Näyttelijät ovat nuorten mielestä kuumia

Häräntappoase herätti koululaisten kiinnostuksen teatteriin. Näytelmiä voisi käydä katsomassa jatkossakin.

Raimo Eerola

Karhuvuoren koulun kahdeksasluokkalaiset Otto Reijasalo, Linda Lommi ja Iia Toikka pitivät Kotkan Kaupunginteatterissa katsomastaan Häräntappoase -näytelmästä.
Karhuvuoren koulun kahdeksasluokkalaiset Otto Reijasalo, Linda Lommi ja Iia Toikka pitivät Kotkan Kaupunginteatterissa katsomastaan Häräntappoase -näytelmästä.

Taidetestaajat -hankkeeseen osallistuvat kotkalaiset koululaiset tutustuivat teatteritaiteen tekemiseen torstaina Kotkan Kaupunginteatterissa. Kotkalaisten teatterivierailut aloittivat Karhuvuoren koulun ja Kotka Svenska Samskolan kahdeksasluokkalaiset.


Kaupunginteatterin Häräntappoase -näytelmän ovat jo aiemmin nähneet muun muassa haminalaiset, miehikkäläläiset ja virolahtelaiset koululaiset.


Näytelmä on saanut kahdeksasluokkalaisilta hyvät arvostelut. Etenkin näyttelijät ovat olleet koululaisten mielestä kuumia.

Karhuvuoren koulun kahdeksasluokkalaiset Otto Reijasalo, Linda Lommi ja Iia Toikka olivat näytelmäesityksen jälkeen tyytyväisiä näkemäänsä.


Reijasalon mielestä Anna-Leena Härkösen Häräntappoase oli kohtuullisen hyvä näytelmä. – Itse olen aiemmin käynyt pääasiassa elokuvissa, mutta jatkossa voin kyllä käydä teatterissakin.


Aiemminkin teatterissa käyneen Lommin mielestä näytelmä oli viihdyttävä ja Toikka piti näytelmän huumorista.


Kaikkien mielestä vierailu avasi silmät teatterille. Harrastusvalikoimaansa näytelmäharrastusta ei kukaan kyllä heti ottaisi.

Teatterille tämä on kova juttuKolmivuotinen Taidetestaajat-hanke, Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska Kulturfondenin rahoittama projekti, kutsui kaikki maamme kahdeksasluokkalaiset kokemaan ja arvioimaan taidetta.


Kotkan teatterikuraattori Pia Lunkka kertoo kisan vierailujen kohteeksi olleen kovan. – Teatterille tämä on kova juttu. Valmistauduimme ja kouluttauduimme tähän hyvin. Teatterilla ei ole varaa olla avaamatta toimintaansa.


Lunkan mielestä näytelmä on hyvä oppimisalusta nuorille. – Häräntappoase oli ehkä haastava ohjelma kahdeksasluokkalaisille, mutta saamastamme palautteesta päätellen koululaiset ovat todella pitäneet näytelmästä. Varsinkin Juho Markkanen on ollut heidän mielestään tosi kuuma.Teatterin tarkoituksena on Lunkan mielestä antaa koululaisille elämyksiä ja kokemuksia, joiden toivotaan herättävän jatkossakin kiinnostuksen teatteritaiteeseen.


– Vierailun aikana nuorille näytetään, kuinka näytelmä syntyy. Näytelmän jälkeen koululaiset pääsevät itse kokeilemaan esimerkiksi improvisointitaitojaan näyttämöllä, kertoo Lunkka.


Teatterin on Lunkan mielestä suuntauduttava jatkossakin nuoriin, koska heistä nousee teatterin seuraavat käyttäjäsukupolvet. – Pitää antaa maistiaisia niin, että siitä jää jotakin muistiinkin.Nuoret pääsevät vuosittain tutustumaan kahteen ennalta sovittuun kulttuurikohteeseen. Joidenkin Kymenlaakson koulujen osalta ensimmäinen vierailu suuntautui pääkaupunkiseudulle, jossa he vierailivat Kansallisoopperassa.


Teatterivierailut Kotkan Kaupunginteatterissa jatkuvat perjantaina, jolloin vuorossa ovat Karhuvuoren ja Helilän koulun oppilaat. Ensi viikolla vuorossa ovat Helilän ja Langinkosken koulut.

Kaikkien aikojen suurin hanke

Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton hallinnoima Taidetestaajat -hanke tavoittaa vuosittain noin 60 000 maamme kahdeksasluokkalaista.


– Tämä on Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin hanke, kertoo Kymenlaakson aluekoordinaattori Jaana Kemppainen Kotkan Lasten kulttuurikeskuksesta. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 15-20 miljoonaa euroa.


Hanke toteutetaan taidekasvatuksen ja taidelaitosten yhteistyönä. Kouluille hanke on täysin ilmainen. Rahasto maksaa matkat ja pääsyliput.Hankkeen tarkoituksena on tarjota koululaisille ikimuistoinen taide-elämys, joka voi toimia kimmokkeena elinikäiseen kulttuurin harrastamiseen.


Kemppainen uskoo hankkeen kehittävän myös taidelaitosten palveluja.


Tänä lukuvuonna Kymenlaaksolaisten koululaisten kohteet ovat Kotkan kaupunginteatteri ja Kouvolan taidemuseo Poikilo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.