Reilu matkailija kysyy luvan kuvattaessa ja pohtii valintojaan reissussa — "Reilu matkailu ei ole vain reppureissaajien juttu, vaan kaikenlaiset matkailijat voivat käyttää palveluita vastuullisesti"

Vastuullisesti matkaileva ottaa selvää kohteesta ja pyrkii tekemään oikeudenmukaisia valintoja. Reilun matkailun yhdistyksen varapuheenjohtaja Katri Tihilän mukaan kulkuvälineen ja paikallisten palveluiden valitsemisella on jo suuri vaikutus.

Veera Miettinen

Reilu matkailija kysyy luvan kuvattaessa ja pohtii valintojaan reissussa — "Reilu matkailu ei ole vain reppureissaajien juttu, vaan kaikenlaiset matkailijat voivat käyttää palveluita vastuullisesti"

Lentomatkustus lisääntyy, vaikka lentämisen ympäristövaikutuksia usein paheksutaan yleisessä keskustelussa. Jos ulkomaille täytyy kuitenkin päästä, miten matkasta voisi tehdä muuten eettisen?

Reilun matkustuksen konsepti on ollut olemassa jo parin vuosikymmenen ajan. Vasta viime vuosina sen suosio on noussut reissaajien keskuudessa.

— Kuluttajat ovat alkaneet vaatia vastuullista matkanjärjestämistä, Reilun matkailun yhdistyksen varapuheenjohtaja Katri Tihilä kertoo.

Reilussa matkailussa hyvät vaikutukset maksimoidaan ja huonot minimoidaan. Matkailun positiivisia vaikutuksia ovat esimerkiksi työllisyyden lisääntyminen kohteessa ja tulot paikalliselle yhteisölle.

— Reilussa matkailussa yksilö pyrkii tekemään mahdollisimman oikeudenmukaisia päätöksiä, matkailumaantieteen professori Jarkko Saarinen Oulun yliopistosta summaa.

Suosi paikallista majoitusyritystä ja junamatkailua

Tärkein yksittäinen valinta on liikkumismuoto. Jos kohteeseen päättää lentää, olisi ainakin perillä hyvä valita ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Muitakin matkan varrella tehtyjä valintoja tulisi harkita huolella. Majoitusta ja ruokapaikkoja valittaessa kannattaa suosia paikallista yrittäjää.

— Paikallisille ihmisille meidän käyttäytymisellämme ja kulutusvalinnoillamme on sataprosenttinen vaikutus, Saarinen muistuttaa.

Tietoja ruokailupaikoista voi etsiä verkosta tai kysäistä vinkkejä majoituspalvelusta.

— Jos tekisi edes sellaisen valinnan, ettei menisi aina Mäkkäriin, Katri Tihilä toivoo.

Kaikkein pahin yksittäinen valinta Tihilän mukaan on all inclusive -majoitus. Silloin ei välttämättä käytetä mitään muita palveluita lomakeskuksen ulkopuolelta.

Lomalla aivot pistetään usein narikkaan. Reiluuden näkökulmasta myös matkalle olisi hyvä pakata mukaan myös ne pienet teot, jotka kotona Suomessa kuuluvat rutiineihin, esimerkiksi kierrättäminen.

— Reissussa on helpompi livetä vaikka valojen sammuttamisesta, kun ei olla oman sähkölaskun piirissä, Saarinen sanoo.

Jos on pakko lentää, niin valitsee suoran lennon. — Jarkko Saarinen

Matka kannattaa ajoittaa sesongin ulkopuolelle

Reilussa matkailussa on olennaista ottaa kohteesta selvää etukäteen. Kohteen pukeutumissäännöt, historia ja kielen perusfraasit olisi hyvä olla tiedossa.

— Matkalle ei pitäisi lähteä täysin ummikkona. Silloin osoittaa kunnioitusta paikallista yhteisöä kohtaan ja saa matkasta myös enemmän irti, Katri Tihilä sanoo.

Euroopassa osa kohteista kärsii liikaturismista. Esimerkiksi Venetsia ja Amsterdam hukkuvat turisteihin ja massat alkavat haitata paikallisten elämää. Tihilän mukaan liikaturismi on yksi haastavimmista ongelmista Euroopan suosituimmissa kohteissa.

— Myös Suomen kansallispuistoissa esimerkiksi Nuuksiossa ja Repovedellä on havaittu ruuhkaisuutta, Tihilä jatkaa.

Matkailua tulisikin suosia sesonkiajan ulkopuolella. Myös kotimaassa ruuhkahuippujen välttäminen palvelee sekä kohteita että paikallisia.

— Ympäri vuoden tarjolla oleva työ olisi kestävämpää niin yritysten kuin paikallisten ihmisten näkökulmasta, matkailututkimuksen yliopistonlehtori Minni Haanpää toteaa.

Reilu voi matkailla myös hulppeasti

Katri Tihilän mukaan reilu matkailu ei ole erityinen matkailun tyyppi, vaan kestävyys pitäisi huomioida kaikessa matkailussa.

— Reilu matkailu ei ole vain reppureissaajien juttu, vaan kaiken tyyppiset matkailijat voivat käyttää palveluita vastuullisesti. Paikallisilla voi olla hienojakin hotelleja.

Reilusta matkailusta ei silti kannata ottaa paineita. Tihilä toivoo kuitenkin matkailijoiden kokevan, että on helppoa tehdä kestäviä valintoja.

— Jos asia tuntuu haastavalta, niin voi ajatella, että lähtee pienistä asioista liikkeelle. Hyvä tavoite on, että vähentää esimerkiksi ulkomaan matkat yhteen vuodessa.

— Ja jos on pakko lentää, niin valitsee suoran lennon, Saarinen lisää.

Jos tekisi edes sellaisen valinnan, ettei menisi aina Mäkkäriin. — Katri Tihilä

Kysy lupa kuvattavalta 

Matkailu vaikuttaa aina paikallisiin ihmisiin. Reilun matkailijan tulisikin kysyä kenen ehdoilla se tapahtuu, ja voivatko kohteen asukkaat vaikuttaa siihen, miten paikallisuutta myydään.

Esimerkiksi Pohjois-Suomessa saamelaisuuden kaupallistaminen on tästä hyvä esimerkki.

— Ulkopuolelle myytävä tuotteistettu saamelaisuus ei ole sitä saamelaisuutta, millaiseksi paikallinen identiteetti sen määrittää, matkailumaantieteen professori Jarkko Saarinen kertoo.

Mitä syrjäisempi, pienempi ja marginalisoidumpi yhteisö on kyseessä, sitä vähemmän heillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuinka heitä myydään.

— Välillä toiminta voi olla hyvinkin epäeettistä.

Pohdi tarkasti, millaisen kuvan annat matkasta

Matkaillessa myös omat asenteet tulisi tiedostaa uusissa paikoissa vieraillessa. Reilun matkailun ohjeistukseen kuuluu myös tirkistelyturismin välttäminen.

Siihen liittyy muun muassa valokuvaaminen kohteessa.

Henkilöiden kuvaukseen tulisi kysyä lupa, eikä ainakaan lasten kasvoja saisi kuvissa näkyä ilman vanhempien lupaa.

Sosiaalisen median myötä lomakuvien jakaminen on muuttunut julkiseksi, kun aiemmin kuvia katseltiin lähinnä perhepiirissä.

Siksi kuvia jakaessa on syytä olla hereillä.

— Kerro näkemästäsi ja kokemastasi, mutta pohdi sanavalintoja ja sävyjä etukäteen. Kuvateksteissä vältä väheksymistä tai oman aseman vahvistamista, Katri Tihilä Reilun matkailun yhdistyksestä kertoo.

Turismibisneksen eläimillä on usein kurjat olot 

Eläinten käyttö turismissa on yleistä. Useissa kohteissa paikallinen eläin on merkittävä osa matkailuelämystä.

— Hyvin harvaa turistivalokuvaa voidaan pitää eettisenä, jos kuvassa on esimerkiksi norsun tai apinan kanssa, kertoo matkailumaantieteen professori Jarkko Saarinen.

Usein vangitut eläimet ovat hänen mukaansa huumattuja, jotta ne pysyisivät rauhallisina.

Saarinen suosittelee olemaa kriittinen ja kyseenalaistamaan epäilyttävän toiminnan. Esimerkiksi eläinten oloista kysyminen pakottaa yrittäjän miettimään ja perustelemaan omia kantojaan.

— Palveluntarjoajat ovat riippuvaisia turisteista. Jos yritystoiminnalta putoaa pohja epäeettisyyden vuoksi, sen täytyy muuttua eettiseksi.

Suomessa eläinten oloihin kiinnitetään huomiota

Suomessa tilanne on erilainen, sillä kotimaan matkailussa eläimet ovat pääasiassa kesyeläimiä. Silti työkoiran elämä poikkeaa varsin paljon lemmikkinä olevan kotikoiran elämästä.

Suomessa eläinten olot ovat lähtökohtaisesti hyvät. Laki- ja säädösympäristö velvoittaa yrittäjiä ja eläinten oloja valvotaan.

— Erityisesti viime vuosina yritykset ovat joutuneet kiinnittämään huomiota asiaan, kun kuluttajat ovat alkaneet tiedostaa, miten eläimiä kohdellaan, kertoo matkailututkimuksen yliopistonlehtori Minni Haanpää.

Reilun matkailijan ohjeet

Hanki tietoa matkakohteesta.

Matkusta huippusesongin ulkopuolella.

Valitse mahdollisimman vähäpäästöinen liikkumismuoto.

Suosi paikallista.

Säästä energiaa ja vettä.

Minimoi jätteet.

Kunnioita paikallista kulttuuria.

Lähde: Reilun matkailun yhdistys