Haminaan kohta valmistuvan jälkeen vielä yksi liikenneympyrä — Sen jälkeen niitä on ympyräkaupungissa 11 kappaletta

Parhaillaan rakenteilla olevan jälkeen tehdään toistaiseksi viimeinen ympyräkaupungin liikenneympyrä.

Antti-Jussi Larvio

Maariankadun ja Merikadun risteykseen valmistuu liikenneympyrä kesä-heinäkuun vaihteessa.
Maariankadun ja Merikadun risteykseen valmistuu liikenneympyrä kesä-heinäkuun vaihteessa.

Vielä viime vuosikymmenellä Hamina ansaitsi ympyräkaupunki -nimityksen asemakaavan perusteella. Sittemmin on nimitykselle tullut katetta myös liikenneympyröiden rakentamisen kautta. Haminan kaupungilla on tällä hetkellä yhdeksän omaa liikenneympyrää ja ELY-keskuksella niitä on kaupungin alueella puolenkymmentä. Ensimmäiset liikenneympyrät Haminaan rakennettiin vuosituhannen vaihteessa. Välillä liikenneympyröitä kutsuttiin myös kiertoliittymiksi, mutta uusi tieliikennelaki palautti käyttöön perinteisen liikenneympyrä-nimityksen.

Kaupungin kymmenes liikenneympyrä valmistuu Maariankadun ja Merikadun risteykseen kesä-heinäkuun vaihteessa. Seuraavan suunnittelu on alkamassa.

Haminan liikennemäärät ovat sen verran pieniä, ettei liikennevalojen hankinta ole perusteltua. — Matti Ruoti

Haminan kaupungininsinööri Matti Ruotin mukaan rakenteilla olevan liikenneympyrän valmistumista ovat jonkin verran viivästyttäneet maanalaisten johtojen ja putkistojen runsaus.

Antti-Jussi Larvio

Toistaiseksi viimeisin Haminan liikenneympyröistä rakennetaan Sibeliuskadun ja Ratapihankadun risteykseen.
Kyseessä on 11. kaupungin oma liikenneympyrä.
Toistaiseksi viimeisin Haminan liikenneympyröistä rakennetaan Sibeliuskadun ja Ratapihankadun risteykseen. Kyseessä on 11. kaupungin oma liikenneympyrä.

Viimeinen ehkä ensi vuonna

Seuraavaksi liikenneympyrä rakennetaan Ratapihankadun ja Sibeliuskadun risteykseen. Kyseessä on Haminan kaupungin yhdestoista liikenneympyrä ja Ruotin mukaan näillä näkymin viimeinen, ainakin rakentamiseen tulee tauko.

— Nyt ei ole suunnitelmissa muita liikenneympyröitä. Tämä viimeisin on liikenneturvallisuussuunnitelman mukainen, Ruoti sanoo.

Aivan halpaa ei liikenneympyröiden tekeminen ole. Ruotin mukaan hintahaarukka on 200 000 — 300 000 euroa.

NETTI - Hamina - Haminan kaupungilla omia liikenneympyröitä 10 -01.jpg

— Tuo rakennettava sijoittuu ehkä hintahaarukan alkupäähän. Sitä varten on varattu 200 000 euroa.

Ruotin mukaan rakentaminen tuskin alkaa kuluvan vuoden aikana, sillä suunnittelijan löytäminen on viivästynyt. Ruoti päätti viime kuun lopulla tilata ympyrän suunnittelun Ramboll Finland Oy:ltä. Hinta on arvonlisäverottomana hieman vajaat 35 000 euroa.

Suunnittelu yksilöllistä

Vaikka Haminaan on liikenneympyröitä rakennettu useita jo aikaisemmin, on jokainen ympyrä kuitenkin suunniteltava erikseen.

— Siinä on otettava huomioon maanalaiset johdot ja putkistot. Lisäksi tuon tulevan liikenneympyrän osalta Kanuunan huoltoliikenne edellyttää huomioimista. Pitää suunnitella, miten Kanuunaan pääsee iso rekka myös liikenneympyrän valmistumisen jälkeen. On tutkittava eri vaihtoehtoja sisääntulon järjestämiseksi Kanuunan parkkialueelle.

Liikenneympyrä on Ruotin mukaan liikennevaloja varteenotettavampi vaihtoehto Haminassa tulevaisuudessakin.

— Haminan liikennemäärät ovat sen verran pieniä, ettei liikennevalojen hankinta ole perusteltua. Liikenneympyrä tulee myös liikennevaloja halvemmaksi.

Yhdet liikennevalot Haminassa kuitenkin ovat, ne on sijoitettu vaaralliseksi koettuun risteykseen Ruissaloon.

Juttua muokattu 10.6. klo 8.23. Korjattu valmistuvan liikenneympyrän sijainnissa toinen katu Merikaduksi.

Luetuimmat