Tuntematon sotilas, tuulivoimalan lavat ja hiihdon MM-kisat – Kotkalaisen Aerian kamerat käyvät ympäri maata, mutta kuvauskoptereita rassataan edelleen firman miesluolassa

Karhulan Teollisuuspuistossa toimiva Aeria tekee edelleen paljon itse. Firmassa työskentelee normaalisti kolme henkilöä, mutta isommissa tuotannoissa nuppiluku voi olla 7–10.

Raimo Eerola

Jani Piispa lennättää näytiksi jämerää kuvauskopteria. Lisukkeineen tällaiselle laitteelle tulee hintaa uuden henkilöauton verran.
Jani Piispa lennättää näytiksi jämerää kuvauskopteria. Lisukkeineen tällaiselle laitteelle tulee hintaa uuden henkilöauton verran.

Haminassa paloi tuulivoimala kolme vuotta sitten loppiaisena. Viikko palon jälkeen yksi voimalan 15 tonnia painavista lavoista putosi meren jäälle.

Se ei ollut yllätys. Tuulivoimalan rakenteita oli palon jäljiltä tutkittu kauko-ohjattavalla kuvauskopterilla.

– Lavassa huomattiin murtuma, joka saattaisi aiheuttaa lavan putoamisen. Ja niinhän se putosikin, kuvauspalveluja tuottavan Aerian Jani Piispa muistelee.

Suurempaa vahinkoa ei tapahtunut, sillä ympäristö oli eristetty sivullisilta. Tuulivoimala purettiin myöhemmin kokonaan.

Yleensä Aerian asiakkaat löytyvät teollisuudesta sekä tv- ja elokuvatuotannoista. Jos on esimerkiksi nähnyt Aku Louhimiehen version Tuntemattomasta sotilaasta, on samalla nähnyt Aerian tuottamaa ilmakuvaa Kolin maisemista. Lahden vuoden 2017 hiihdon MM-kisoista Aeria välitti kahden viikon ajan live-kuvaa kaapelikameran avulla. Kaapelikamera on se vaijerin varassa kulkeva laite, jota näkee esimerkiksi yleisurheilukilpailuissa.

– Nykyisellään firma on toiminut vuodesta 2013. Siihen aikaan kaikki piti lähes järjestään rakentaa itse. Niistä päivistä ala on muuttunut todella paljon.

– Silloin alussa saatiin yhteydenotto muun muassa BBC:ltä (Britannian yleisradioyhtiö). Tiedä sitten, ymmärsivätkö he soittaneensa Karhulaan tai Haminaan. Soittivat kuitenkin.

Raimo Eerola

Kuvauskopteri huollossa.
Kuvauskopteri huollossa.

Laitevalmistajia houkuttavat halvat kuluttajakopterit

Aeriassa toimii pääasiassa kolme henkilöä. Isommissa tuotannoissa nuppiluku voi olla 7-10. Alkujaan Haminassa perustetun yrityksen tilat löytyvät Karhulan Teollisuuspuistosta.

Silloin alussa saatiin yhteydenotto muun muassa BBC:ltä (Britannian yleisradioyhtiö). — Jani Piispa

Aeriassa näkyy edelleen tietty kotikutoisuus. Kuvauskoptereita rassataan omiin tarpeisiin firman "miesluolassa".

Piispan mukaan laitevalmistajat panostavat nykyään harrastajille tarkoitettuihin pikkukoptereihin. Ammattikäyttöön tarkoitettuja komponentteja voi olla niukasti saatavilla. Jos tärppää, niin hinta on suolainen.

– Olemme törmänneet siihen, että isompiin koptereihin on vaikea löytää lennonohjausjärjestelmiä.

– Markkina piilee noissa, Piispa sanoo osoittaen pakasta vedettyä alle 250 gramman pikkukopteria.

Sellaista voi lennättää tällä hetkellä kuka vain, muttei missä vain. Esimerkiksi yleisöjoukon päällä ei saa lennättää mitään härveliä. Lennokeista ei saa myöskään olla vaaraa muulle lentotoiminnalle. Varomattomille lennättäjille on jaettu sakkojakin.

Raimo Eerola

Jani Piispa Aerian "miesluolassa".
Jani Piispa Aerian "miesluolassa".

Droneasetus lisää työmäärää

EU:n droneasetusta aletaan soveltaa Suomessa kesästä lähtien. Tavalliselle kuluttajalle muutos näkyy koulutus- ja rekisteröitymisvelvoitteena sekä laitteita koskevien vaatimusten portaittaisena kiristymisenä. Aerialle on luvassa ainakin lisää paperisotaa. Jokaisesta lennosta on tehtävä hyvin tarkka riskiarviointi.

– Katsotaan miten saamme oman toiminnan sopeutettua uusiin sääntöihin. Totta kai Trafi yrittää tulla vastaan ja tehdä säännöistä mahdollisimman selkeät. Tänä päivänäkin on aika tarkat riskiarviot, Piispa sanoo.

Yleisesti ottaen Piispa pitää alan kiristyvää sääntelyä tervetulleena. Väärässä paikassa surisevan kopterin ohjaimista löytyy usein tietämätön pilotti.

– Olimme kuvaamassa Huuhkajien kansanjuhlaa (Suomen jalkapallomaajoukkue juhli EM-kisapaikkaa) Helsingissä. Meillä oli tarkkaan määritelty lento- ja turva-alueet. Se päättyi siihen, kun ulkopuolinen kopteri tuli sinne täysin ilmoittamatta. Me jouduimme ottamaan laskuun, koska emme halunneet ottaa mitään riskiä.

Raimo Eerola

Kuvauskopterin ohjaimen ruudulta näkee kaikenlaista.
Kuvauskopterin ohjaimen ruudulta näkee kaikenlaista.

Luetuimmat