Hamina-kvartetti konsertoi Suomessa ja ulkomailla — nuoret jousisoittajat palkittiin stipendillä

Raimo Eerola

Sara Urpalainen, Maria Urpalainen ja Tatu Kopra käyvät Haminan lukiota. Hamina-kvartetin neljäs jäsen Ilona Raimas opiskelee Helsingissä.
Sara Urpalainen, Maria Urpalainen ja Tatu Kopra käyvät Haminan lukiota. Hamina-kvartetin neljäs jäsen Ilona Raimas opiskelee Helsingissä.

Maria Urpalainen, Sara Urpalainen ja Tatu Kopra kiipeävät pöydistä rakennetulle korokkeelle kuvausta varten. Naurunpyrskähdykset täyttävät Haminan lukion tyhjän musiikkiluokan. Nuoret jousisoittajat viihtyvät yhdessä ja se näkyy.

— Olemme tunteneet toisemme lapsesta saakka, joten meidän on helppo kommunikoida keskenämme. Meitä yhdistää myös soittamisen ilo, sisarukset Maria ja Sara Urpalainen kertovat.

15- ja 17-vuotiaat Urpalaiset ja 17-vuotias Kopra kuuluvat Hamina-kvartettiin, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2013 lähtien. Ryhmän neljäs jäsen, viulisti Ilona Raimas, 20, on haastatteluhetkellä Helsingissä, jossa hän opiskelee farmaseutiksi.

Yhtye sai viime sunnuntaina Kotkan Musiikkidirectorien stipendin. 800 euron arvoinen stipendi tuli soittajille täytenä yllätyksenä, vaikka tämä oli heille jo toinen tunnustus. Vuonna 2015 kvartetti sai Haminan kaupungin kulttuuripalkinnon.

Nuoret uskovat, että molempien palkintojen taustalla on kvartetista välittyvä tekemisen riemu.

— Soittaminen on meille vain harrastus, joten stipendi on sitäkin merkityksellisempi, alttoviulua soittava Kopra sanoo.

— Tunnustukset antavat lisäpontta harjoitteluun. Niiden myötä tätä haluaa tehdä vieläkin enemmän, sellisti Maria Urpalainen jatkaa.

Jousiryhmä sai alkunsa yhteisen viulunopettajan Vladimir Priklopilin ideasta. Prikolopil opettaa Kotkan seudun musiikkiopiston Haminan toimipisteessä.

— Minulla oli koossa erinomaiset viulistit. Kvartetista puuttui vain alttoviulisti. Koska Tatulla oli suurimmat kädet, ehdotin, että hän vaihtaisi viulun alttoviuluun, Prikolopil muistelee alkuaikoja.

Kopran mukaan opettajan ehdotus oli hyvä. Vaikka hän ehti soittaa tavallista viulua kahdeksan vuotta, on alttoviulusta tullut hänen pääsoittimensa.

— Pidän alttoviulusta enemmän, koska se sopii käteeni paremmin.

Myös muut yhtyeen jäsenet aloittivat musiikin harrastamisen jo esikouluiässä. Yhdessä he ovat treenanneet neljä vuotta. Viulisti Sara Urpalainen kertoo, että ryhmä harjoitteli pitkään kerran viikossa, mutta Raimaksen opiskelujen vuoksi treenejä pidetään nyt kaksi kertaa kuussa.

— Porukassa ei voi vetää oman mielen mukaan, vaan pitää ottaa myös muut huomion, Kopra sanoo.

— Tämä on opettanut paljon yhdessä soittamisesta, Maria Urpalainen vahvistaa.

Sara Urpalainen kertoo, että myös siskosten yhteiselo sujuu leppoisasti.

— Kvartetissa emme kehtaa riidellä, hän naurahtaa.

Hamina-kvartetti on saanut myös kansainvälistä huomiota. Nuoret ovat vierailleet Tsekeissä kolme kertaa. Vuonna 2015 he soittivat Prahassa Sibeliuksen juhlakonsertissa. Viime kesän teemana oli satavuotias Suomi.

Sara Urpalainen antaa konserttimatkoista kiitoksen opettajalleen.

— On hienoa, että Vladimir on luonut meille mahdollisuuksia päästä soittamaan ulkomaille.

Priklopilin mukaan kvartetti toimii, koska kaikki palaset ovat loksahtaneet paikoilleen. Hän jakaa tunnustusta myös yhtyettä säestäneelle pianisti Esa Ylöselle ja nuorten vanhemmille, jotka ovat olleet mukana muun muassa konserttimatkoilla.

— Olen huoltaja, roudaaja ja joka paikan höylä, Saran ja Marian äiti Anne Urpalainen sanoo nauraen.

Hamina-kvartetti esiintyy noin 10—15 kertaa vuodessa. Seuraava iso konsertti on joulukuussa Haminassa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.