Kotkan ”pikayliopiston” syntysanat lausuttiin heinäkuisella aamukävelyllä

Raimo Eerola

Kymdatan toimitusjohtaja Jyrki Metsola (oikealla) puhumassa opiskelijoille yrityskeskus Datariinassa.

Kotka, heinäkuu 2015: Cursorin palvelujohtaja Jouni Eho on aamukävelyllä USA:n ex-suurlähettiläs Bruce Oreckin kanssa. Kotkassa on Meripäivät ja kasvuyritysten Ship Startup Festival -tapahtumaa.

Oreck heittää ilmoille ajatuksen 2000-luvun yliopistomallista, jonka voisi vallan hyvin perustaa Kotkaan. Myöhemmin ideaa puidaan kahvipöydässä. Ensimmäinen hahmotelma ”pop up -yliopistosta” syntyy lentokoneen oksennuspussin kylkeen.

Kotka, toukokuu 2017: Kotkassa toimii Ship Disruption Camp -niminen oppimisympäristö. Se ratkoo kahden viikon aikana paikallisten yritysten liiketoimintahaasteita. Mukana on 40 opiskelijaa Suomesta ja eri puolilta maailmaa.

Opiskelijoiden rinnalla mukana ovat muun muassa Bruce Oreck, MIT Sloan Management Schoolin professori Neal Hartman, Cranfieldin yliopiston yrittäjäkoulutusohjelman johtaja Shailendra Vyakarnam, tanskalainen yritysten ja yliopistojen välisen yhteistyön uranuurtaja Erik Kristiansen sekä Googlen asiantuntijoita.

Yksi mukana olevista yrityksistä on kotkalainen ohjelmistotalo Kymdata Oy. Sen toimintaan tarttuu viiden hengen opiskelijatiimi, joka ei tiennyt yrityksestä etukäteen mitään.

— Nuoret rikkovat meidän ajattelua. He sparraavat meitä asiakkaiden sitouttamisessa ja yhteisöllistämisessä. Se ei ole vain sitä, että asiakas ostaa lisenssin ja se on siinä, vaan miten tuotteista saadaan haluttuja, toimitusjohtaja Jyrki Metsola kertoo.

Toisekseen yritys pääsee luomaan kontakteja, joista voi versoa tulevaisuuden osaajia seudulle. Vaikka Kotkan seutua yleisesti ottaen riivaa kova työttömyys, Kymdatan kaltaiset toimijat kamppailevat osaavista työntekijöistä.

— Keskeinen asia on se, miten saadaan aitoa kilpailuetua seudulle. Meillä on paljon hyviä asioita, mutta pystymme vielä parempaan, Metsola sanoo.

Pekka Kimpanpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.