THL: Koronavilkulla on Suomessa jo yli kaksi miljoonaa latausta – "Meillä kaikilla on nyt mahdollisuus auttaa tartuntaketjujen katkaisussa"

Tähän mennessä tartunnastaan on ilmoittanut 218 koronavilkun käyttäjää.

Raimo Eerola

Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-sovellus on ladattu tähän mennessä yli kaksi miljoonaa kertaa.
Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-sovellus on ladattu tähän mennessä yli kaksi miljoonaa kertaa.

Kahden miljoonan latauksen raja meni rikki kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Koronavilkku tuli ladattavaksi sovelluskauppoihin.

Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-sovellus on ladattu tähän mennessä yli kaksi miljoonaa kertaa. Kahden miljoonan latauksen raja meni rikki kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Koronavilkku tuli ladattavaksi sovelluskauppoihin.

– Meillä kaikilla on nyt aito mahdollisuus auttaa tartuntaketjujen katkaisussa, koska niin moni meistä on ottanut Koronavilkun käyttöön. Tämän lisäksi meidän on muistettava ehkäistä koronaviruksen leviämistä huolehtimalla muun muassa hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja kasvomaskien suosituksen mukaisesta käytöstä, sanoo tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho THL:stä.

218 tartuntailmoitusta

Tähän mennessä tartunnastaan on ilmoittanut 218 koronavilkun käyttäjää.

Tartunnasta ilmoitetaan syöttämällä sovellukseen kertakäyttöinen avauskoodi, jonka sovelluksen käyttäjä saa jäljitystyötä tekevältä terveydenhuollon ammattilaiselta. Tämän jälkeen sovellus lähettää tiedon niille, jotka ovat voineet altistua tartunnalle.

Avauskoodin voi saada vain henkilö, jolla on laboratoriovarmistettu koronavirustartunta. Avauskoodin avulla varmistetaan, että Koronavilkku-varoitukset perustuvat vain todettuihin tartuntoihin. Varoituksen saajat ja lähettäjä eivät saa tietoa toistensa henkilöllisyydestä.

Syyskuun aikana 35 prosenttia henkilöistä, joilla on todettu koronavirustartunta, on ilmoittanut tartunnasta sovelluksella.

Suomalaiset näyttävät mallia maailmalle

Koronavilkku nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Sovellus tuottaa sitä enemmän hyötyä, mitä useampi sen lataa. Suomi on päässyt Euroopan maista nopeimmin näin laajaan väestönkattavuuteen koronasovellusten käyttöönotossa.

– On helppo olla ylpeä suomalaisista, sillä näytämme tässä mallia muulle maailmalle. Suomalaiset ovat näyttäneet, että kannamme vastuuta tartuntaketjujen katkaisemisesta yhdessä. Seuraavaksi tavoitteemme on lisätä sovelluksen kattavuutta entisestään, kommentoi Solitan terveys- ja hyvinvointiyksikköä luotsaava Risto Kaikkonen.

Puhelinmalli voi vaikuttaa toimintaan

Koronavilkku toimii uudemmissa älypuhelimissa, joissa on Applen ja Googlen yhdessä luoma Exposure Notifications -rajapinta. Puhelinmalli ja käyttöjärjestelmä voivat vaikuttaa sovelluksen toimintaan.

Tilastokuvan kuvateksti: Koronavilkun latausmäärät lukumäärittäin ja väestöön suhteutettuna.

Uusimmat uutiset