Ei tunnu 12 kilometriä missään – Tuomas Ollila on löytänyt tehonsa vaativassa wing-backin roolissa

Paikallisottelun sankariksi nousi kuitenkin espanjalaispuolustaja Ruxi.

Ella Karttunen

KTP:n Tuomas Ollila keskittää maalille.
KTP:n Tuomas Ollila keskittää maalille.

Kaksi maalia, kolme maalisyöttöä, kaksi maaliin johtanutta tilanteen käynnistämistä. Ikiliikkuja Tuomas Ollila on ollut mukana peräti seitsemässä KTP:n alkukauden osumassa.

Keskiviikkona Ollila jakeli jälleen tukun namupasseja, mutta tällä kertaa tehopistesaldo ei lihonut. Sankariksi nousi sen sijaan toppari Ruxi, jonka lisäaikamaalilla KTP kaatoi Myllykosken Pallon maalein 3–2 (1–1).

Ollilan teholukemat ovat kovat mille tahansa pelipaikalle, mutta hänen lokeroiminen puolustajaksi on epäkorrektia. KTP:n 3-5-2 -taktiikassa ei varsinaisia laitapuolustajia ole, vaan niin sanotut wing-backit sahaavat laitoja päätyrajalta päätyrajalle.

– Puolustamisen lisäksi minun odotetaan tukevan hyökkäyksiä. Tällä pelipaikalla saa vääntää aika kovat metrit, mutta kestävyys on ollut vahvuuksiani ihan pienestä asti, Ollila sanoo.

– Tämä pelipaikka tukee minun ominaisuuksia ihan täysin – rooli on hyökkäävämpi kuin laitapakkina.

Puolustaakin wing-backin täytyy, mutta eri tavalla kuin perinteisenä laitapuolustajana.

– Riippuu vastustajasta, mutta monessa tilanteessa täytyy prässätä vastustajaa ylempää. Laitapakkina puolustin käytännössä aina laitahyökkääjää, mutta nyt vastassa on usein vastustajan laitapakki, Ollila selventää.

– Kyllä siinä usein tulee kiire alas, mutta kolme topparia on varmistamassa.

"Ollila kirjauttaa hurjia kilometrejä joka pelissä"

Päävalmentaja Argo Arbeiterilla on itse asiassa faktaa suoraan sykemittarista – Ollila juoksi MyPa-ottelussa hurjat 11,9 kilometriä.

Vertailun vuoksi: jalkapallojulkaisu Fourfourtwo laski muutama vuosi sitten Englannin Valioliigapelaajien keskiarvoksi 10,5 kilometriä.

– Ollila kirjauttaa hurjia kilometriä joka pelissä, Arbeiter kiittelee.

Ollilalla on kahdelta edelliskaudelta tilillään 39 Ykkösen ottelua KTP:n ja Klubi 04:n paidassa. Rooli on ollut iso koko ajan, sillä mies on ollut aloituskokoonpanossa 33 kertaa. Tilastoihin oli kertynyt kuitenkin ennen tätä kautta vain yksi ainoa maalisyöttö.

– Kovaa on treenattu ja se pitääkin näkyä onnistumisina. Ei siinä mitään muuta yksittäistä syytä ole kuin kova duuni, Ollila perustelee nykyvirettään.

Ollila ei myöskään pidä kynttilää vakan alla, vaan kertoo kovista henkilökohtaisista tavoitteistaan avoimesti.

– Ihan selkeä tavoite on päästä pelaamaan ulkomaille isoihin sarjoihin – mahdollisesti Veikkausliigan kautta. Suuret sarjat ovat aina olleet tavoite ja sitä varten treenataan.

Vaihdot toivat uutta säpinää

Keskiviikkona Ollila järjesteli vasemmalta laidaltaan jälleen monta tilannetta, mutta tilanteet kuivuivat kasaan.

Altavastaaja MyPa sen sijaan tuli otteluun sähäkästi ja kokoonpanoaan nuorentanut KTP oli ihmeissään.

– Idea oli alkuun, että yritetään hyökätä vastaan, mutta se ei toiminut ollenkaan. Oli pakko tehdä vaihtoja.

Arbeiter vaihtoi nopeasti kokeneemmat pelaajat kentälle, joista erityisesti Matias Lindfors toi kentälle kaivattua säpinää.

MyPa johti ottelua kahdesti, mutta KTP tuli ensin rinnalle, ja lopulta hurjan painostuksen päätteeksi lisäajalle ohi. Maalin viimeisteli 1871:n katsojan riemuksi espanjalaispuolustaja Ruxi.

– Minulla on ollut henkilökohtaisesti vaikeat ajat koronan takia. Tämä maali oli kaikki… se oli unelmamaali ja antoi toivottavasti meille itseluottamusta jatkoon, Ruxi tunteili.

Uusi espanjalaishyökkääjä, taiteilijanimeltään Mika, vaihdettiin kentälle jo ensimmäisellä puoliajalla.

– Hän oli tosi vaarallinen ja oli muutama paikka tehdä maali. Ei ole helppoa tulla mukaan ilman yhtään yhteistä harjoitusta, Arbeiter sanoi.

KTP matkustaa ensi lauantaina sarjakärki AC Oulun vieraaksi.

OTTELUN MAALIT

9 min 0-1 MyPa yllättää kotijoukkueen sähäkällä startilla ja se myös palkitaan nopeasti. KTP-maalivahti Anton Lepola torjuu ensimmäisen yrityksen, mutta japanilaishyökkääjä Nathael Ishii iskee paluupallon vastustamattomasti verkkoon.

43 min 1-1 Vierasjoukkueen Ahmed Said Ahmed kaataa Antti Mäkijärven ja KTP saa rangaistuspotkun. Viimeksi epäonnistunut Zaka oli vaihdettu nyt David Ramadingayeen, joka toimittaa pallon varmasti keskelle.

47 min 1-2 KTP menettää pallon keskialueella ja MyPa iskee hanakasi vastaan. Mäkijärvi liukastelee epäonnisesti katkoessaan keskitystä ja Jari Hassel on sopivasti apajilla. Vaihtomies iskee pallon varmasti reppuun.

49 min 2-2 KTP:n uusi espanjalaiskärki Mika laukoo suoraan ilmasta, mutta veto kilpistyy vierasjoukkueen puolustukseen. Mäkijärvi ryntää voimalla tilanteeseen, loukkaa itsensä, mutta saa survottua pallon verkkoon.

90+4 min 3-2 Hurjan painostuksen päätteeksi KTP saa vielä yhden tilanteen, kun pallo viedään kulmalipulle. Matias Lindfors on vaihdettu kulmapotkun antajaksi ja pallo tippuukin täydellisesti takatolpalle. Espanjalaispuolustaja Ruxi nyökkää pallon tarkasti taka-alakulmaan.