Viiniköynnöksiä Pyhtäällä ja alppiruusuja Virolahdella — Puutarhateemapäivä avaa lukuisia pihoja ja puutarhoja Etelä-Kymenlaaksossa — Katso missä saa kurkistaa kukkapenkkeihin!

Jo seitsemännen kerran järjestettävä Avoimet puutarhat -teemapäivä tarjoaa vinkkejä viherpeukaloille.

Kimmo Seppälä

Kotkan Koivulassa puutarhaansa pitävä Sari Suhola on ennenkin osallistunut puutarhateemapäivään.
Kotkan Koivulassa puutarhaansa pitävä Sari Suhola on ennenkin osallistunut puutarhateemapäivään.

Tänä vuonna Avoimet puutarhat -teemapäivä järjestetään sunnuntaina 7. heinäkuuta ja valtakunnallisesti mukana on satoja vierailukohteita. Ensimmäisen kerran Puutarhaliitto ja Svenska Trädgårdsförbundet järjesti teemapäivän vuonna 2012. Tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa puutarhoista ja kasveista kiinnostuneiden harrastajien ja puutarhoissa vierailijoiden keskuudessa.

Etelä-Kymenlaaksossa teemapäivään osallistuu lukuisia yksityisiä ja julkisia puistoja ja puutarhoja. Teemapäivään liittyvillä nettisivuilta voi hakea oman paikkakuntansa avoimet puutarhat ja katsoa lyhyet esittelyt avoinna olevista puutarhoista ja puistoista.

Tavallisten ihmisten puutarhoja

Esimerkiksi Kotkan puistoista mukana tapahtumassa ovat kaikki ja esimerkiksi Fuksinpuistossa vierailija voi ihailla erilaisia kuunliljoja, kärhöjä ja pioneita.

Yksityisistä puutarhoista ja pihoista Kotkassa avautuu muun muassa Sari ja Ari Suholan pihapiiri Koivulassa sekä Syrjäkadun Kukka- ja kurpitsan puutarha Rauhalassa.

— Olemme toteuttaneet kaikki hyödylliset ja hullut ideat kierrätysmateriaalia käyttäen. Kukkapenkkien määrä kasvaa ja nurmikkopinta-ala vähenee vuosi vuodelta, kuvailevat Suholat puutarhaansa.

Hippiäisen pihalla kasvaa viiniköynnös

Pyhtäältä mukaan teemapäivään on lähtenyt muun muassa mökkipiha Hippiäinen, joka sijaitsee Purolan alueella. Merenrantatontilta voi löytää kasvihuoneita, marjapensaita, hedelmäpuita ja jopa viiniköynnöksiä. Pyhtäältä mukana ovat myös Kiviniemen kartano ja Hembacka.

Virolahdella puutarha-aarteitaan esittelee Harjun hovi ja viherpeukalot voivat vierailla myös Pirjon ja Aimon puuhamaassa Lahnatiellä.

— Kukkaloistoon kuuluu muun muassa alppiruusuja, pensaita sipulikukkia, perennoja ja itsekasvatettuja kesäkukkia, kuvailevat Rautjärvet pihapiiriään.

Voit hakea teemapäivään osallistuvia eteläkymenlaaksolaisia pihoja Avoimet puutarhat -nettisivuilta

Avoimet puutarhat -teemapäivä

Järjestetty vuodesta 2012 lähtien.

Esillä lähes 500 kotimaista puutarhaa.

Mukana kotipuutarhoja, yleisökohteita ja kauppapuutarhoja.

Kävijöitä on vuosittain noin 50 000.

Maksuton ja valtakunnallinen tapahtuma.

Päivän yhteydessä myönnetään vuosittain Avoin Puutarha -tunnustuspalkinto.