Kirpputorikentällä tapahtuu — muuttajia, lopettajia ja uusia tulokkaita

Etelä-Kymenlaaksossa on yli 20 kirpputoria. Ylläpitäjinä toimivat yhdistykset ja yritykset, kilpailu on kovaa varsinkin jälkimmäisten kesken. Osa luottaa perinteisiin, toiset uusiin palveluihin.

Alueen suurin kirpputori, kotkalainen Jussin Jättikirppis, muuttaa vuodenvaihteessa uusiin tiloihin. Nykyinen vuokrasopimus päättyy, mutta uusi tila on jo löytynyt. Kilpailuvaltteja ovat Paavolan mukaan avarat tilat, hyvä sijainti, edullinen hinta sekä laaja valikoima. Myyntipaikkoja on tällä hetkellä noin 250, yrittäjä Mikko Paavola kertoo.

— Avasimme helmikuussa 2016 ja olemme myyneet sen jälkeen tavaraa yli kahdella miljoonalla eurolla. Meillä voi seurata myyntiä reaaliaikaisesti verkon kautta, asiakkaat ovat tykänneet siitä.

Myös Kotkansaarella sijaitseva Aarrearkku on uudistanut palveluitaan. Kiireisten myyjien helpotukseksi on tarjolla 50/50 -palvelu, jossa asiakkaan tarvitsee vain tuoda tavarat paikalle. Yritys hinnoittelee ja järjestelee ne sekä huolehtii pöydän siisteydestä. Tuotto jaetaan puoliksi.

— Palvelut muuttuvat koko ajan tarpeen mukaan. Se on yksi kilpailuvalttimme, lisäksi panostamme muiden muassa siisteyteen ja viihtyisyyteen, tammikuussa kirpputoriyrittäjänä aloittanut Mika Vaittinen summaa.

Vastaava paketti on tarjolla myös esimerkiksi lastenkirpputori Vadelmatarhalla.

Kirpputorien määrä vaihtelee vuosittain. Osa vanhoista lopettaa ja tilalle tulee uusia. Tulokkaiden joukkoon kuuluu esimerkiksi Kotkansaarella sijaitseva Mari´s second hand, joka panostaa laadukkaisiin vaatteisiin ja tavaroihin. Tarjolla on niin provisiomyyntiä kuin hinnoittelupalveluakin.

Poistumassa on sen sijaan Virojoen Goodwill. Kyseessä on Sotek-säätiön ylläpitämä kierrätysmyymälä, jonka toiminta loppuu vuodenvaihteessa.

Haminan katukuvassa suurin muutos liittyy Flea Laatukirppiksen muuttoon pois Puistokadulta. Uudistettu myymälä aukesi Fredrikinkadulla kuun vaihteessa.

Valtaosa kirpputoreista palvelee pöytäperiaatteella. Paikalle tuodaan itse hinnoitellut tuotteet, pöydästä maksetaan viikkovuokra. Osa yrittäjistä erikoistuu tietynlaiseen tavaraan. Esimerkiksi Korkeakoskella toimiva Kuperkeikka on keskittynyt lastenvaatteisiin- ja tarvikkeisiin.

— Tilausta on ollut, myyntipaikoille on usein jonoa. Olemme toimineet keväällä 15 vuotta, yrittäjä Maarit Virta kertoo.

Mukaan mahtuu kuitenkin myös lahjoitustavaraa myyviä kirpputoreja. Taustalla on hengellisiä ja yleishyödyllisiä yhdistyksiä kuten Pelastusarmeija tai Miehikkälässä kirpputoria pyörittävä Idän Pelto ry.

Kirpputoreja Etelä-Kymenlaaksossa

Hamina:

Erilainen Apaja, Isoympyräkatu 32

Flea Laatukirppis Fredrikinkatu 5

Goodwill Hamina, Rautatienkatu 3

Haminan Kirppis & Antiikki, Fredrikinkatu 5

Kotka:

Aarrearkku, Kapteeninkatu 14

Fida Lähetystori, Mariankatu 14

Goodwill Kotkansaari, Kymenlaaksonkatu 18

Goodwill Karhula, Tikankatu 10

Jussin Jättikirppis, Huumantie 1

Kirpputori Karhula, Sammonaukio 2

Kotkan Keräys- ja avustuskeskus, Sahantie 2

Lastentarvikekirppis Kuperkeikka, Kymintie 323

Mari´s Second Hand, Kotkankatu 14

Ollin Onni, Kisällinkatu 5

Pelastusarmeijan kirpputori, Keskuskatu 27

Pennikirppis, Karhulantie 34

Sini-Kirppis, Mariankatu 14

SPR Taitojen Talo, Tarinatie 2

Turvalan Kirppis, Laihontie 8

Vadelmatarha, Edelfeltinkatu 13

W & M Center, Virsupolku 3

Virolahti:

Goodwill Virojoki, Virojoentie 7

Miehikkälä:

Kirpputori Idän pelto, Keskustie 19

Miehikkälän Työpaja, Muurikkalantie 7

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.