Kriitikko ihastui uuteen Mission: Impossibleen: Täydellisyyttä hipova agenttiseikkailu

Mission: Impossible – Fallout (Yhdysvallat, 2018) Ohjaus ja käsikirjoitus: Christopher McQuarrie. Rooleissa: Tom Cruise, Henry Cavill, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Ving Rhames, Sean Harris, Angela Bassett, Vanessa Kirby, Michelle Monaghan, Alec Baldwin. Kesto: 147 min. K-12.

Paramount Pictures

Tom Cruise heittäytyy jälleen pähkähulluihin stuntteihin uudessa Mission: Impossible -elokuvassa. Cruise muun muassa opetteli lentämään helikopteria, hyppäämään HALO-laskovarjohyppyjä ja mursi nilkkansa rakennuksen katolta toiselle loikatessaan.
Tom Cruise heittäytyy jälleen pähkähulluihin stuntteihin uudessa Mission: Impossible -elokuvassa. Cruise muun muassa opetteli lentämään helikopteria, hyppäämään HALO-laskovarjohyppyjä ja mursi nilkkansa rakennuksen katolta toiselle loikatessaan.

22 vuoden ikäinen Mission: Impossible -elokuvasarjan kuudes elokuva on vasta ensimmäinen selkeä jatko-osa edeltäjälleen. Sama tekijätiimi jatkaa saman tarinan kertomista.

Ja miksi pitäisi muuttaa Mission: Impossible – Rogue Nationissa niin hyvin toiminutta kaavaa? Aikuisiällä elokuvasarja on vihdoin löytänyt oman äänensä ja pistää todella kampoihin James Bondin ja Jason Bournin kaltaisille agenteille. Ja monessa suhteessa nokittaa näiden suoritukset tyylipuhtaasti.

Virheettömät toimintakohtaukset nousevat tyylilajinsa esimerkeiksi Cruisen huimalla heittäytymisellä.

Mission: Impossible - Fallout tekee juttuja, joihin muut eivät yksinkertaisesti pysty.

Cruisen ja McQuarrien yhteistyö toimii

Oscar-voittaja Christopher McQuarrie on oikea mies ohjaajan ja käsikirjoittajan tuoliin. Hänellä on ollut Tom Cruisen kanssa pitkä ja hedelmällinen suhde, ja toimiva vuorovaikutus näkyy.

Ensimmäistä kertaa Cruisen näyttelemä IMF-agentti Ethan Hunt saa todellista syvyyttä, eikä ainoastaan melodramaattisia panoksia vaarassa olevan läheisen muodossa. Ikinuori Cruise alkaa näyttämään jo hieman murroskohtia, mutta hyvässä vedossa oleva näyttelijä kääntää tämänkin silkaksi karismaksi.

Juoni on elokuvan ainoa heikkous. Se on toimiva, mutta toistaa paljolti jo tuttuja juttuja. Maailmaa uhkaava pommi, sotkuun meneviä salajuonia ja toinen toisensa päälle pinoutuvia silmänkääntöjä ja petoksia.

Kolmannes elokuvasta on takaa-ajoja

Tarina on rakennettu sen varaan, että katsoja jäisi pidättämään henkeään sen puolesta, pystyykö yksi mies todella pelastamaan maailman. Vastaus on aika ilmiselvä.

Matka vie Huntin (Cruise) ja CIA:n palkkatappajan (Henry Cavill) Pariisiin tapaamaan alamaailman välittäjänä toimivaa Valkoista leskeä (Vanessa Kirby), jonka yhteyden ensimmäiseen elokuvaan sarjan tosifanit ehkä hoksaavat.

Apostoli-järjestö on vaarassa saada käsiinsä ydinpommeihin soveltuvaa plutoniumia. Huntin moraalinen päätös on syy, miksi materiaali on markkinoille päässyt.

Samalla MI6:n agentti Ilsa (Rebecca Ferguson) ilmestyy kuvioihin. Huntilla ja Ilsalla on samat kohteet, mutta eri määräykset. Totta kai uskolliset apurit Benji (Simon Pegg) ja Luther (Ving Rhames) sekä IMF:n pääjohtaja Hunley (Alec Balwin) ovat tukena.

Elokuva on kirjaimellisesti 30-prosenttisesti intensiivisiä takaa-ajoja. Siirrytään Pariisin kaduilta Lontoon katoille ja lopulta Kashmirin vuoristoon vatsanpohjasta ottavassa helikopterijahdissa.

Virheettömät toimintakohtaukset nousevat tyylilajinsa esimerkeiksi Cruisen huimalla heittäytymisellä. Kukaan muu ei tähän pysty.

VIISI TÄHTEÄ

Hyvää: Kiihkeät toimintakohtaukset. Hyvät näyttelijät.

Huonoa: Tutut juonielementit.

Erityistä: Cruise mursi nilkkansa kahden katon väliä hypätessään. Kohtaus on mukana elokuvassa.