Suurlipun tangon käyttölupa siirtyy syksyyn — Näytteitä ei ole saatu otettua sovitussa aikataulussa

Juhannuksena lippu kuitenkin liehuu, mikäli tuuliolosuhteet sallivat.

Kimmo Seppälä

Suulipun salkoon nousee lippu jälleen ensi viikolla liehuakseen juhannuksen yli. Pysyvää käyttölupaa ei tangolle saada ennen syksyä.
Suulipun salkoon nousee lippu jälleen ensi viikolla liehuakseen juhannuksen yli. Pysyvää käyttölupaa ei tangolle saada ennen syksyä.

Viimeisten ja ratkaisevien näytteiden ottaminen Haminan suurlipun tangosta on siirtynyt. Näytteet sovittiin toukokuussa pidetyssä palaverissa otettavaksi viikolla 24, mutta näin ei Haminan kaupungin kehitysjohtaja Matti Filpun mukaan voitu kuitenkaan tehdä.

Näytteiden ottamisesta päättäneessä kokouksessa olivat toukokuussa läsnä tangon valmistaneen Amira Groupin, teräksen toimittaneen Severstalin, valvontaa suorittavan A-Insinöörien, tangon teräksen lujuustestejä tehneen Kiwa Inspectan, hankkeen koordinoijan ADS Finland Oy:n sekä Haminan kaupungin edustajat.

Ottokohdat eivät selvillä

Näytteiden oton siirtymisen syy on Filpun mukaan se, etteivät ADS Finland ja Amira ole päässeet vielä varmuuteen, mistä kohtaa näytteet voidaan tangosta ottaa. Hänen mukaansa ajan olisi kuitenkin pitänyt riittää näytteiden oton valmisteluun, sillä päätös tehtiin useita viikkoja sitten.

— Sain torstaina Amiralta sähköpostin, jossa lupasivat vastata meidän esitykseemme näytteenottokohdista niin nopeasti kuin mahdollista. Ne varmaankin miettivät myös sitä, miten tanko korjataan niistä kohdin, joista näytteet otetaan, ettei sinne pääse syntymään ruostetta, Filppu sanoo.

Näytteitä on suunniteltu otettavan poraamalla VTT:n tutkittaviksi ja tangon juuresta leikataan isompi pala vetolujuustestiin.

Juhannuksena lippu liehuu

Filpun mukaan viive näytteiden ottamisessa ja kesälomat merkinnevät sitä, että lipputangolle voidaan myöntää pysyvä käyttölupa aikaisintaan kesän jälkeen.

— VTT.n mukaan heiltä menee analyysiin parisen viikkoa siitä, kun näytteet on saatu. Sen jälkeen tulokset toimitetaan A-Insinööreille tutkittaviksi.

Samalla, kun näytteet otetaan, on tarkoitus korjata myös tangon huipulla oleva tuulimittari ja vaihtaa lentoestevalo määräysten mukaiseksi.

Filpun mukaan lippu voidaan kuitenkin nostaa tangoon väliaikaisesti niin, ettei sitä jatkuvasti lasketa alas. Tämä merkitsee muun muassa sitä, että suurlippu nousee salkoon ensi viikolla ja liehuu läpi juhannuksen edellyttäen, että tuuli ei puhalla yli 12—15 metriä sekunnissa.