Lindelöf uskoo: Tapahtumakeskus toisi seudulle uudenlaisia, isoja tapahtumia

Kimmo Seppälä

Kaupunginjohtaja Henry Lindelöf kertoi tapahtumakeskusesta yleisölle keskiviikkona Kotkassa.

Yleisessä saunassa -keskustelutilaisuudessa nostettiin keskiviikkoiltana pöydälle 20 miljoonan euron kysymys. Mitä niin sanotuilla sähkömiljoonilla saadaan, jos ne sijoitetaan Kantasataman tapahtumakeskukseen?

Löylytettävinä olivat kaupunginjohtaja Henry Lindelöf ja kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen. Molempien alustuksissa toistuivat julkisuudessa aiemmin olleet perustelut tapahtumakeskuksen puolesta.

Tapahtumakeskus synnyttäisi tulevina vuosina välillisesti satoja työpaikkoja ja vaikutus aluetalouteen olisi parhaimmillaan 25 miljoonaa euroa. Tapahtumakeskuksen kävijämäärä olisi aluksi noin 80 000 ihmistä vuodessa ja muutaman vuoden kuluttua 150 000.

Suunnitelmissa tapahtumakeskus muodostaa kokonaisuuden ammattikorkeakoulun kampuksen ja outlet-keskuksen myötä tulevan hotellin kanssa.

Puhujat painottivat nimenomaan tätä kokonaisuutta, joka luo kasvua ja työllisyyttä sekä lisää Kotkan vetovoimaa. Tapahtumakeskuksen tilojen vuokraamiseen perustettava operaattori itsessään pyörii muutamalla työntekijällä.

Aluetaloudelliset vaikutukset syntyvät esimerkiksi tapahtumiin liittyvistä alihankinnoista, joista hyötyvät paikalliset yritykset. Kampus taas houkuttelee opiskelijoita ja hotelli lisää kaupungin rajallista majoituskapasiteettia.

Yleisökysymyksissä kaivattiin vastauksia muun muassa siihen, mistä saadaan tapahtumia Kantasatamaan, asiakkaita outlet-keskukseen ja yöpyjiä hotelliin.

— Tämä kokonaisuus mahdollistaa tapahtumia, jollaisia täällä ei ole aikaisemmin voitu järjestää. Tapahtumakeskus profiloituu isojen kongressien ja kulttuuritapahtumien järjestämiseen, Lindelöf totesi.

Kaupunginjohtajalta kysyttiin myös, miksei tapahtumakeskukseen löytynyt yksityistä pääomaa. Lindelöfin mukaan tämä ei ole täysin poissuljettua, mutta yksityinen raha ”ei saa kupata tapahtumakeskusta”.

Kantasataman outlet-keskusta vetävä Cameron Sawyerin mukaan hotelli voidaan avata Kantasatamassa syksyllä 2019. Lindelöfin mukaan hotellista käydään neuvotteluja kahden ”suomalaisen toimijan” kanssa, mutta nimiä hän ei kertonut.

Tapahtumakeskus ei varsinaisesti kosiskele urheilua, eikä hankkeeseen todennäköisesti haeta valtion liikuntapaikkojen rakentamiseen tarkoitettua tukea.

— Mutta jos tapahtumakeskuksen kanssa lähdetään liikkeelle, on syytä kammata kaikki vaihtoehdot, Hannonen lisäsi.

Hannonen myös totesi, että tapahtumakeskuksen operaattorilta vaaditaan onnistumista. Minimissään myynnin täytyy kattaa kulut.

— Pitää kuitenkin olla luottoa siihen, että parempaan pystytään.

Kaupunginvaltuusto päättää tapahtumakeskusinvestoinnista maanantaina 16. lokakuuta.

Pekka Kimpanpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.