"Jokaisen suomalaisen vain pitää nähdä se" —  Elokuvateatteriyrittäjä Tero Lindqvist uskoo, että Tuntematon sotilas päihittää suosiossa Bondin

Muutkin kotimaiset kiinnostavat teattereissa.

Kimmo Seppälä

Tuntematon sotilas tulee ensi-iltan tällä viikolla.
Tuntematon sotilas tulee ensi-iltan tällä viikolla.

Elokuvateattereissa menee paraikaa useita kotimaisia uutuuksia. Viime viikkoina ensi-iltansa saaneita ovat Antti-Jussi Annilan Ikitie ja Marja Pyykön Yösyöttö. Syksyn odotetuin taitaa olla Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas, jonka ensi-ilta on tämän viikon perjantaina.

Kotkan Leffojen toimitusjohtaja Tero Lindqvist, millaiset odotukset elokuvateatteriyrittäjällä on Tuntemattomasta sotilaasta?
— Aika lupaavaltahan se näyttää. Katselin juuri ennakkovarauksia, ja viikonlopulle on varattu noin tuhat lippua.
— Olen itse nähnyt elokuvan pari viikkoa sitten, ja olin todella vaikuttunut.

Vieläkö viikonloppuun saa lippuja?
— Alkuillan näytökset alkavat olla myytyjä. Mutta me olemme kyllä varautuneet huomattavalla esitysmäärällä. Meillä on ensimmäisellä viikolla 21 esitystä. Tavallinen määrä olisi sellaiset kymmenen.

Miksi olit vaikuttunut elokuvasta?
— Vähän ehkä jännitti, kuinka tekijät ovat onnistuneet. Pitää kunnioittaa vanhaa ja kuitenkin tehdä jotain uutta. Edvin Laineen Tuntematon on elokuvista se oikea ja alkuperäinen.
— Näyttelijävalinnoista keskusteltiin, että miksi taas se ja se. Mutta suoritukset ovat hyvät, esimerkiksi Eero Aho Rokkana.

Jääkö Rauni Mollbergin ohjaus nyt sitten jonkinlaiseksi historian kuriositeetiksi?
— Jokainen tietysti tykkää, mistä tykkää. Mutta omalla kohdallani Mollbergin elokuva on sellainen välityö.

Mikä on kotimaisen elokuvan merkitys teattereille?
— Tänä päivänä se on todella merkittävä. Ikitiellä on edelleen todella mukavasti katsojia, se menee meillä varmaan loppuvuoden.

Entä Yösyöttö?
— Se oli yllätys, se tuli vähän puskista. Se oli pitkästä aikaa hauska, hyvän mielen elokuva.

Mitä suosittelisit sellaiselle katsojalle, joka käy elokuvissa ehkä kerran vuodessa?
— Kyllähän tuo Tuntematon sotilas on sellainen, että jokaisen suomalaisen vain pitää nähdä se. Tietysti riippuu siitä, minkätyyppisiä elokuvia haluaa katsoa.

Mitä veikkaat Tuntemattoman katsojamääräksi?
— Joku Bond vetää Kotkassa sellaiset 5 000—6 000 henkeä. Tuntemattomalle odotan lähemmäs 10 000:ta katsojaa sinä aikana, kun se täällä pyörii.

KOMMENTTI: Tuntematon on herkkä aihe

Vähän ehkä jännitti, kuinka tekijät ovat onnistuneet.

Tero Linddqvist sanoo haastattelussa, että Aku Louhimiehen Tuntemattoman pitää kunnioittaa Edvin Laineen Tuntematonta, onhan Laineen työ elokuvista se alkuperäinen.
En ole Lindqvistin kanssa ihan samaa mieltä. Silti hänen näkemyksessään on huikeasti realismia. Tuntetamaton on herkkä aihe.
Kun Kristian Smeds kymmenen vuotta sitten ohjasi aiheesta oman versionsa Kansallisteatteriin, näyttämötulkinta herätti suuttumusta. Korkean tason poliitikotkin ilmaisivat närkästyksensä jopa esitystä näkemättä. Jos en ihan väärin muista, niin ainakin osa suuttumuksesta kumpusi epälainemaisesta lähestymistavasta. Sitä taidettiin kysyä vähemmän, mikä oli teatteriteoksen suhde Väinö Linnan romaaniin.
Pitääkö taideteosten ylipäätään kunnioittaa toisiaan? Onko vaatimus tiukempi, jos teokset ovat jotenkin samaa juurta?

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.