Bussi ajoi törkeästi päin punaisia Kotkan Metsolassa

Työnantaja ja luottamusmies tuomitsevat liikennerikkomukset.

Raimo Eerola

Bussin punaisiin päin ajo tapahtui Metsolassa Langinkoskentien ja Allintien risteyksessä.

Bussi ajoi keskiviikkoaamuna törkeästi päin punaisia ja reilua ylinopeutta Kotkan Metsolassa.


Punaisia päin bussikuski ajoi Metsolan kampuksen risteyksessä. Pohjolan Liikenteen linja-auto koukkasi risteyksessä valoissa odottavien keskeltä oikealle kaistalle ja jatkoi punaisia liikennevaloja vasten keskustan suuntaan vastaan tulleesta, kääntymässä olleesta liikenteestä välittämättä.


Bussi jatkoi keskussairaalan suuntaan ja ajoi 50 kilometrin nopeusrajoitusalueella sairaalan kohdalla noin 70 kilometrin tuntinopeudella.


Tapahtumat sattuivat kello 8.15 aamulla.

Juha Rika

Kiire ei ole selitysPohjolan Liikenteen aluejohtaja Mika Collanus tuomitsee jyrkästi tapahtuneet liikennerikkomukset.


– Asia selvitetään ehdottomasti. Tämä ei ole missään tapauksessa hyväksyttävää liikennekäyttäytymistä, sanoo Collanus.


Collanuksen mukaan työnantajan tietoon tulee hyvin harvoin bussien kuljettajien tekemiä liikennerikkomuksia. – Suhteutettuina ajomääriin ne ovat hyvin harvinaisia tapauksia.


– Pääasiassa ne ovat ylinopeustapauksia, joissa kuljettaja on ajanut kameratolppaan ylinopeudella, kertoo Collanus.Ylinopeuskin on Collanuksen mielestä tuomittavaa. – Meillä on yrityksessä ehdoton linja, jossa edes aikataulussa pysyminen ei oikeuta ylinopeuksiin. Ja tätä olemme korostaneet kaikille kuljettajille.


Collanuksen mukaan yrityksessä on jatkuvasti seurattu aikataulujen sujuvuutta. – Jos aikatauluissa on ollut ongelmia niin, ettei niissä pysytä nopeusrajoitusten mukaisesti, on aikatauluja korjattu.


Punaisia valoja päin ajoa Collanus ei hyväksy missään tapauksessa.Kuljettajien edustajana yrityksessä luottamusmiehenä ja Kotkan Autoalantyöntekijöiden puheenjohtajana toimiva Marko Kujala pitää liikennerikkomuksia väärinä ja tuomittavina tekoina.


– Missään nimessä ne eivät ole hyväksyttäviä. Me pyrimme kampanjoimaan, jotta kuljetusalan ammattilaiset noudattaisivat sääntöjä, kertoo Kujala.


Myös Kujala painottaa, ettei edes aikatauluissa pysyminen ole peruste ylinopeuksille tai muillekaan liikennerikkomuksille. – Aikataulua ei pidä, eikä saa ottaa kiinni ylinopeuksia ajamalla. Eikä varsinkaan punaisia päin ajamalla.


Tämä on Kujalan mukaan myös yhtiössä selkeä kanta.

Kotkalaisten iäisyysongelma

Poliisin mukaan Kotkassa on ollut iäisyysongelmana punaisia päin ajava liikenne.
Viime päivien liukkaiden kelien aikana tämä on aiheuttanut huolestuneisuutta.


– Tähän syyllistyy niin raskas liikenne kuin henkilöautotkin, sanoo komisario Ilari Van der Steen Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta Kotkasta.


Etenkin Paimenportin risteyksessä Hyväntuulentiellä on Van der Steenin mukaan ollut useita läheltä piti tilanteita rekkojen ajaessa päin punaisia. – Kaikeksi onneksi vakavia onnettomuuksia ei ole sattunut.

Poliisille ei Van der Steenin mukaan ole viime aikoina tullut ilmoituksia näistä törkeistä liikennerikkomuksista.


– Poliisi on kuitenkin aika ajoin tarkkaillut liikennettä esimerkiksi juuri Hyväntuulentiellä, sanoo Van der Steen.


Paimenportin risteyksessä on Hyväntuulentietä ajavilla 50 kilometrin nopeusrajoitus. – Toisin kuin liikennemerkki määrää liikenne pikemminkin kiihdyttää valoihin tullessaan, kuin että risteykseen hiljennettäisiin, sanoo Van der Steen.


Van der Steen myöntää, että raskaiden rekkojen kuljettajien on vaikea saada ajoneuvonsa pysäytettyä valoihin. – Ajonopeuden on kuitenkin oltava sellainen, että auton saa pysäytettyä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat