Kun elämää varjostaa epävarmuus — Sami Perttilä kuvasi pätkätyötä tekeviä nuoria

Nea Hemming

Sami Perttilän näyttely on esillä Kotkan Valokuvakeskuksessa 28. toukokuuta asti.
Sami Perttilän näyttely on esillä Kotkan Valokuvakeskuksessa 28. toukokuuta asti.

Nea Hemming

Kuvakollaasissa on esillä projektiin osallistuneiden nuorten itse ottamiaan kuvia.
Kuvakollaasissa on esillä projektiin osallistuneiden nuorten itse ottamiaan kuvia.

Millaista on elämä, kun työ koostuu toimeksiannoista, keikoista ja matalapalkkatöistä? Tähän kysymykseen etsii vastauksia kotkalaislähtöisen Sami Perttilän uusi valokuvanäyttely Liikkeessä — nuoret aikuiset uuden työn markkinoilla.

Kotkan Valokuvakeskuksessa torstaina avautuva näyttely on osa Koneen Säätiön rahoittamaa Ajolähtö-hanketta, jossa tutkitaan 18—35-vuotiaiden kymenlaaksolaisten sijoittumista työelämään. Tutkimukseen on vuosien 2015—2017 aikana haastateltu 41 nuorta aikuista, joiden elämää on myös seurattu ajankäyttöpäiväkirjojen keinoin.

— Valokuvat ovat osa tutkimusta. Ne kertovat nuorten arjesta, johon liittyy jatkuva epävarmuus, Perttilä sanoo.

Kuvissa on Kymenlaaksossa asuvia ja täältä poismuuttaneita nuoria aikuisia. Osa heistä on lyhytaikaisissa työsuhteissa, toiset tekevät useaa työtä. Perttilä kuvasi hankkeeseen osallistuneita sekä heidän työssään että vapaa-ajallaan.

— Valokuvat liikkuvat dokumentaarisen ja lavastetun välimaastossa.

Kuvien tekstit Perttilä on kirjoittanut yhteistyössä toimittaja Terhi Hautamäen kanssa. Kuvien ja tekstien kautta välittyy monta erilaista elämäntarinaa. Perttilän mukaan kaikkia kuvissa olevia nuoria yhdistää toimeentuloon liittyvä epävakaus, mutta myös usko tulevaisuuteen.

— Vaikka Kymenlaaksossa on korkea työttömyys, nuorilla on positiivinen asenne. Nämä tyypit ovat tosi tarmokkaita ja ahkeria.

Valokuvakeskuksen takahuoneessa pyörii Perttilän tekemä puolituntinen dokumenttielokuva, joka on valmistunut tämän vuoden alussa. Perttilä haastatteli elokuvaan aiemmin kuvaamiaan ihmisiä.

— Monen tilanne oli muuttunut jo tässä lyhyessä ajassa. Jotkut eivät tiedä, mitä he tekevät parin kuukauden päästä. He elävät jatkuvassa epävarmuudessa, mikä pitää ihmisen liikkeessä, Perttilä valottaa näyttelyn nimen taustaa.

Freelance-valokuvaajana työskentelevä Perttilä muutti Kotkasta Helsinkiin yli 20 vuotta sitten. Hankkeen myötä hän on vieraillut entisessä kotikaupungissaan tavallista useammin. Hänen mukaansa Kotkan tai ylipäätänsä Kymenlaakson tilanne ei ole niin lohduton kuin tilastot kertovat.

— Oli kiva tulla tänne tekemään töitä. Seudulta nousee paljon uusi hyviä juttuja.

Ajolähtö-tutkimus jatkuu tämän vuoden loppuun asti.

Sami Perttilän Liikkeessä-näyttely Kotkan Valokuvakeskuksessa 27.4.—28.5. Avajaiset ovat torstaina kello 18.