Havuahon erohakemus vaieten Virolahden valtuustolle tiedoksi — Myös Havuaho pysyi edelleen vaiti eron syistä

Valtuuston huomion vei Kaakon Kaksikon yhteistoimintasopimus.

Antti-Jussi Larvio

Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho odotti rauhassa valtuuston 
kokouksen alkua, kun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sisko Ukkola-Paronen
 (kesk.) kävi vaihtamassa mielipiteitä kunnanhallituksen puheenjohtaja 
Vappu Kuokan (kesk.) kanssa.
Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuaho odotti rauhassa valtuuston kokouksen alkua, kun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Sisko Ukkola-Paronen (kesk.) kävi vaihtamassa mielipiteitä kunnanhallituksen puheenjohtaja Vappu Kuokan (kesk.) kanssa.

Virolahden kunnanjohtaja Osmo Havuahon erohakemus merkittiin Virolahden valtuustossa tiedoksi ilman puheita maanantaina. Havuaho ilmoitti viikko sitten yllättäen kunnanhallitukselle jättävänsä tehtävänsä ensi vuoden heinäkuun alusta lukien. Havuaho ei tuolloin ollut halukas avaamaan eronsa syitä eikä myöskään viikko erohakemuksen jättämisen jälkeen. Hän vetosi hetki ennen valtuuston kokousta edelleen siihen, että osapuolet ovat sopineet pidättäytyvänsä kommentoimasta asiaa.

Kommentteja sen sijaan valtuustossa riitti, kun valtuusto käsitteli Kaakon kaksikon eli Virolahden ja Miehikkälän yhteistoimintasopimusta. Kaakon kaksikko joutuu järjestämään yhteistoimintansa uudelta pohjalta Kymsoten vuoksi.

Miksi ollaan niin varovaisia Miehikkälän suuntaan, se on suomettumista. i — Risto Kouk

Sivistystoimenjohtajan rooli puhutti

Virolahtelaisvaltuutettuja askarrutti eniten se, ettei Miehikkälän kanssa ole päästy yhteisymmärrykseen Virolahden vastuulle tulevaan sivistys- ja hyvinvointipalveluihin liittyvästä sivistystoimenjohtajan viran järjestelystä.

Asian otti ensimmäisenä esiin demarien Seppo Pirttimäki. Hän kantoi huolta siitä, ettei vielä ole sovittu sivistystoimenjohtajan ja kolmen koulun rehtorin tehtävien jakamisesta kahdeksi viraksi. Tähän saakka sivistystoimenjohtaja on toiminut myös rehtorina, joka ei Pirttimäen mukaan välttämättä ole ollut lainmukainen järjestely. Muun muassa OAJ:n kanta on ollut, ettei sivistystoimenjohtaja voisi toimia myös rehtorina ja olla siten joissakin asioissa itsensä esimies.

Pirttimäki muotoili puolenkymmentä kertaa oman lisäysesityksensä, jonka lopullisessa versiossa todettiin, ettei valtuuston mielestä sivistys- ja hyvinvointipalvelujen organisaatioon saa jäädä epäilystä lainvastaisuudesta. Alunperin esityksessä mukana roikkunut edellyttää -sana korvattiin lopulta siis mielestä-sanalla, jotta Miehikkälässä ei koettaisi Virolahden valtuuston liikaa sanelevan.

Tosin muun muassa Risto Kouki (sd.) olisi ollut valmis tiukempaankin sanamuotoon.

— Miksi ollaan niin varovaisia Miehikkälän suuntaan, se on suomettumista. Virolahti hoitaa sivistystoimen eli se on meidän vastuulla, Kouki totesi, mutta tyytyi kuitenkin Pirttimäen muotoilemaan lisäykseen

Valtuustossa ihmeteltiin, kun Miehikkälä on vastustanut sivistyspalvelujen virkauudistusta lähinnä kustannuksiin vedoten.

Anton Yrjönen (kesk.) huomautti, että yhdistelmävirastahan on koitunut tähän saakka harmia.

Sote-keskus halutaan Virojoelle

Leo Uski (kesk.) otti sopimuksen käsittelyssä esiin myös Kymsoten suunnitelmat, joiden mukaan kaakonkulmalla tullaan jatkossa pärjäämään yhdellä sote-keskuksella nykyisen kahden terveyskeskuksen sijaan. Kuntien olisi suunnitelmien mukaan itse päätettävä jääkö sote-keskus Virolahdelle vai Miehikkälään. Uskilla oli asiaan selkeä näkemys, vaikka asia ei suoraan liittynytkään kuntien yhteistoimintasopimukseen.

— Keskuksen pitää ehdottomasti olla Virojoella, Uski totesi.

Hän sanoi olevansa valmis suuntaamaan neuvottelut yhteistyöstä Haminan suuntaan, mikäli Miehikkälän kanssa ei asioista päästä sopimukseen.

Havuaho muistutti, ettei Kymsote ole vielä pyytänyt kunnalta lausuntoa Palveluiden saatavuus ja saavutettavuus -raportista.

— Kunnanhallitus antaa lausunnon, kun pyyntö tulee.