Karhulan työväennäyttämön nuoret ottavat kantaa kouluväkivaltaan

Raimo Eerola

Sami Rikan esittämä Jouni joutuu painimaan tekojensa seurauksien kanssa, kun hänen tappamansa koulukaverit (Riina Melto ja Roosa Rytkö) palaavat haamuina kummittelemaan.
Sami Rikan esittämä Jouni joutuu painimaan tekojensa seurauksien kanssa, kun hänen tappamansa koulukaverit (Riina Melto ja Roosa Rytkö) palaavat haamuina kummittelemaan.

Bang! Bang! You’re Dead.

Esityksen nimi kertoo, mistä Karhulan työväennäyttämön nuorten ryhmän uudessa näytelmässä on kysymys. Ensi keskiviikkona ensi-iltansa saava draama pureutuu kouluampumisiin.

— Tämä on tarina Jounista, joka eräänä päivänä päättää ampua vanhempansa ja viisi koulukaveriaan, näytelmän ohjaaja Marko Mäkinen kuvailee lähtötilannetta.

Bang! Bang! You’re Dead on yhdysvaltalaisen William Mastrosimonen kirjoittama näytelmä vuodelta 1999. Sen pohjalta on myös tehty elokuva. Teoksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota kouluväkivaltaan, sen syihin ja seurauksiin.

— Se pyrkii tuomaan aihetta pohdittavaksi ja keskusteltavaksi, mutta ei tuo ratkaisuja. Näyttämötaide on hyvä keino tuoda ilmiö näkyväksi, nuorten ryhmän toinen vetäjä Heini Salopelto sanoo.

Suomessa näytelmä nähdään nyt toista kertaa. Kantaesityksen teki Mikkelin Tyttöteatteri vuonna 2012.

— Otin tekstin esille viime syksynä, ja nuoret kiinnostuivat siitä. Myös täällä Suomessa on nähty pahan olon äärimmäisiä ilmaisuja.

Näytelmässä on mukana kymmenen 15—28-vuotiasta näyttelijää. Mäkinen kertoo käyneensä tekstiä syvällisesti läpi nuorten kanssa.

— Olemme pohtineet teemaa paljon: miksi joku voisi tehdä tällaista? Nuoret arvelivat, että ehkä tekijä on ollut koulukiusattu ja yksinäinen.

Jounia näyttelee Sami Rikka, joka on ollut työväennäyttämöllä vuodesta 2012. Vastaavaa pääroolia hän ei ole ennen tehnyt.

— Teksti on herättänyt paljon ajatuksia, etenkin nyt kun tarina on herännyt näyttämöllä henkiin, Rikka toteaa.

Ampujan uhria Mattildaa esittävän Vega Vantolan mielestä on tärkeää tuoda aihe esille.

— Tämä on asia, josta ei kovin paljoa puhuta. Se on tabu.

Näytelmän ikäraja on 12 vuotta. Salopelto toivoo, että esitystä tultaisiin katsomaan sukupolvittain, ja vanhemmat ja nuoret keskustelivat sen teemoista yhdessä.

Esityksiin on vapaa pääsy. Maksuttomuus on käsikirjoittajan toivomus. Hän on halunnut, että teos olisi helposti saatavilla ja nuorten esitettävissä yksinkertaisissakin puitteissa.

Viimevuotiseen tapaan nuorten ryhmä valmistaa tänä keväänä kaksi näytelmää. 6. kesäkuuta Kyminlinnan kesäteatterissa tulee ensi-iltaan William Shakespearen klassikko Kesäyön uni.

Bang! Bang! You’re Dead -näytelmän ensi-ilta kulttuuritalo Kyminsuussa keskiviikkona 19. huhtikuuta kello 19. Viimeinen esitys on 7.5.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.