Kotkan vanhasta poliisitalosta tulee festariareena — Joutomaa Fest levittäytyy vanhoihin toimistotiloihin ja rakennuksen sisäpihalle

Raimo eerola

Kotkan vanha poliisitalo toimii toukokuussa festivaaliareenana.
Kotkan vanha poliisitalo toimii toukokuussa festivaaliareenana.

Käytöstä poistettu Kotkan vanha poliisitalo herää henkiin päivän ajaksi. Rakennus toimii Joutomaa Festin tapahtumapaikkana 12. toukokuuta. Poliisitalon jatko on edelleen avoin. Käyttöön sitä ei kuitenkaan aiota enää kunnostaa.

Joutomaa Fest on poikkitaiteellinen ilmaisfestari. Se järjestetään Kotkassa nyt kolmannen kerran. Kaksi edellistä pidettiin viime vuonna.

— Viime keväänä olimme Katariinan vanhoilla siiloilla ja marraskuussa yhteisötalo Viikarin vanhoissa tiloissa. Viime vuonna emme vielä tienneet, että järjestäisimme näitä lisää. Mutta yleisön pyynnöstä päätimme toisin, tapahtuman järjestäjiin kuuluva Ekaterina Kosonen kertoo.

Poliisitalo saatiin käyttöön pitkän selvittelyprosessin jälkeen.

— Moni ehdotti sitä meille ja itsekin olimme sitä mieltä, että tämä olisi paras paikka. Siitä sitten aloimme unelmoimaan ja lopulta se luvattiin meille päiväksi.

Ei ikärajaa

Festivaalin ohjelmistoon kuuluu livemusiikkia, kuva- ja mediataidetta sekä erilaisia performansseja. Pääosa esiintymisistä sijoittuu ulos, rakennuksen sisäpihalle.

— Muutamia kuvataidenäyttelyitä ja performansseja nähdään kuitenkin myös sisällä. Vanhoissa toimistohuoneissa, joissa on terveet sisätilat, Kosonen kuvailee.

Tapahtuma alkaa klo 15, ohjelma jatkuu näillä näkymin klo 22 asti. Ikärajaa ei ole.

— Tämä ei ole varsinaisesti lapsille suunnattu tapahtuma, mutta lapset voivat kyllä tulla aikuisten kanssa. Kyseessä on kuitenkin taidetapahtuma. Mitään provokatiivista ei ole luvassa, mutta aikuisen on hyvä olla paikalla, että voi tulkita asioita lapselle, jos kysymyksiä syntyy.

Suurin sponsori on Kotkan kaupunki, joka myönsi 2000 euroa kulttuuriavustusta järjestelyitä varten. Ne menevät lähinnä materiaalikuluihin, kaikki mahdollinen hoituu talkootyönä.

— Meitä on tässä parikymmentä järjestelijää, joista kymmenkunta aktiivisia. Ihmisiä, jotka haluavat elävöittää kaupunkikulttuuria, Kosonen summaa.

Purkaminen todennäköisintä

Vanha poliisitalo jäi pois käytöstä puolisentoista vuotta sitten. Rakennuksessa ilmeni sisäilmaongelmia, joiden vuoksi naapuriin rakennettiin kokonaan uusi poliisitalo.

Talo on ollut tyhjillään jo pitkään. Sen myynnistä on keskusteltu, mutta kauppoja ei ole syntynyt. Kaupungin toimitilapäällikkö Tero Huusko toteaa, että purkaminen on todennäköisin vaihtoehto.

— Sen ajankohtaa ei ole vielä päätetty. Taloa ei kuitenkaan enää kunnosteta käyttöön.