Sijainti, sijainti ja sijainti – asuntokaupoissa suositaan pieniä asuntoja keskustoissa

Sari Tauru

Asuntokaupan piristyminen ei näy joka paikassa. Kiinteistömaailman Merja Sundberg esittelee Sunilassa sijaitsevaa 120 neliön asuntoa, jota on kaupattu nelisen vuotta.

Asuntomarkkinoilla on havaittavissa piristymistä. Nousukauden fiilis on tarttumassa myös ostajiin. Tällaisia saatesanoja esittelee Kiinteistömaailman tiistaina julkaistu markkinakatsaus.

— Hyviin aikoihin on vielä matkaa, mutta valoa on nähtävissä tunnelin päässä, luonnehtii Merja Sundberg Kotkan Kiinteistömaailmasta.

Kotkassa jos missä kaivataan positiivista virettä. Kun pääkaupunkiseudulla asuntokauppa käy, Kotkassa on pitkään seilattu matalapaineessa. Valtakunnallisesti Kiinteistömaailman tekemissä kaupoissa kasvua elokuun osalta oli edelliseen vuoteen verrattuna 15 prosenttia. Kotkan alueella kehitys on ollut samaa luokkaa, joskin se näkyy viiveellä, Sundberg sanoo. Kotkassa myyntimäärät ja hinnat ovat nousseet verrattuna viime vuoteen.

Esimerkiksi Karhuvuoressa kerrostaloasuntojen hintojen lasku näyttää taittuneen. Kiinteistömaailman kaupoissa neliöhinta oli viime vuonna 606 euroa ja tänä vuonna 634 euroa. Myös Tilastokeskuksen tiedot kertovat suunnan muuttuneen alkuvuoden aikana Karhuvuoressa.

Sundbergin mukaan piristymisestä kertoo sekin, että Kotkassa on saatu myytyä myös kalliimpia omakotitaloja.

Pienten asuntojen hinta nousee

Kiinteistömaailma ennustaa, että seuraavan puolen vuoden aikana Kotkassa nousevat keskustassa sijaitsevien yksiöiden ja kaksioiden hinnat. Pidemmällä aikavälillä kysyntää voi vauhdittaa ammattikorkeakoulun kampuksen tulo lähemmäs keskustaa.

Sen sijaan omakotitalojen hinnat voivat vielä laskea. Yksi selitys on sijainti. Mitä isompi asunto ja mitä kauemmas kasvukeskuksista mennään, sitä enemmän hinnoissa on laskupainetta, tiivistää Kiinteistömaailman barometri.

— Ihmiset haluavat keskustaan palvelujen ääreen. Näin se vaan menee joka puolella, Sundberg toteaa.

Samansuuntaista viestiä kertoi muun muassa Hypoteekkiyhdistyksen markkinakatsaus syyskuussa. Kasvukeskuksissa jopa lapsiperheet hakeutuvat keskustoihin esikaupunkialueiden sijaan. Sijainnin merkitys korostuu jatkossa, kaikesta muusta ollaan valmiita joustamaan. Tai ehkei aivan kaikesta.

— Asuntonäytöissä edelleen yleisin kysymys on se, että onko putkiremonttia tulossa. Myös hissin puuttuminen aiheuttaa ongelmia. Samoin kiinnostaa se, onko parveketta tai parkkipaikkaa. Mutta sauna ei ole enää iso juttu, Sundberg sanoo.

Sundberg huomauttaa, että hinnat voivat heitellä paljon myös kaupunginosien sisällä.

Kiinteistömaailman välittäjille suunnatussa kyselyssä selvitettiin asuntojen kysyntää, tarjontaa ja hintakehitystä. Lisäksi kyselyssä selvitettiin asuntosijoittamiseen liittyviä kysymyksiä. Syyskuussa toteutettuun kyselyyn vastasi 419 välittäjää.

Pekka Kimpanpää

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.