Kotkan kaupunki julkaisi koronaohjeet nettisivuillaan – Hoitoon hakeudutaan vasta puhelinsoiton jälkeen

Koronavirustartuntoja – kuten muitakin virustartuntoja – voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla sekä yskimällä ja aivastamalla oikein.

Kai Skyttä

Kun aivastuttaa, kannattaa mieluiten aivastaa paperinenäliinaan. Oikeanlainen aivastustekniikka ehkäisee niin koronaviruksen kuin muidenkin virusten leviämistä. Arkistokuva.
Kun aivastuttaa, kannattaa mieluiten aivastaa paperinenäliinaan. Oikeanlainen aivastustekniikka ehkäisee niin koronaviruksen kuin muidenkin virusten leviämistä. Arkistokuva.

Kotkan kaupunki on julkaissut verkkosivuillaan toimintaohjeet henkilöille, jotka epäilevät saaneensa koronavirustartunnan. Yksi tärkeimmistä ohjeista koskee hoitoon hakeutumista. Ohje kuuluu näin:

– Ota aina ensin puhelimitse yhteyttä oman alueesi terveyskeskukseen tai päivystysapuun, puh. 116 117. Saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Kun ihminen hakeutuu tutkimuksiin ja hoitoon koronavirusepäilyn vuoksi, hänelle saatetaan laittaa paperinen suu-nenäsuojus. Se suojaa henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta.

Kotkan tiedotteen mukaan koronavirustartuntaa on syytä epäillä, jos henkilö on oleskellut uuden koronaviruksen epidemia-alueella ja hänelle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita, kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta 14 vuorokauden sisällä alueelta saapumisen jälkeen. Epidemia-aluetta ovat Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italian Veneton, Lombardian ja Piemonten sekä Emilio-Romagnan alueella.

Oikeanlaista yskimistä, aivastelua ja käsihygieniaa

Kotka ohjeistaa kuntalaisia suojaamaan suunsa ja nenänsä kertakäyttönenäliinalla, kun he yskivät tai aivastavat. Käytetty nenäliina tulee laittaa välittömästi roskiin.

Jos nenäliinaa ei ole, on syytä yskiä tai aivastaa puseron hihan yläosaan, ei käsiin.

Kotkan tiedotteessa muistutetaan, että koronavirus-tartuntoja voidaan ehkäistä hyvällä käsihygienialla. Ensisijainen tapa puhdistaa kädet on pestä ne huolellisesti vedellä ja saippualla. Käsihuuhdetta voi käyttää, jos sitä on saatavilla.

Kotka ohjeistaa myös ihmisiä katsomaan vastauksia usein koronaviruksesta kysyttyihin kysymyksiin THL:n sivuilta.