Xamkin opiskelijat perustivat Metsolan kampukselle hävikkiruokakaapin — Syömäkelpoista tavaraa ei mene hukkaan ja rahaakin säästyy

Viivi Kolu (oikealla) ja Hanne Heikkilä tietävät, että monella opiskelijalla rahavarat ovat vähissä. Hävikkiruokakaappi on tärkeä myös kestävän kehityksen kannalta.
Viivi Kolu (oikealla) ja Hanne Heikkilä tietävät, että monella opiskelijalla rahavarat ovat vähissä. Hävikkiruokakaappi on tärkeä myös kestävän kehityksen kannalta.

Xamkin opiskelijaryhmä on perustanut Metsolan kampukselle hävikkiruokakaapin. Se on tarkoitettu opiskelijoiden ja henkilökunnan ohella kaikille koululla asioiville ruokahävikin vähentämiseksi. Pääasiassa se kuitenkin palvelee opiskelijoita.

— Me ajattelimme, että etenkin opiskelijoiden keskuudessa asia on hyvin tärkeä. Moni lähtee koulupäivien jälkeen viikonlopuksi omalle kotipaikkakunnalle, jolloin asuntoon saattaa jäädä elintarvikkeita. Viikonlopun aikana on uhkana, että ne menevät pilalle, eikä niitä enää voi käyttää, kertoo opiskelijaryhmän jäsen Viivi Kolu.

Kestävä kehitys on tärkeä arvo nuorille. — Viivi Kolu

Kolun mukaan usealla opiskelijalla voivat rahavarat olla vähissä ja tällaisen järjestelyn avulla on mahdollista saada taloudellista helpotusta arkeen. Kuka tahansa voi noutaa lahjoitettua ruokaa hävikkiruokakaapilta.

Metsolan kampuksen neljänteen kerrokseen perustettiin tämän viikon maanantaina piste, jossa on jääkaappi, pakastin ja hylly kuiva-aineita varten.

— Ajatus hävikkiruokakaapista on herättänyt paljon innostusta. Monia kiinnostaa se, että voi toimia eettisemmin omassa taloudessa. Kestävä kehitys on tärkeä arvo nuorille. Rahaa säästyy ja tällä tavoin voi saada päivän ruoat kätevästi. Kaupasta ostetut elintarvikkeet tulevat hyötykäyttöön ja samalla kertyvää jätettäkin voidaan vähentää. Nuoret ovat kiinnostuneita myös vihreistä arvoista ja siitä, miten niitä voi edistää, sanoo Viivi Kolu.

Metsolan kampukselta löytyy oma paikkansa myös pakasteille. Nekin helpottavat osaltaan opiskelijoiden taloutta, kun eivät mene hävikkiin.

Tuoteselostelappu on tärkeä

Seinään kiinnitetyssä ohjepaperissa sanotaan, että kaappiin saa tuoda vain sellaisia tuotteita, joiden syömäkelpoisuudesta on täysin varma. Itse tehtyihin ruokiin pitää kiinnittää tuoteselostelappu, josta näkee mitä ruoka sisältää ja milloin se on valmistettu. Tuojan täytyy myös varmistaa, että pakkaukset ovat ehjiä eivätkä vuoda kaappiin.

Kiellettyjen tuotteiden listalla ovat alkoholi, tupakka ja lääkevalmisteet.

— Ensimmäiset päivät ovat jo osoittaneet, että hävikkiruokakaapille on tarvetta. Samalla me haastamme muita Xamkin kampuksia sekä muita korkeakouluja perustamaan lisää kaappeja, sanoo Kolu.

Kotkan ensimmäinen hävikkiruokakaappi avattiin yhteisötalo Messiin viime maaliskuussa. Syksyllä avattiin kaappi Karhulassa Avoimen työhuoneen ja nuorisotila Kulman tiloissa.