Itsenäisyyttä juhlitaan tänään kotkalaisissa kouluissa ja päiväkodeissa — Otsonkallion päiväkodissa juhlat pidetään ulkona

Kotkan kouluissa ja päiväkodeissa on panostettu itsenäisyyspäivän juhliin. Joulujuhlat saattavat sen sijaan jäädä pitämättä.

Kimmo Seppälä

Kyminkartanon koululaiset esittelivät juhlassaan merkittävimpiä suomalaisia keksintöjä. Tässä esittelyssä Angry Birds.

Kotkalaisissa kouluissa ja päiväkodeissa on tänään juhlittu, ja juhlitaan, itsenäisyyspäivää. Isänmaan syntymäpäiväjuhlia järjestetään viikon aikana noin 20 kotkalaiskoulussa, -päiväkodissa ja -esikoulussa.

Itsenäisyyspäivän juhlia pidetään muun muassa Otsolan, Pihkoon, Langinkosken, Kyminkartanon, Metsolan, Hakalan ja Aittakorven kouluissa sekä Velhon, Meripirtin, Metsolan, Korkeakosken, Otsonkallion, Tavastilan, Malmingin, Kanervan, Pihkoon ja Kotilon päiväkodeissa. Lisäksi juhlitaan ainakin Ruonalan, Korkeakosken ja Kyminkartanon eskareissa.

Esimerkiksi Helilän koulun juhlaviikon tunnelmia voit katsoa Instagramista.

Otsonkallion luontopolku liittyy jouluun ja itsenäisyyspäivään

Otsonkallion päiväkodissa yhdistettyä itsenäisyyspäivä- ja joulujuhlaa vietetään tiistaina illalla. Lasten perheet on kutsuttu ulkona pidettävään Joulupolku Suomi 100 -tapahtumaan, jossa opastontut kierrättävät vierailijoita erilaisilla jouluun ja itsenäisyyspäivään liittyvillä pisteillä.

— Olemme lasten kanssa käyneet läpi kansallissymboleita, joista on pisteitä, ja polun varrelle on sijoitettu heijastimilla varustettuja tonttuja, joita lapset voivat etsiä, apulaisjohtaja Sari Laitinen kuvailee.

Polun varrella on myös perinneleikkejä, perinnetavarapiste, joululauluja ja suomalaista kuvataidetta Ateneumin Ankka-näyttelyn hengessä. Polun päätteeksi tarjotaan riisipuuroa.

Otsonkallion päiväkodissa on noin 65 lasta. Juhlat päätettiin pitää ulkona, sillä sisällä ei olisi ollut riittävästi tilaa kaikille. Laitinen kertoo, että puuroa on varattu kahdellesadalle.

— Hyvällä fiiliksellä odotetaan iltaa. Nyt näyttää siltä, ettei sada. Nämä ovat aina mukavia tapahtumia ja lapsille on vähän jännää, kun on pimeää.

Suunnittelu vaatinut opettajilta sadantuhannen asian mielessä pitämistä

Kyminkartanon koulun juhla alkoi tiistaina yhdeksältä. Rehtori Markku Järvinen kertoo, että juhlaviikkoon on panostettu paljon.

— Jokaiselle viikonpäivälle on yritetty keksiä jotain. Torstaina katsotaan Suomi-filmiä eli Pekka Puupäätä, lisäksi oppilaat ovat tehneet erilaisia taide-esityksiä ja valoja on sisällä ja ulkona, Järvinen kertoo.

Rehtorin mukaan juhlien suunnittelu on vaatinut opettajilta sadantuhannen asian mielessä pitämistä. Joulujuhlaa ei tänä vuonna pidetä, sillä joka paikkaan ei voi revetä.

Järvisen mukaan itsenäisyyspäivän juhla on oppilaiden näköinen. Esityksiä nähtiin kaikilta luokilta.

— Juhla alkaa sillä, että Suomen lippu tulee airueineen. Musiikinopettajat laulavat samalla Maamme-laulun. Se on varmasti hieno hetki, rehtori kertoi aamulla ennen juhlaa.