Kymenlaakson keskussairaala tarvitsee jo loppuvuonna parikymmentä leikkaussalihoitajaa lisää

Raimo eerola

Kymenlaakson keskussairaalan leikkaussaleihin tarvitaan lisää henkilökuntaa kasvavan leikkausmäärän vuoksi. Kuva on vuodelta 2015.

Sairaanhoitopiiri Carea tarvitsee lisää työntekijöitä. Tarve kasvaa entisestään, jos Kouvolan kaupunginhallitus päättää tänään maanantaina siirtää kaupungin oman erikoissairaanhoidon vastuun Carealle.

Carean toimitusjohtaja Annikki Niiranen ja johtajaylilääkäri Ari Ronkainen sanovat, että maakuntatasolla erikoissairaanhoidon henkilöstömäärä ei kuitenkaan saa kasvaa.

— Lähtökohta on, että maakunnassa erikoissairaanhoidon henkilöstökustannukset eivät nouse. Se mikä keskussairaalaan tulee lisää, on jostain saman verran pois, Ronkainen sanoo.

Carea perustaa uusia sairaanhoitajien toimia

Carean hallitus päätti syyskuun lopussa perustaa kymmenen uutta sairaanhoitajan toimea ensihoitoon ja viisi uutta sairaanhoitajan toimea leikkausyksikköön 1. joulukuuta lähtien.

— Tällä hetkellä meillä ei ole palkkalistoilla lainkaan ensihoitajia, koska ostamme palvelun yksityisiltä palveluntuottajilta, Carean johtajaylihoitaja Pia Rantamäki sanoo.

Lisäksi hallitus päätti selvittää ensisijaisesti 68 Pohjois-Kymen sairaalan työntekijän siirtymistä Carean palkkalistoille joulukuun alusta. Heidän joukossaan on esimerkiksi 16 päivystyksessä työskentelevää sairaanhoitajaa, 15 leikkausyksikön hoitajaa sekä 18 teho- ja valvontahoidon sairaanhoitajaa.

Hallitus päätti, että toissijainen vaihtoehto on täyttää tehtävät ulkopuolisella haulla.

Poksin leikkaussalihenkilöstö ei riitä

Pia Rantamäen mukaan keskussairaalan leikkausyksikköön tarvitaan jo loppuvuonna 20 leikkauksiin ja anestesiaan erikoistunutta sairaanhoitajaa lisää. Tämä johtuu siitä, että Pohjois-Kymen sairaalan leikkaustoiminta loppuu joulukuun puolivälin tienoilla.

— Pohjois-Kymen sairaalan leikkaussalihoitajista osa on jo vaihtanut toisiin työpaikkoihin, eikä mahdollisia siirtyjiä ole kuin 15. Emme kuitenkaan aloita ulkopuolista hakua ennen kuin selvitämme, onko esimerkiksi Poksin vuodeosastoilla osaajia, jotka haluaisivat ja pystyisivät leikkaussalityöhön.

Ari Ronkainen: Lääkäreiden siirrosta ei vielä keskusteltu

Johtajaylilääkäri Ari Ronkainen sanoo, että Poksin lääkäreiden siirtymisestä ei ole vielä keskusteltu.

— Käymme Kouvolan kanssa neuvottelua kaikesta henkilökunnasta. Kun leikkauksia tehdään keskussairaalassa, on selvää, että myös leikkaavia lääkäreitä täytyy olla enemmän.

Mahdollisesti siirrettävissä erikoissairaanhoidon toiminnoissa työskentelee yhteensä noin 360 vakinaista ja 120 määräaikaista viranhaltijaa tai työntekijää. Kouvolan laskelma perustuu elokuun lopun tilanteeseen.

— Jos kaupunginhallitus päättää koko erikoissairaanhoidon siirrosta meille, alamme neuvotella siirtyvästä henkilökunnasta, Annikki Niiranen sanoo.

Tästä on kyse

Carea tarvitsee Kymenlaakson keskussairaalaan lisää henkilökuntaa terveydenhuoltolain ja päivystysasetuksen muutosten vuoksi.

Lakimuutokset lopettavat vuoden 2018 alussa Pohjois-Kymen sairaalan leikkaustoiminnan sekä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystyksen.

Näitä palveluja saa antaa jatkossa vähintään keskussairaalatason sairaalassa.

Johanna Värjä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.