Kotkan Taitoluistelulla pyyhkii hyvin — SM-noviiseihin noussut Anna Nurminen harjoittelee 13 kertaa viikossa

Antti Kaarto

14-vuotias Anna Nurminen nousi täksi kaudeksi SM-noviiseihin.

Kotkan Taitoluistelulla pyyhkii hyvin. Puheenjohtaja Mari Huopaisen mukaan kaikki kilparyhmät ovat täynnä.

— Tilanne on todella hyvä. Tähtisarjalaisia on paljon, toissa viikonlopun kotikisoissa meiltä oli toistakymmentä luistelijaa. Pikku hiljaa yritämme saada myös lisää ISU-sarjalaisia.

Vain Suomessa käytössä olevat Tähtisarjat ovat arvioinniltaan kansainväliseen arviointijärjestelmään perustuvia ISU-sarjoja lempeämmät. Tähtisarjoja voisi kutsua ISU-kilpailuihin valmistaviksi sarjoiksi.

Mukaan nuorten maajoukkuerinkiin

SM-noviisitason luistelijoita ovat Toivo Kokk, Alina Blinova, Lisa Kartavtseva ja Anna Nurminen. Aliisa Hokkanen kuuluu nuorten maajoukkuerinkiin.

Nurminen, 14, nousi täksi kaudeksi debytanteista SM-noviiseihin. Hänen mukaansa harppaus on aika iso.

— Luistellaan kaksi ohjelmaa yhden sijasta. Kaksoisaxel pitää olla ohjelmassa, ja kolmoishyppyjäkin pitää yrittää. Olen luottavainen, sillä kaksoisaxel ja kolmoisritti menevät jo ja kolmoissalchow on lähellä, Nurminen kertoo.

Hänellä on tällä hetkellä 13 harjoitusta viikossa, seitsemän niistä jäällä.

— Siihen on tottunut pienestä pitäen. Kesällä tuntuu oudolta, kun on paljon vapaa-aikaa eikä rutiineja, Nurminen sanoo.

Taitoluistelu on erittäin vaativa laji

Antti Kaarto

KoTan päävalmentaja Victoria Bonel asetteli Kiira Alastalon, Laura Huopaisen, Noora Vuorisen ja Angelina Petäjistön jonoon.

Menestyäkseen taitoluistelussa, on jaksettava harjoitella.

— On aika rankkaa harjoitella 5—6 kertaa viikossa pienestä asti. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tuoda lasta hallille niin monta kertaa viikossa. Eivätkä kaikki edes halua käydä niin paljon, Huopainen sanoo.

Huopaisen mukaan KoTa haluaakin olla sekä kilpa- että harrastusseura.

— Haluamme tarjota mahdollisuuksia kaikille. Meillä on kilparyhmien lisäksi harrastajaryhmä, jossa harjoitellaan 1—2 kertaa viikossa. Siinä on 20 lasta, jotka opettelevat taitoluistelun perustaitoja, Huopainen kertoo.

Aivan alkeet saadaan luistelukoulussa, jossa on 50 lasta.

Päävalmentajan kielitaito on eduksi

Kotan uusi päävalmentaja Victoria Bonel on edeltäjänsä tavoin venäläinen. Mutta kahdeksan vuoden ajan Suomessa työskennellyt Bonel puhuu suomea sujuvasti.

— Meillä ei pariin vuoteen ole ollut suomea puhuvaa päävalmentajaa. Se helpottaa suomenkielisten tyttöjen harrastusta, sanoo Huopainen.

Bonel on valmentanut Kotkassa vasta muutaman viikon.

— Luistelijoilla on hyvät perustaidot ja seurassa on hyvä ilmapiiri. Vanhemmat ja lapset katsovat samaan suuntaan, Bonel muotoilee.

Missä asioissa Kotkassa tarvitaan erityistä kehitystä?

— Opettelemme perussarjoja ja käymme läpi luistelijoiden ohjelmia. Kysy parin kuukauden päästä uudestaan, hän kehotti.

KoTa on palkannut myös koreografin. Daniel Dekhtyar, 20, on entinen latinalaistanssien Suomen mestari, joka ohjaa luistelijoiden tanssiharjoituksia.

— Hänen avullaan pystymme kehittämään tyttöjen ilmaisua ja esittämistä, Huopainen sanoo.

Antti Kaarto

Antti Kaarto

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.