Valkoisen värin tiistaina saanut Kantasatama sai tulevaisuuden päivityksen - outlet käyttövalmis 2019

Missä mennään, mitä tapahtuu? Toimijat vastaavat seuraavassa.

Linda Varoma

Kantasatama odottaa ensi kesää.
Kantasatama odottaa ensi kesää.

Cameron Sawyer, hankekehittäjä, CVA Sawyerin hallituksen puheenjohtaja
— Ostoskäyttäytymisessä pitää erottaa päivittäistavaran ostoskeskukset sekä aivan erilainen outlet-myymälä. Suomessa ei ole yhtään outlet-myymälää, joka myy kansainvälisiä huippubrändejä jopa 70 prosentin alennuksella.

— Kotkan sijainti on tähän tarkoitukseen mitä sopivin, sillä se on tarpeeksi kaukana Helsingistä, ettei se häiritse sitä, että Esplanadilla myydään samoja tuotteita täysihintaisena. Kantasatama on kuitenkin tarpeeksi lähellä Helsinkiä, että tämä on saavuttava muun muassa kiinalaiset turistit, jotka lentävät Helsinkiin.

— Kaupunginjohtaja Henry Lindelöf jää piakkoin pois tehtävästään. Hän on tehnyt mahtavan paljon Kotkan ja Kantasatama-hankkeen eteen. Tässä muodossa Kantasatamaa voidaan sanoa hänen ideakseen. Lindelöf ansaitsee todellisen kiitoksen niin kotkalaisilta kuin meiltä. Cameron Sawyer


— Old Port -hanke etenee suunnitellusti. Päärahoittaja on edelleen tiedemies, sijoittaja Dmitry Zimin. Taustalta löytyy myös hankkeessa alusta asti mukana olleet John Milligan ja Gerald Parks. Myös outlet-myymälän tiloista on 70 prosenttisesti esisopimukset.


— Outlet-myymälä suunnittelu on haastavaa, sillä ihmisten pitää haluta sinne talvellakin. Keskellä tilaa tuleekin kulkemaan Street food -ravintoloiden katu, tarjoilla on ruokaa monista maista. Ihmiset saavat viihtyvyyttä.


— Kantasataman varastot on purettu, ensimmäisiä töitä ensi keväänä alueella on voimalinjan siirto. Mutta kaikki etenee. Outlet avautuu 2019. Ja sitoudumme rakentamaan alueelle kaksi hotellia.


— Meille erittäin merkittävää on myös Kotkan kaupungin satsaus ja päätös rakentaa toimintakeskus. Xamk:n kampus sen vieressä tuo 3 000 henkeä Kantasatamaan päivittäin. Alueen tilat ovat yhdessä Vellamon kanssa sellaiset, että alueelle voi tuoda isoja konferensseja. Se on todella mahtava asia.


— Kaupunginjohtaja Henry Lindelöf jää piakkoin pois tehtävästään. Hän on tehnyt mahtavan paljon Kotkan ja Kantasatama-hankkeen eteen. Tässä muodossa Kantasatamaa voidaan sanoa hänen ideakseen. Lindelöf ansaitsee todellisen kiitoksen niin kotkalaisilta kuin meiltä.Vera Setskaya, CVA Sawyerin toimitusjohtaja
— Yhtiömme täyttää ensi vuonna 25 vuotta. Meillä on todella vankka kokemus kiinteistö- ja aluekehitystoiminnasta.

— Juuri operoimme Mustanmeren rannalle kaksi hotellia ja outlet-myymälän. Ydintoiminta-alueemme ovat liikekeskukset, esikaupunkien asuinalueet, hotellit ja outlet-keskukset.

Olli Wendelin, hankkeen alueellinen leasing-johtaja
— Olen tavannut Cameron Sawyerin milanolaisten kontaktieni kautta. Olen ollut tiukasti mukana hankkeessa viime syksystä alkaen. Italialaiset brändi-tuotteet ja niiden markkinointi ovat minulle entuudesta hyvin tuttuja.


— Suomalainen ostoskäyttäytyminen on muuttumassa, suomalaiset kuluttajat arvostavat yhä enemmän kansainvälisiä brändejä. Outlet-myymälän idea on, että siellä on kaupan kymmeniä tai satoja eri tuotemerkkejä alennuksella normaalista. Kymenlaakso on yksi markkina-alue, muut asiakaskunnat muodostuvat 1-2 tunnin ajomatkan päässä olevista asiakkaista ja ulkomaalaisista. Venäjän lisäksi kiinalaiset varmasti kiinnostuvat kohteesta, joka on reilun tunnin ajomatkan päässä lentokentältä.


— Kantasataman merkitys kasvaa myös alueesta itsestään. Siellä on hyvin tarvittavaa parkkitilaa.

Petra Cranston, Cursor, asiantuntija
— Minun tehtäväni on saattaa eri osapuolia yhteen. Tätä työtä on tehty ja viime kesän risteilijät näyttivät siitä esimerkkiä.


— Ekamin kanssa yhteistyössä koulutetaan jo nyt kansainvälisien yritysten henkilöstöksi kielitaitoisia nuoria. He ovat valmiit saman aikaisesti kuin Kantasatamakin.

Markku Hannonen, Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja
— Kaupungin osuus hankkeessa on tällä hetkellä se, että valmistaudumme puhdistamaan alueen maaperää rakentamiselle.


— Myös valmistelussa on tapahtumakeskus, omalta osaltaan ammattikorkeakoulu sitten valmistelee kampusta.


— Asemakaavaa uudistetaan ja tiestön kulku tarkistetaan. Näin asiat tällä hetkellä ovat.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet