Haminalaiset nuoret kokoontuivat Raatihuoneentorille vaatimaan päättäjiltä toimia ilmastonmuutoksen suhteen — ”Kaikkein haitallisinta on ajatus siitä, ettei Haminan tai Suomen teoilla ole vaikutusta”

Perjantaina nuoret jättivät koulun väliin osallistuakseen ilmastolakkoon.

Kimmo Seppälä

Lukiolainen Tiia Apo on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Millainen maailma tuleville sukupolville jää, hän kysyy.
Lukiolainen Tiia Apo on huolissaan ilmastonmuutoksesta. Millainen maailma tuleville sukupolville jää, hän kysyy.

Kotkan ja Haminan nuoret kokoontuivat perjantaina osoittamaan mieltään ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta.

— Ilmastonmuutos on aikamme vakavin globaali uhka, Haminan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Sanni Korjus totesi Haminan Raatihuoneentorille kokoontuneelle yleisölleen.

Korjus oli monen muun nuoren tavoin päättänyt perjantaina jättää koulun väliin. Sen sijaan hän halusi vaatia päättäjiltä enemmän toimia ilmastokriisin ratkaisemiseksi. Hänen mielestään esimerkiksi Haminassa kouluissa voitaisiin tarjota enemmän kasvisruokaa ja kehittää paikallisliikennettä. Rataliikenteen kehittämistä Korjus toivoisi valtion tasolla.

— En koskaan olisi uskonut aikani päättäjien aiheuttavan näin suurta pettymystä, että on turvauduttava niin äärimmäiseen keinoon, kuin koululakot.

Korjuksen mukaan aikuisilta on tullut paljon kiitosta nuorten ilmastoliikehdinnästä. Nuoret eivät kuitenkaan ole vastuussa ilmasto-ongelman ratkaisemisesta, hän muistutti. Ilmastonmuutoksen torjuminen on poliittinen kysymys.

— Meidän tehtävämme ei ole korjata aikuisten sotkuja. Ei teidän tarvitse kuunnella meitä, kuunnelkaa asiaan perehtyneitä ja aiheesta pitkään puhuneita tutkijoita. Koululakot eivät tule loppumaan, ennen kuin tulevaisuus on turvattu, nuorisovaltuuston puheenjohtaja vetosi painokkaasti.

Alla olevalla videolla Korjus kertoo, mikä ilmastonmuutoksessa häntä huolettaa ja mitä hän toivoisi päättäjien tekevän asialle. Jos video ei näy, katso se täältä.

”Jos kaikki ajattelisivat samoin, mikään ei muuttuisi”

Haminan lukiota käyvä Tiia Apo halusi osallistua mielenilmaukseen, sillä hänen mielestään nuorten ilmastoliikehdintä ansaitsee näkyvyyttä myös pienissä kaupungeissa.

— Nuorena koko elämä on vielä edessä. Mihin maailma menee vaikka 80 vuoden päästä ja millaista on tulevilla sukupolvilla, Apo kysyy.

Kimmo Seppälä

Raatihuoneentorille kerääntyneelle mielenosoittajaväelle Haminan nuorisovaltuuston puheenjohtaja ilmaisi pettymyksensä nykyisiin päättäjiin.
Raatihuoneentorille kerääntyneelle mielenosoittajaväelle Haminan nuorisovaltuuston puheenjohtaja ilmaisi pettymyksensä nykyisiin päättäjiin.

Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkialla ja kaikkeen, lukiolainen näkee. Hänen mielestään päättäjien pitäisi tehdä ilmastonmuutoksen huomioiminen helpommaksi kansalaisille.

— Esimerkiksi sähköautot ovat liian kalliita. Suomessa ostetaan paljon vanhoja autoja, jotka saastuttavat enemmän, Apo toteaa.

— Kaikkein haitallisinta on ajatus siitä, ettei Haminan tai Suomen teoilla ole vaikutusta, että olemme liian pieniä voidaksemme muuttaa asioita. Jos kaikki ajattelisivat samoin, mikään ei ikinä muuttuisi, Onni Puustinen toteaa.

Myös muissa kaupungeissa ympäri Suomea ja maailmaa pidettiin perjantaina nuorten mielenilmauksia. Ilmastonmuutokseen liittyvän koululakkoilun suunnannäyttäjänä pidetään 15-vuotiasta ruotsalaistyttöä, Greta Thunbergia. Thunberg päätti jäädä perjantaisin pois koulusta osoittaakseen mieltään Tukholman valtiopäivätalon edessä.

Kimmo Seppälä

24518214.jpg