Raakaa väkivaltaa ja kotietsinnöissä mittava määrä sarjatuliaseita, huumeita ja räjähteitä – Kaakkois-Suomen poliisi tutkii laajaa jengirikoskokonaisuutta myös Kotkassa

Jengirikosvyyhti ulottuu koko Etelä-Suomeen. Suomeen epäillään tuodun useassa erässä huomattava määrä huumausaineita, muun muassa kokaiinia, amfetamiinia ja ekstaasia.

Poliisi

Raakaa väkivaltaa ja kotietsinnöissä mittava määrä sarjatuliaseita, huumeita ja räjähteitä – Kaakkois-Suomen poliisi tutkii laajaa jengirikoskokonaisuutta myös Kotkassa

Poliisilla on yhteensä 30 epäiltyä Kaakkois-Suomessa paljastuneessa poikkeuksellisen laajassa huume- ja rikollisjengivyyhdessä.

Poliisi teki kotietsintöjä ja otti kiinni epäiltyjä 13 eri paikassa Kotkassa, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Lahdessa ja Helsingissä viime joulukuussa.

Esimerkiksi Kouvolassa yksi tutkituista paikoista on Helvetin enkeleiden Other Place -kerhotila kouvolalaisella teollisuusalueella ja toinen Kouvolan keskustassa sijaitseva liikekiinteistö.

– Kouvolassa etsinnöissä löytyi aseita ja huumeita. Muualta löytyi niiden lisäksi räjähteitä, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Heinonen sanoo.

Poliisin tutkinnan aikana yhdeksän epäiltyä on vangittu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Heinonen kertoo, että vangituista kolme on sittemmin vapautettu.

Vangittujen joukossa on edelleen lappeenrantalaisen Hells Angels Carelian presidentti sekä kaksi muuta jäsentä. Vangituista kaksi muuta on Henosen mukaan hyvin lähellä moottoripyöräkerhoa, mutta ilman virallista statusta.

Helvetin enkeleiden lonkerot syvällä Kymenlaaksossa

Poliisin tutkinnassa pääpaino on ollut järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä laaja huumausaineiden maahantuontiorganisaatio. Poliisi epäilee, että sen kautta Suomeen on tuotu huomattava määrä huumausaineita, muun muassa kokaiinia, amfetamiinia ja ekstaasia.

Paikallisella tasolla poliisi on selvittänyt huumausaineiden kätkijöitä ja huumauseineiden jälleenmyyjiä. Toiminnan epäillään olleen Hells Angels Carelian organisoimaa.

Heinosen mukaan Helvetin enkeleiden lonkerot ovat syvällä Kouvolassa, vaikka päämaja sijaitsee Lappeenrannassa.

– Rikollisjärjestö säilyttää ja levittää huumausaineita laajalti Kouvolassa, Heinonen sanoo.

Kotietsintöjä tehtiin Lappeenrannan ja Kouvolan lisäksi Hells Angels Red Riverin jengitiloissa Kotkassa sekä Sola MC:n ja Lounamo MC:n jengitiloissa Lahdessa. Etsintöjen yhteydessä takavarikoitiin mittava määrä ampuma-aseita, muun muassa sarjatuliase, räjähteitä ja huumausaineita.

Poliisi ei yllättynyt laajuudesta

Laaja moottoripyöräjengeihin liittyvä rikollisvyyhti ei tullut poliisille Heinosen mukaan yllätyksenä. Viime ja edellisvuoden alkupuolen ammuskelut jengitiloissa ja toisaalta pitkään jatkunut hiljaiselo ja matala profiili antoivat Heinosen mielestä viitteitä toiminnan laajenemisesta.

– Kun asioita lähdettiin tarkemmin tutkimaan, oli vain ajan kysymys, mitä sieltä lähtee avautumaan. Yllätyksenä tämä ei siis tullut.

Liittyykö Kaakkois-Suomen poliisin esitutkintavyyhti Helsingin käräjäoikeudessa meneillään olevaan laajaan niin sanottuun Katiska-huumeoikeudenkäyntiin, siitä Heinonen on vaitelias.

– Molemmissa on Helvetin enkeleitä osallisina. Sen enempää en halua kommentoida.

Joulukuun iskujen jälkeen poliisin etsinnät ja kiinniotot jatkuivat tämän vuoden tammikuussa Helsingissä. Tuolloin poliisi otti kiinni kolme henkilöä ja teki useita etsintöjä muun muassa helsinkiläisessä ravintolassa. Sieltä poliisi huomattavan määrän huumausaineita.

Etsintöjen ja kiinniottojen kolmas vaihe poliisilla oli tämän vuoden tammikuussa Lappeenrannassa. Tuolloin poliisi teki ratsian omakotitaloon ja paikallisen Spora MC:n kerhotilaan. Etsintöjen yhteydessä poliisi takavarikoi huumausaineita. Poliisi otti samalla kiinni Spora MC:n presidentin.

Raakaa väkivaltaa erilaisilla aseilla

Esitutkinnan yhteydessä poliisi on tutkinut myös Hells Angelsin jäsenten tekemiä väkivaltarikoksia. Vakavimpana niistä poliisi tutkii törkeää pahoinpitelyä. 14 henkilön epäillään varustautuneen viime vuoden toukokuussa Hells Angelsin kerhotilassa ampuma-aseilla ja erilaisilla astaloilla. Sen jälkeen jengiläiset olivat lähteneet neljällä autolla kohti paikallista autokerhon hallinnoimaa tilaa. Jengiläiset olettivat, että siellä pidettiin Outlaws MC South-Karelian juhlia.

Paikalta löytyi vain yksi sattumalta paikalla ollut henkilö, joka ei liity Outlawsiin. 14 jengiläistä oli hakannut häntä pampuilla, metalliputkilla ja muilla astaloilla päähän ja eri puolille vartaloa.

Poliisi on tutkinut myös muita Hells Angels Carelian jäsenten tekemiä väkivaltarikoksia. Kahdessa tapauksessa väkivalta on kohdistunut satunnaiseen julkisella paikalla olleeseen uhriin.

Molemmissa tapauksissa tekijöillä on ollut mukana ampuma-aseita. Jälkimmäisessä tapauksessa epäilty vastusti voimakkaasti poliisin ottaessa häntä kiinni. Samalla hänen hallussaan ollut ase putosi kadulle.

Viimeisimmissä tapauksessa väkivaltaa on kohdistettu siviilivarusteissa olleisiin Rajavartiolaitoksen virkamiehiin. Jengiläinen on luullut heitä poliiseiksi.

Poliisi tutkii myös Lahden United Brotherhoodin kerhotiloissa Hells Angels Carelian johtohenkilön United Brotherhoodin jäsenille tehtäväksi antamaa väkivaltaista velan perintää.

Kesällä aikaisintaan syyttäjälle

Hämeen poliisilaitoksen alueella kokonaisuus liittyy United Brotherhood -tutkintaan. Helsingin poliisilaitoksen kokonaisuus liittyy laajaan Helsingissä paljastuneeseen huumausaineiden maahantuontiin ja huumausaineiden välittämiseen. Asiassa on ollut useita tutkintavankeja.

Helsingin esitutkintakokonaisuuden käsittely on parhaillaan menossa Helsingin käräjäoikeuteen.

Esitutkinnassa ovat olleet mukana Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen lisäksi Helsingin poliisilaitos, Tulli, Keskusrikospoliisi ja Hämeen poliisilaitos.

Esitutkinta jatkuu Kaakkois-Suomen poliisilaitoksella. Tutkinninassa on Heinosen mukaan tullut esiin viime hetkellä asioita, jotka vaativat vielä paljon työtä.

– En usko, että ennen kesää asia etenee syyttäjälle.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset