Leuto talvi on aikaistanut muuttolintujen paluuta — oletko nähnyt varhaisia muuttajia?

AOP/Rex Features

Töyhtöhyyppiä on havaittu Kymenlaaksossa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen runsaasti.

Leuto talvi on aikaistanut joidenkin muuttolintujen saapumista Suomeen. Kymenlaakson lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtajan Antto Mäkisen mukaan monista lajeista on tullut suuria määriä havaintoja ajankohtaan nähden.

— Esimerkiksi joutsenia, kiuruja, töyhtöhyyppiä ja kyyhkyjä on tullut melko paljon. Tiira-havaintotietokannan mukaan esimerkiksi Elimäen Värälässä ilmoitettiin viime keskiviikkona 170 töyhtöhyyppää. Yleensä niitä voisi tähän aikaan olla kymmenkunta. Tällaiset isommat määrät ovat ehkä viikon—kaksi etuajassa.

Osa muuttolinnuista palaa melko tarkkaan kalenterin mukaan. Lyhyen matkan muuttajat, kuten kiurut, hanhet ja petolinnut, saapuvat pääosin säiden perusteella.

— Kun lumet sulavat aikaisin, lintujen on helpompi löytää ravintoa. Jos tuuli käy keväällä sopivasta suunnasta, linnut tulevat ikään kuin tuulen mukana, Mäkinen sanoo.

Lintujen saapumista aikaistaa se, että kylmyys on keskittynyt muutamaan jaksoon eikä varsinaista kovaa talvea ole tänä vuonna koettu.

Vaikka takatalvi iskisi, muuttolinnut tuskin joutuvat pahoihin vaikeuksiin. Varhaiset lajit ovat tottuneet sään muutoksiin.

Oletko sinä tänä keväänä nähnyt tavallista varhemmin liikkeellä olevia muuttolintuja? Kommentoi alla.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.