Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat tuttu ilmiö apteekeissa Kotkassa ja Haminassakin: Kaikille lääkkeille ei ole olemassa rinnakkaislääkettä, jolloin potilas joutuu hakemaan uuden reseptin

Suomessa lääkkeillä on ollut perinteisesti hyvä saatavuus. Monelle asiakkaalle tuleekin yllätyksenä, että oma lääke saattaa olla loppu jopa valtakunnallisesta lääketukusta. Lääkepula on valtakunnallinen ongelma.

Lääkkeiden saatavuudessa on ollut jo pitkään ongelmia kaikissa Suomen apteekeissa.
Lääkkeiden saatavuudessa on ollut jo pitkään ongelmia kaikissa Suomen apteekeissa.

Lääkkeiden saatavuudessa on ollut jo pitkään ongelmia kaikissa Suomen apteekeissa. Apteekeissa on tullut eteen tilanteita, joissa asiakkaan hakemaa lääkettä ei ole ollut saatavilla lääketukusta. Rinnakkaislääkkeillä voi ratkaista osan lääkepulasta, mutta ei kaikkea.

— Kyllä. Se on koko ajan kasvava ongelma. Sitä tapahtuu nykyisin aivan liian usein. Ongelmia on ollut etenkin joidenkin verenpainelääkkeiden, haimaentsyymien ja sappikipulääkkeiden sekä hormonivalmisteiden saatavuudessa. Ne ovat lääkkeitä, joille ei löydy korvaavia valmisteita, kertoo apteekkari Päivi Lattunen Kontio apteekista.

Lattunen kertoo, että apteekit eivät saa tietää, miksi jotkut lääkkeet ovat loppu lääketukusta.

— Näemme tilanteen koneiltamme eikä siellä ole selitetty miksi lääkkeitä ei ole saatavilla. Siellä voi kyllä olla tieto siitä, millä viikolla lääkkeitä on taas tulossa tukkuun. Kysymyksessä ovat usein ulkomailta tulevat lääkkeet.

Apteekkiin tullaan viime tipassa

Asiakkaalle lääkkeiden loppuminen apteekista voi olla ongelma esimerkiksi silloin, kun hän on tullut apteekkiin viime tipassa eikä kotona enää ole yhtään annosta jäljellä.

— Sellaisissa tapauksissa opastamme asiakasta kääntymään heti lääkärin puoleen. Lääkäri voi kirjoittaa asiakkaalle reseptin jollekin toiselle samaan tarkoitukseen käytettävälle lääkkeelle. Toivoisin, että apteekkiin tultaisiin siinä vaiheessa, kun kotona vielä on vähän lääkkeitä jäljellä. Jos niitä ei ole ja edessä on viikkojen odotus, voi tilanne olla vaikea.

Erikoisluvan vaativien lääkkeiden kohdalla lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea voi antaa määräaikaisen erikoismyyntiluvan jollekin toiselle lääkkeelle.

Joitakin e-pillereitä on vaikea saada

Myös proviisori Kaisa Heikkilä Haminan Keskus-Apteekista on huomannut ongelmia lääkkeiden saatavuudessa.

— Sellaisten tilanteiden määrä kasvaa koko ajan. Lääketukusta eivät ole mielestäni loppuneet minkään tietyn lääkeryhmän tuotteet, vaan puutteita on ollut erilaisten lääkkeiden kohdalla. Ongelmia on syntynyt, jos asiakkaalle sopivia rinnakkaislääkkeitäkään ei ole ollut saatavilla. Silloin olemme ohjanneet asiakkaan lääkärin vastaanotolle. Lääkärin puheille asiakas on opastettu myös silloin, kun kotona ei ole ollut enää yhtään lääkeannosta jäljellä.

Ehkäisypillereissä saatavuusongelma heijastuu myös sellaisiin merkkeihin, joissa on ollut aiemmin hyvä saatavuus, mutta Heikkilän mukaan tilanne on jo rauhoittunut.

— Joitakin e-pillereitä on ollut vaikea saada, mutta niitä on olemassa useita eri merkkejä, jolloin hoito ei välttämättä keskeydy, vaikka juuri sitä omaa pillerimerkkiä ei olisikaan saatavilla. Joidenkin muiden lääkkeiden kohdalla toiseen merkkiin vaihtaminen ei ole niin ongelmatonta.

Reseptien uusiminen ja vaihtaminen tuo lisää työtä myös lääkäreille. Kesäaikaan uuden reseptin saaminen voi kestää, koska lääkäreitä on kesälomilla.

Häiriöiden taustalla monia syitä

 Ilmoitukset lääkkeiden saatavuushäiriöistä ovat lisääntyneet viime vuosina.
 Ilmoitukset lääkkeiden saatavuushäiriöistä ovat lisääntyneet viime vuosina.

Ilmoitukset lääkkeiden saatavuushäiriöistä ovat lisääntyneet viime vuosina, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti sanoo.

Syytä ilmoitusten määrän lisääntymiseen ei tilastoida. Syiden julkistaminen on myyntiluvan haltijan asia, sillä ne saattavat sisältää liike- ja ammattisalaisuuden piiriin liittyviä seikkoja.

Linnolahti kertoo, että taustoja avataan vain silloin, kun lääketurvallisuus vaarantuu. Näin tehdään esimerkiksi silloin, jos jonkin valmisteen käyttöä on vältettävä, eriä vedetään pois apteekeista tai lääkkeen myynti lopetetaan kokonaan.

Esimerkiksi vuosi sitten heinäkuussa kohonneen verenpaineen hoitoon käytettävä Valsartan-lääke vedettiin pois Euroopan markkinoilta, kun lääkkeestä löytyi epäpuhtauksia.

Fimea julkistaa verkkosivuillaan saatavuushäiriötiedotteet, jotka lääkkeiden myyntiluvan haltijat sille toimittavat. Viime viikolla ilmoituksia tuli 39 kappaletta.

— Mikään yksittäinen lääkeryhmä ei sinällään nouse. Kaikissa lääkeryhmissä on puutteita, Linnolahti toteaa.

Yleisellä tasolla Linnolahti sanoo, että saatavuushäiriöiden taustalla voi olla monenlaisia syitä. Esimerkiksi jotakin lääkkeen raaka-ainetta saattaa valmistaa vain yksi yritys. Sen ongelmat vaikuttavat kaikkiin raaka-aineen käyttäjiin. Syynä voi lisäksi olla vaikka tulipalo lääkkeen tuotantopaikalla tai laatuongelmat. Tällaisessa tilanteessa muut valmistajat eivät välttämättä pysty lisäämään omaa tuotantoaan.

Linnolahden mukaan Suomen pieni väestömäärä ei vaikuta maailmanlaajuisilla lääkemarkkinoilla, sillä yleensä koko Europan unionin aluetta käsitellään yhtenä markkinana.

Suomessa on velvoite varastoida joitain lääkkeitä. Jos tietyssä lääkeryhmässä on laaja saatavuushäiriö, sosiaali- ja terveysministeriö voi ohjata päätöksellään velvoitevaraston käyttöä.

— Viiden viime vuoden aikana on ollut yksittäisiä tapauksia. Ne ovat kaikki liittyneet globaaleihin tai EU:n laajuiseen saatavuushäiriöihin velvoitevarastoiduilla lääkkeillä.

Luetuimmat

Kommentoidut