Juhani-nimiseksi SPR:n tukihenkilöksi tekeytynyt mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen — luottavainen uhri hankki huijarille auton ja antoi tälle yli 9 000 euroa rahaa

Oikeuden mukaan rikokset olivat törkeitä, koska tekoaika oli pitkä ja syytetty käytti hyväkseen uhrin heikentynyttä harkintakykyä.

Jussi lopperi

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi kouvolalaismiehen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.
Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi kouvolalaismiehen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi tiistaina kouvolalaisen, vuonna 1965 syntyneen miehen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä petoksesta ja törkeästä maksuvälinepetoksesta. Oikeuden mukaan syytetty huijasi rahaa tekeytymällä Juhani-nimiseksi SPR:n tukihenkilöksi.

Petoksen uhri oli sairauden heikentämä vuonna 1962 syntynyt mies. Uhri oli tutustunut syytettyyn kotinsa pihalla alkuvuonna 2015. Päästyään uhrin kanssa tutuiksi syytetty huijasi tältä 6 500 euroa rahaa ja nosti tämän kortilla 2 800 euroa käteistä. Lisäksi ”Juhani” hankki uhrin tiedoilla auton, autolainan ja autovakuutuksen.

Rikokset tehtiin tammi—marraskuussa 2015. Oikeuden mukaan petokset olivat törkeitä, koska rikosten tekoaika oli pitkä ja syytetty käytti hyväkseen uhrin heikentynyttä harkintakykyä.

Syytetty kiisti syytteet, oikeus katsoi näytön riittävän

Syytetty kiisti syytteet ja tapahtumankulun. Hän myönsi ottaneensa uhrilta 6 500 euron lainan, mutta kertoi maksaneensa siitä 900 euroa takaisin ja aikoneensa maksaa loputkin.

Oikeus katsoi, että syyttäjän esittämä näyttö riitti tuomioon. Lisäksi oikeus tuomitsi vuonna 1984 syntyneen kouvolalaismiehen tuottamuksellisesta rahanpesusta.

”Juhanin” hankkima 6 500 euron laina siirrettiin ensin hänen tililleen. Mies nosti rahat ja antoi ne ”Juhanille” käteisenä. Toimenpiteen taustalla oli se, että Juhanina esiintynyt syytetty olisi voinut menettää sosiaalitukia, jos hänen tililleen olisi siirretty noin suuri summa rahaa.

Oikeus määräsi korvauksia lähes 14 000 euroa korkoineen

SPR:n työntekijäksi tekeytynyt mies joutuu maksamaan uhrille takaisin tililtä nostetut 2 800 euroa. Lisäksi hänen täytyy korvata luotto-, postimyynti- ja vakuutusyhtiöille yhteensä 5 300 euroa.

Lainaksi väitettyä rahasummaa syytetyt maksavat yhteisvastuullisesti takaisin 5 600 euroa. Kaikki summat maksetaan korkoineen.

Tuomiosta voi valittaa, joten se ei ole vielä lainvoimainen.