Satamayhtiö ostaa Kotkalta maata yli kahdella miljoonalla eurolla – "Meillä on tälle alueelle tiedossa merkittävää käyttöä"

Omistajaa vaihtava määräala sijaitsee reilu vuosi sitten valmistuneen jättimäisen sellukeskuksen vieressä.

Juha Rika

Satamayhtiö ostaa Kotkalta maata yli kahdella miljoonalla eurolla – "Meillä on tälle alueelle tiedossa merkittävää käyttöä"

Kotkan kaupunki valmistelee miljoonaluokan maakauppoja Haminan–Kotkan satamayhtiön kanssa. Kaupunki on neuvotellut satamayhtiön kanssa noin 50 000 neliömetrin määräalan myymisestä Mussalosta. Määräala sijoittuu satamayhtiölle vuonna 2019 myydyn alueen lounaispuolelle, suuren selluterminaalin viereen.

Haminan–Kotkan satamayhtiöllä on tarkoitus vuokrata alue eteenpäin. Jotta tuleva vuokralainen voi saada tarvitsemansa kiinnitykset vuokraoikeuteen, määräalan pitää olla satamayhtiön omistuksessa.

Määräalan kauppahinta on hieman vajaat 2,7 miljoonaa euroa. Täyttökustannusten ja hankintahinnan poistojen jälkeen myynnin vaikutus Kotkan ensi vuoden talousarvion käyttötalouteen on noin 2,34 miljoonaa euroa. Kauppahinta on tarkoitus maksaa viiden vuoden kuluttua kaupanteosta, mutta se kirjautuu kaupantekovuodelle.

Satamayhtiö toistaiseksi vaitonainen

Nyt myytävän alueen vieressä avattiin jättimäinen selluterminaali vuosi sitten lokakuun alussa. Selluterminaali on satamayhtiön, Stevecon ja UPM:n yhteistyön tulos, kun UPM päätti keskittää Kaukaan ja Kymin sellutehtaiden meriliikenteen Kotkaan.

Haminan–Kotkan Satama oy:n toimitusjohtaja Kimmo Naski on vireillä olevan maakaupan taustoista toistaiseksi vaitonainen. Naskin mukaan maakauppa on valmistautumista tulevaan.

– Kyseessähän on alue, johon Finnpulpin selluterminaalin piti sijoittua, mutta sitten KHO kumosi heidän ympäristölupansa. Meillä on tälle alueelle tiedossa merkittävää käyttöä, mutta en voi vielä kertoa siitä tarkemmin, sanoo Naski.

Kotkan kaupunkirakennelautakunta käsittelee määräalan myymistä ensi viikon kokouksessaan.