Seurakuntavaalien ääniharava löytyy Kotkasta - Pyhtäällä läpi päästiin viidellä äänellä

Valtakunnallisesti seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus noudatteli edellisiä vaaleja.

Erkko Vuorensola

Äänestäjiä Kotkan kirkossa sunnuntaina.
Äänestäjiä Kotkan kirkossa sunnuntaina.

Seurakuntavaalien alustava äänestysprosentti oli 14,3. Neljä vuotta sitten koko maassa äänioikeutta käytti 15,5 prosenttia. Seurakunnat vahvistavat vaalituloksen keskiviikkona. Seurakuntavaalien äänestysaktiivisuus on pitkään ollut 10–20 prosentin luokkaa.

— Äänestäminen seurakuntavaaleissa on keskeinen tapa vaikuttaa seurakunnan toimintaan ja tulevaisuuteen. Vähäinen aktiivisuus on omalla tavallaan huolestuttava signaali. Toisaalta nykyään osallistumisen ja vaikuttamisen keinoja on monenlaisia, ja ne voivat toteutua muutenkin kuin äänestämällä vaaleissa. Seurakuntien on syytä edistää kaikenlaisia vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia jäsenilleen, jotka toivovat kirkolta konkreettisia tekoja, Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen sanoo tiedotteessa.

Etelä-Kymenlaaksossa Haminan seurakunnassa äänestysprosentti oli 15,4, Kotkassa 12,1 ja Pyhtäällä 11,7.

— Ennakkoäänestyksen vilkkaus yllätti positiivisesti ja olemme tyytyväisiä, että äänestysprosentti oli suurempi kuin viime vaaleissa. Kirkkovaltuustoon saatiin mukaan uusia sekä nuorempia jäseniä, Kotka-Kymin seurakunnan kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen kommentoi vaalin tulosta.

Kirkkovaltuustojen keski-ikä noin 56 vuotta

Kotkan, Kymin ja Langinkosken seurakunnat yhdistyivät Kotka–Kymin seurakunnaksi vuoden 2017 alussa. Neljä vuotta sitten silloisessa Kotka-Kymin seurakuntayhtymässä äänestysprosentti oli 10,7. Nyt Kotka-Kymin seurakuntavaltuustoon valittiin 33 jäsentä. Heistä 15 on uusia valtuutettuja. Seurakunnan kirkkovaltuuston keski-ikä on 56 vuotta.

Haminassa seurakunnan jäsenmäärän väheneminen aiheutti sen, että kirkkovaltuustoon valittiin 27 jäsentä. Neljä vuotta sitten valittuja oli 33. Nyt valituista seitsemän uusia jäseniä. Kirkkovaltuuston keski-ikä on Kotkan tapaan 56 vuotta.

Pyhtäällä kirkkovaltuuston koko on 19 jäsentä. Uusia valtuutettuja on 11 ja valtuuston keski-ikä 55 vuotta.

Etelä-Kymenlaakson seurakunnista eniten ääniä haravoi Kotka–Kymin Pirjo Romppanen, 192 ääntä. Pienimmällä henkilökohtaisella äänimäärällä läpi mentiin Pyhtäällä (Riitta Lakso-Adamsson 5 ääntä).

Seurakuntavaaleissa käytettiin eduskuntavaaleista tuttua suhteellista vaalitapaa. Ehdokkaiden järjestys määräytyy ehdokaslistojen vertauslukujen mukaan. Vertauslukuun vaikuttaa sekä ehdokkaan oma äänimäärä että hänen edustaman ehdokaslistan saama äänimäärä.