuosittaisia tuttuja. Arkkitehtiopiskelijat Uruguaysta käyvät Kotkassa joka vuosi, eikä heidän työsarkansa ole mitenkään vähäpätöinen.

— Lähdimme matkaan keväällä ja palaamme kotiin joulukuussa. Olemme kiertäneet USA:ssa, Japanissa, Kiinassa, Vietnamissa, Thaimaassa, Dubaissa, Turkissa, Kreikassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa..., Clara Lagarriga kertoo.

Elina Valtonen

Nuorilla on myös polkupyörät mukana, jotta kohteissa voidaan liikkua ketterästi.

Alvar Aalto sykähdyttää

Hän ja Maria Viktoria Corbalan ovat Uruguayn yliopiston viimeisen vuoden arkkitehtiopiskelijoita. Yliopiston monikymmenvuotisten perinteiden mukaisesti he ovat lähteneet kuukausien maailmanympärysmatkalle opiskelemaan eri maiden arkkitehtuuria ja kulttuuria. Mukana kulkevat opettajat ovat laatineet ohjelman, johon sisältyy rakennuksiin tutustumista ja paikallista historiaa.

Kotkaan heidät tuo tietenkin Alvar Aalto, jonka kädenjälkeä opetellaan yliopistossakin. Alvar Aallon arkkitehtuuria on käyty katsomassa myös Paimiossa, Säynätsalossa ja Helsingissä.

— Rakastan hänen arkkitehtuuriaan. Hän oli kokeellinen, osasi yhdistää erilaisia asioita ja puu materiaalina on hieno, Corbalan toteaa.

Elina Valtonen

Santalahdessa majoittuminen tehtiin teltoissa. Maria Viktoria Corbalan pumppaa telttaan ilmaa.

Nuoret kertovat oppineensa matkan aikana valtavasti, mutta matkanteko käy välillä voimille. Yhdessä paikassa viivytään 3—4 päivää, suurkaupungeissa muutama päivä pidempään. Sitten matka jatkuu. Euroopassa opiskelijat taittavat matkaa Santalahdessakin nähdyillä tila-autoilla, joissa 4—5 ihmistä kulkee tavaroineen.

— Turkki, Japani ja Pariisi olivat ehkä hienoimpia paikkoja. Suomessa olemme valitettavasti ehtineet olla vain hetken, Lagarriga kertoo.

Majoittuminen tapahtuu välillä teltoissa, välillä mökeissä tai hostelleissa.

Jo kymmenen vuotta käyty Suomessa

Nyt nuoret naiset ovat uupuneita. He ovat juuri saapuneet noin sadan opiskelijatoverinsa kanssa Kotkaan Pietarista Jyrkilän busseilla. Suomen päässä järjestelyistä vastaava Marcel Blanchard haluaa esitellä bussikuskin.

— Olemme viimeiset kymmenen vuotta majoittautuneet täällä ja meillä on ollut sama bussikuski viemässä meitä Venäjälle, Blanchard kertoo ja vaihtaa kuljettaja Tomi Sinisalon kanssa muutaman sanan sujuvasti venäjäksi.

Yliopisto on julkinen ja matka osittain valtion rahoittama. Nuoret keräävät matkaa varten myös itse rahaa.

— Nykyään meillä on Suomessa jo paljon kontakteja ja tärkeitä yhteistyökumppaneita. Suomi on meille outo maa, arkkitehtuuri on maailman parasta, Blanchard iloitsee.

Elina Valtonen

Marcel Blanchard ja Jyrkilän liikenteen kuljettaja Tomi Sinisalo ovat vieneet arkkitehtiopiskelijoita Pietariin useiden vuosien ajan. Keskinäinen kieli on venäjä.

Uusimmat uutiset