Kymin kirkko valaistaan itsenäisyyspäivänä sinivalkoiseksi — Sankarihaudoille lasketaan seppeleet

Emilia Mänttäri

Kymin kirkko valaistaan sinivalkoiseksi.
Kymin kirkko valaistaan sinivalkoiseksi.

Kotka-Kymin seurakunta on tiiviisti mukana juhlimassa Suomen itsenäisyyttä. Kymin kirkko valaistaan sinivalkoisin värein 6. joulukuuta.
 
Itsenäisyyspäivän sanajumalanpalvelusta vietetään sekä Kotkan että Kymin kirkoissa klo 10. Kotkan kirkossa mukana ovat pastori Maarit Alhosaari, kanttori Irina Lampén ja Kotkan Laulumiehet.

Jumalanpalveluksen jälkeen tehdään kunniakäyntisankarihaudoille ja sitten juodaan kirkkokahvit Kotkan seurakuntakeskuksessa. Kotkan sankarihautausmaalla reserviläiset laskevat seppeltalkoissa tehdyt havukimput sankarihaudoille ja sytyttävät soihdut.

Kymin kirkossa sanajumalanpalveluksessa mukana ovat kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen, kappalainen Nina Eskoli, kanttori Jarmo Kaijansinkko, ja messussa avustaa Karhulan läntinen soittokunta ja Karhulan Mieslaulu.

Jumalanpalveluksen jälkeen on seppeleenlasku sankarihautausmaalla yhteismuistomerkille, johon on yhteinen lähtö kirkon pääoven edestä. Tämän jälkeen juodaan kahvit Helilän seurakuntatalossa. Partiolaiset osallistuvat Kymin sankarihautausmaalla lyhtyjen sytyttämiseen klo 14.

Kolehti veteraaneille

Molemmissa sanajumalanpalveluksissa soitetaan Finlandia-hymni ja kerätään kolehti veteraanien parissa tehtävän hengellisen työn tukemiseen.

— Kirkoissa rukoillaan Suomen ja koko maailman puolesta. Rukoilemme rauhaa maailmaan ja viisautta eri maiden johtajille ja päättäjille. Itsenäisyyspäivänä kyllä muistellaan sotaa ja sota-aikoja, mutta samalla myös toivotaan ja rukoillaan, että sodat saataisiin loppumaan, eikä uusia enää syttyisi, kertoo Kotka-Kymin seurakunnan kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen tiedotteessa.

Suomi 100 -juhlavuoden aikana seurakunta on peruskunnostanut Kotkan sankarivainajien hauta-aluetta kivien hopeoinnilla, kivien suoristamisella ja istuttamalla perennat kesäkukkien tilalle. Sankarihautojen kivet on myös viime viikkojen aikana pesty juhlakuntoon.

Karhuvuoressa Suomalainen Messu

Kaikki Kotkan kristilliset seurakunnat osallistuvat Karhuvuoren urheilutalolla pidettävään juhlaan. Juhlan päätteeksi on juhlallinen Suomalainen Messu, joka on Lasse Heikkilän noin tunnin mittainen sävelteos, jonka aikana katsojat pääsevät keskelle suomalaisen luonnon kauneutta multimediaesityksenä, vierailevat monissa suomalaisuuden musiikkityyleissä sekä voivat elää uudelleen satavuotiaan Suomen ilot ja surut.

Kirkonkellot soivat itsenäisyyspäivän iltana klo 18. Tämä on se hetki, jolloin perinteisesti ikkunoille sytytetään kaksi kynttilää.