Kotkassa asuntosijoittamisen tuottojen kehitys on heikkoa – "Kaksiota suurempien asuntojen kokonaistuotoksi ennustetaan pyöreää nollaa"

Vuosittaisen ennusteen mukaan Kotka on vertailtujen kaupunkien häntäpäässä asuntosijoittamisen tuottojen kehittymisessä. Kotkassa yksiöstä voi saada hyvääkin tuottoa, mutta suurempien asuntojen osalta näkymät ovat huonot.

Mika Strandén

Kotkassa vuokra-asuntojen arvonkehitys on pakkasen puolella. Kuvituskuva.
Kotkassa vuokra-asuntojen arvonkehitys on pakkasen puolella. Kuvituskuva.

Kotkassa asuntosijoittamisen tuottojen kehittyminen on kehnoa, arvioidaan Suomen vuokranantajat ry:n ja Pellervon taloustutkimuksen (PTT) julkaisemassa vuosittaisessa ennusteessa.

Vertailussa oli mukana 24 kaupunkia, ja Kotka sijoittui niistä toiseksi viimeiseksi, kerrotaan tutkimuksen tiedotteessa. Kotkaa huonommat vuokratulonäkymät on vain Kouvolassa.

Tutkimuksessa arvioidaan, että Kotkassa yksiöiden keskimääräinen vuokratuotto ennen veroja on 7,3 prosenttia vuosina 2020–2023. Vaikka arvio keskimääräisestä vuokratuotosta on edellisvuoden ennusteesta kasvanut reilulla puolellatoista prosenttiyksiköllä, arvioidaan arvonkehityksen olevan 1,1 prosenttia miinuksella. Jos myös arvonkehitys otetaan huomioon, arvioidaan keskimääräiseksi kokonaistuotoksi 6,1 prosenttia.

Suurilla asunnoilla mitättömät tuotot

Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen toteaa, että arvio Kotkan yksiöiden keskimääräisestä vuokratuotosta on tutkimuksen kaupunkien kärkipäästä, mutta korkeaan vuokratuottoarvioon liittyy myös korkea riski asunnon arvonlaskusta.

– Kotkassa asuntosijoittaja voi saada yksiöstä hyvää tuottoa, mutta myös riskit arvon laskulle ja tyhjille kuukausille ovat suuret.

Isompien asuntojen kohdalla vuokratuoton ennuste on erityisen heikko.

– Yksiöiden kokonaistuottoarvio on noussut viimevuotisesta tutkimuksesta reilulla prosenttiyksiköllä ja vastaa tutkimuksen kaupunkien keskimääräistä tuottoarviota. Kaksioiden kokonaistuottoarvio on taas heikentynyt 1,8 prosenttiin edellisestä tutkimuksesta ja on vertailun toiseksi heikoin. Kaksiota suurempien asuntojen kokonaistuotoksi ennustetaan pyöreää nollaa, Rokkanen sanoo.

Rokkasen mukaan Kotkan vuokramarkkinoiden näkymiä varjostaa negatiivinen väestökehitys. Hän kuitenkin uskoo, että Kantasatamaan kaavailtu Xamkin kampus vahvistaa asuntojen kysyntää Kotkansaarella.

– Vähäinen uudiskohteiden valmistuminen on tasapainottanut markkinaa, ja talousalueen työpaikkakehityksessä on ollut käännettä parempaan, Rokkanen toteaa

Korona vaikuttaa asuntojen hintoihin, mutta ei vuokriin

Koronakriisi vauhdittaa asuntosijoittamisen alueellisten erojen kasvua, arvioidaan PTT:n laatimassa asuntosijoittamisen tuottoennusteessa. Koronan arvioidaan pudottavan asuntojen hintoja pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella tänä vuonna puoli prosenttia ja muualla Suomessa kolme prosenttia.

Koronalla ei arvioida olevan suurta vaikutusta vuokrakehitykseen, ja erot vuokrakehityksessä ovat eri kaupunkien välillä huomattavasti asuntojen hintakehityksen eroja pienemmät.

Viime vuonna vuokrat nousivat tutkimuksen tarkastelukaupungeissa keskimäärin noin 1,2 prosenttia. Tulevina vuosina kasvun ennustetaan jatkuvan maltillisena, noin 1,3 prosentin vuosivauhdilla.

Rokkanen huomauttaa, että kaikkia koronakriisin vaikutuksia on vaikea arvioida.

– Ennusteessa oletetaan koronakriisin vauhdittavan asuntomarkkinoiden hintojen eriytymistä, mutta vuokrien osalta uskotaan kriisiä edeltävän kehityksen jatkuvan. Ennuste kuvaa siis tilannetta, jossa kaupungin vuokramarkkinat toipuvat koronasta nopeasti.