Karhulan kirjaston väistötilat tutkitaan tarkasti — muutto tänä vuonna

Raimo eerola

Kahdessa kerroksessa oleva Karhulan kirjasto on epäkäytännöllinen ja siellä on huono sisäilma.
Kahdessa kerroksessa oleva Karhulan kirjasto on epäkäytännöllinen ja siellä on huono sisäilma.

Karhulan kirjasto avattaneen väistötilassa vuodenvaihteeseen mennessä. Kaupungin toimitilahallinto selvittelee parhaillaan yhdessä kirjaston johdon kanssa Karhulan kirjastolle sopivia väistötiloja. Syyskuun aikana selviää, minne ja millä aikataululla kirjasto muuttaa.

Kaupungin omista kiinteistöistä ei sopivaa tilaa löydy, joten tila tullaan vuokraamaan ulkopuolelta. Tulevassa väistötilassa tullaan tekemään sisäilmatutkimukset ja kuntokartoitus sekä tarpeen mukaiset korjaukset.

— Ihmisten terveys edellä menemme. Tutkimme hyvin huolellisesti väistötilat, ettei tule tehty turhaa muuttoa, toteaa Kotkan kulttuurijohtaja Antti Karjalainen.

Karhulan kirjaston muuton ajankohdasta ja kirjaston sulkemisesta nykyisessä tilassa tiedotetaan myöhemmin.

Karhulan kirjaston henkilökunta on oireillut huonon sisäilman vuoksi jo vuosien ajan, sisäilmaongelmat alkoivat jo 1990-luvulla. Viime keväänä valmistui kirjaston tarveselvitys, ja selvitysryhmä suositteli Karhulan kirjaston välitöntä muuttoa väistötiloihin ja uudisrakennuksen suunnittelun aloittamista.

Yhtenä väistötilana on noussut esiin postin entinen tila, joka sopisi väistötilaksi pienin muutoksin.

Tarveselvitystyöryhmä esittää, että uutta kirjastorakennusta ryhdytään suunnittelemaan Karhulan koulun tontille tai sen välittömään läheisyyteen. Uudisrakennuksen lopullinen paikka päätettäneen Karhulan osayleiskaavan valmistumisen yhteydessä. Kaavoitustyö on alkamassa lähivuosina.

Karhulan koulun tontin lisäksi työryhmä tutki vaihtoehtoina uudisrakennukselle Viirinkallion aluetta, tonttia uimahallin eteläpuolella Karhulantien varrella sekä aluetta Ahlströmintien ja Vesitorninkadun risteyksessä.

Kirjaston rakentamista Karhulan koulun läheisyyteen puoltavat ennen kaikkea synergiaedut. Uusien opetussuunnitelmien myötä koulun ja kirjaston yhteistyö on noussut entistä tärkeämmäksi.

Tarveselvitys on hyväksytty kulttuurilautakunnassa. Se on menossa käsittelyyn kaupunkirakennelautakuntaan ja lopulliseen hyväksyntään kaupunginhallitukseen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.