Kotkan ja Haapasaaren merivartioasemilla lisätty vahvuutta, poliisi varautuu viemään oman partion Kaunissaareen – Kippareilla on veneissä iso vastuu juhannuksena

Pelastus- ja poliisiviranomaiset uskovat hellesäiden vetävän juhannuksen juhlijat rannoille ja saaristoon. Metsäpalovaroistusta ei todennäköisesti aattona ole, mutta avontulen teossa on oltava varovainen.

Ella Karttunen

Aikaisimmat juhannuksen juhlijat tekivät lähtöä Kotkan Sapokasta jo keskiviikkona.
Aikaisimmat juhannuksen juhlijat tekivät lähtöä Kotkan Sapokasta jo keskiviikkona.

Kerrankin Suomen juhannukseen osunut helleaalto asettaa myös viranomaisille ja pelastustehtävissä oleville uusia haasteita.

Sekä Kotkassa että Haapasaaressa on merivartioasemilla lisätty juhannuksen vuoksi henkilövahvuutta, kertoo Kotkan merivartioaseman varapäällikkö, luutnantti Markku Ahonen.

Helleaalto ei Ahosen mielestä vaikuta suurestikaan merivartioston tehtäviin.

– Yleensäkin merellä liikkuu huviveneilijöitä enemmän hyvällä säällä. Harvakseltaan merellä liikkujan saattaa kuitenkin yllättää kesällä nopeasti nousevat ukkospuuskat.

Ahosen mielestä vesille lähtevän on huomioitava kesäkuun alussa muuttunut vesiliikennelaki, jonka mukaan huviveneellä on oltava päällikkö.

– Tämä vastaa muun muassa siitä, että veneessä on pakolliset turvallisuusvarusteet, pelastusliivit ja että kaikki veneessä olijat osaavat toimia hätätilanteessa.

Veneilijöiden olisikin Ahosen mielestä hyvä tarkastaa jo ajoissa ennen liikkeelle lähtöä, että vene ja sen varusteet ovat kunnossa.

– Veneilijöiden tulisi myös muistaa väistämissäännöt ja noudattaa hyvää merimiestapaa.

Alkoholia tai muita päihdyttäviä aineita ei Ahosen mielestä kannata ottaa veneillessä lainkaan.

Hädän sattuessa on hyvä muistaa Meripelastuksen hälytysnumero 02941000 ja yleinen hätänumero 112.

Ella Karttunen

Uuden vesiliikennelain mukaisesti veneen päälliköillä on suuri vastuu veneillessä. Aluksen kunto ja turvallisuusvarustus on tarkistettava jo ennen lähtöä.
Uuden vesiliikennelain mukaisesti veneen päälliköillä on suuri vastuu veneillessä. Aluksen kunto ja turvallisuusvarustus on tarkistettava jo ennen lähtöä.

Vapaaehtoiset merellä meno- ja paluuliikenteen

Vesillä liikkuvia odotetaan näillä keleillä olevan normaalia enemmän.

Meripelastusyhdistyksissä pyritään olemaan juhannuksen aikana vesillä mahdollisimman paljon, kertoo Haminan Seudun Meripelastusyhdistyksen koulutusvastaava Antti Koukkula.

– Aivan koko juhannusta emme merellä päivystä, mutta pyrimme olemaan liikkeellä juhannuksen meno- ja paluuliikenteen ajan.

Koukkulan mukaan viimeisimpinä vuosina veneilijöiden liikkuminen on muuttunut paljon aiemmista vuosista.

– Nyt juhannuksen alla mennään veneillä saareen ja pysytään siellä, kunnes sunnuntaina palataan. Aiemmin juhannusviikonlopun aikana myös vaihdettiin saaria. Nyt lauantaisin ei ole liikennettä lainkaan.

Koukkula toivoo, ettei tänä juhannuksena olisi "tilastoveneitä" liikenteessä.

– Se on täyteen ahdettu pikkuvene, joka on lähes laitojaan myöten vedessä. Liikaa porukkaa ja ilman liivejä. Silloin on varsin todennäköistä, että jotakin ikävää sattuu. Onneksi näitä ei ole merellä näkynyt vuosiin.

Koukkula uskoo, että helleilma houkuttaa ihmiset liikkeelle ja saariin.

– Merellä maltti on valttia. Vesille lähtijöiden kannattaa suunnitella reittinsä tarkkaan ja ilmoittaa läheisilleen missä milloinkin on liikkeellä.

Koukkulan mielestä tärkeintä on pitää vesillä järki päässä.

– Uhkarohkeisiin suorituksiin ei pidä ruveta. Ja pelastusliivit on pidettävä päällä ainakin avoveneissä.

Kimmo Seppälä

Saariston uskotaan vetävän nyt veneilijöitä puoleensa.
Saariston uskotaan vetävän nyt veneilijöitä puoleensa.

Plotteri ei merellä veneileville riitä

Kotkan Meripelastusyhdistyksen puheenjohtaja Tapani Tiitinen painottaa uuden vesiliikennelain mukaista päällikön vastuuta.

– Päällikkö vastaa aluksen kulusta ja turvallisuudesta.

Tiitinen muistuttaa, että vesikulkuneuvossa on käytettävä asianmukaisia merikarttoja ja merenkulkujulkaisuja, jos aiottu matka edellyttää reittisuunnittelua.

– Plotteri ei riitä, koska sen kartta-aineistot voivat olla vanhoja ja puutteellisia.

Tiitisen mielestä ennen lähtöä on veneen ja viestivälineiden varustuksen lisäksi selvitettävä vallitseva säätila ja -ennuste.

– Reittisuunnitelmien muutoksista on aina muistettava ilmoittaa.

Suomen Meripelastusseuran asemat alkavat operaatio Meritähden torstai-iltana ja se päättyy sunnuntai-iltaan. Operaatio turvaa veneilijöiden juhannusta rannikolla ja sisävesillä.

Poliisilla ovat kaikki veneet vesillä

Myös poliisi satsaa tänä juhannuksena vesiliikenteen valvontaan, kertoo ylikomisario Jukka Lankinen Kaakkois-Suomen poliisista.

– Meillä on kaikki veneet käytössä niin merialueella kuin sisävesissä. Uskomme, että vesillä on tänä juhannuksena paljon väkeä liikkeellä.

Lankisen mukaan poliisin varautuminen ei ole koronatilanteesta huolimatta poikkeava muista vuosista.

– Uskon, että ilolientä menee jonkun verran ja se saattaa myös aiheuttaa riitoja.

Hellesäiden Lankinen uskoo vetävän väkeä rannoille ja saaristoon. Kaupunkeihin ei uskota jäävän paljoakaan väkeä.

Huonommalla säällä ihmiset pysyttelisivät Lankisen mielestä pienemmissä porukoissa, kun nyt ihmisten uskotaan olevan rannoilla ja baareissa.

– Korona voi kyllä vaikuttaa niin, että ihmiset pysyttelevät mökeillään. Olemme kuitenkin alusta alkaen suhtautuneet tähän juhannukseen aivan samoin kuin aiempiinkin.

Linda Varoma

Poliisi on varautunut jopa oman poliisipartion lähettämiseen kaunissaareen, mikäli siellä juhlakansan määrä kasvaa korkeaksi.
Poliisi on varautunut jopa oman poliisipartion lähettämiseen kaunissaareen, mikäli siellä juhlakansan määrä kasvaa korkeaksi.

Kotkan ja Haminan seudulla Lankinen arvioi esimerkiksi Kaunissaaren vetävän juhannuksen juhlijoita.

– Olemme varautuneet jopa siihen, että väen kasautuessa Kaunissaareen voimme laittaa sinne oman poliisipartion.

Alueella poliisia työllistävät myös pitkät etäisyydet juhannuksen viettäjien levittäytyessä alueen leirintäalueille.

– Olemme varautuneet pitämään rattijuopumusratsioita koko alueella eikä pelkastään keskustoissa ja taajamissa. Tavoitteena on levittäytyä koko alueelle.

Kokkotulilla on pidettävä järki mukana

Helteistä huolimatta näyttäisi siltä, ettei juhannusaattona olisi metsäpalovaroistusta Kymenlaaksossa.

Juhannuspäiväksi metsäpalovaroituksen ennustetaan taas tulevan voimaan, kertoo pelastuspäällikkö Veli-Matti Heininen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

– Tällä hetkellä Kymenlaakson maakunnan alueella on voimassa metsäpalovaroitus, kertoo Heininen.

Metsäpalovaroituksen antaminen perustuu metsäpaloindeksiin ja metsäpalovaroitukset määritellään pääsääntöisesti maakuntakohtaisesti, paitsi Lapissa, jossa varoitukset annetaan kuntakohtaisesti.

– Pelastuslaitos seuraa metsäpaloindeksin kehittymistä ja pyytää myös juhannusjuhlijoita seuraamaan säätiedotuksia, joissa varoitukset luetaan, painottaa Heininen.

Tarja Särkkä

Avotulen tekoa ei todennäköisesti Kymenlaaksossa juhannusaattona kielletä, mutta juhannuskokkojen kanssa on oltava varovaisia.
Avotulen tekoa ei todennäköisesti Kymenlaaksossa juhannusaattona kielletä, mutta juhannuskokkojen kanssa on oltava varovaisia.

Avotulen tekoa ei pelastuslain mukaan kielletä, mikäli metsäpalovaroitus ei ole voimassa.

– Avotulen tekemisessä täytyy käyttää aina tervettä järkeä. On muistettava myös se, että kokkotulen sytyttämiseen on oltava aina maanomistajan tai vesialueen omistajan lupa, muistuttaa Heininen.

Heininen painottaa, että alkusammutusvälineitä on syytä varata paikalle, jossa kokkotulta pidetään.

– Maakunnan sisällä voi olla merkittäviä alueellisia eroja metsän syttymisherkkyydessä, joten pelastusviranomainen kehottaa kaikissa tapauksissa huolellisuuteen ja varovaisuuteen avotulen käsittelyssä. Kipinät voivat lentää pitkiäkin matkoja räiskyvästä nuotiosta.

Lukas Pearsall

Pelastuslaitokselta toivotaan juhannuksen juhlijoiden välttävän uidessa ja veneillessä extremesuorituksia.
Pelastuslaitokselta toivotaan juhannuksen juhlijoiden välttävän uidessa ja veneillessä extremesuorituksia.

Pelastuslaitos toivoo juhannusjuhlijoilta niin kaverista kuin myös ympäristöstä huolehtimista.

– Toivoisimme juhlijoiden välttävän uima- ja vene-extremesuorituksia. Ja myös kertakäyttögrillien käyttöä makkaran kypsentämisessä olisi vältettävä, sanoo Heininen.

Kevään mittaisen koronakaranteenin päättyminen ja juhannukseksi luvatun hellesään seuraukset voivat Heinisen mukaan aiheuttaa viranomaisille poikkeuksellisen vilkkaan juhannuksen.

– Pelastuslaitos varautuu juhannukseen normaalilla miehityksellä, mutta lisähälytyksiä henkilöstölle ja sopimuspalokunnille ohjataan varmasti etupainotteisesti.

Sopimuspalokunnat ovat Heinisen mukaan merkittävässä roolissa muun muassa maastopalojen hallitsemisessa. Myös varsinaisen henkilöstön vesisukeltajat varautuvat suurempaan todennäköisyyteen vesipelastustehtävän syntymisessä samoin kuin muihinkin pelastustehtäviin niin sisävesistössä kuin merialueella.