Xamkin TKI-asiantuntija palkittiin innovaatiokonferenssissa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Pienyrityskeskuksessa työskentelevä Mervi Rajahonka tutkimuskumppaneineen palkittiin parhaan paperin palkinnolla innovaatiokonferenssissa Wienissä Itävallassa kesäkuussa.

Innovating with service robots in living labs -paperin Rajahonka kirjoitti yhdessä Seppo Lemisen (Laurea) ja Mika Westerlundin (Carleton University, Kanada) kanssa.

Robotti voi ohjata jumppahetkiä tai toimia muistuttajana ikääntyneen jokapäiväisissä askareissa.

Paperissaan kirjoittajat käsittelevät innovointia palvelurobottien avulla avoimeen innovaatiotoimintaan perustuvissa elävissä laboratorioissa (living labs). Elävien laboratorioiden perusajatuksena on, että käyttäjät osallistuvat tuotteen tai palvelun kehittämiseen sen oikeassa käyttöympäristössä, esimerkiksi kotona tai töissä.

Tutkimuksen mukaan hyvinvointi- ja terveydenhuoltosektorilla on huomattava tarve palvelurobottien tutkimiseen elävissä laboratoriossa.

— Aiemmissa tutkimuksissa ei ole tutkittu sitä, miten robotit voivat "osallistua" tällaiseen innovaatiotoimintaan tai minkälaisia palveluja robottien avulla voidaan elävissä laboratorioissa kehittää, Rajahonka kertoo.

Tutkimuksessa erotellaan neljä palveluinnovaation tyyppiä, joissa robotit voivat osallistua terveys- ja hyvinvointitilanteisiin: sosiaalinen yhteydenpito, avustaminen, viihdyttäminen ja henkilökohtainen tuki.

Sosiaalisessa yhteydenpidossa robotit voivat helpottaa esimerkiksi vanhusten kommunikointia läheistensä kanssa. Avustamisessa robotti voi ohjata muun muassa jumppahetkiä tai toimia muistuttajana ikääntyneen jokapäiväisissä askareissa. Palvelurobotit voivat toimia myös viihdyttäjinä ja ohjata erilaisia pelejä tai muisteluhetkiä.

Tulokset kannustavat yrityksiä ja muita sidosryhmiä hyödyntämään palvelurobotteja innovaatioissaan. Tällä hetkellä maailmassa on noin 400 akkreditoitua living labia.

International Society for Professional Innovation Management (ISPIM) on vanhin, suurin ja aktiivisin innovaatioyhdistys Euroopassa. ISPIM 2017 -konferenssissa Wienissä Itävallassa oli noin 450 osallistujaa 39 maasta ja siellä pidettiin noin 250 esitystä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.