Haminan-Kotkan sataman kokonaisliikenne porhalsi jo ohi koko viime vuoden lukemista

Juha Rika

Haminan—Kotkan sataman kautta kulki 14,9 miljoonaa tonnia tavaraa tammi-marraskuussa. Kasvua edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon oli 11,5 prosenttia. Satamaliikenne on jo nyt ylittänyt koko viime vuoden tonnimäärän (14,7 miljoonaa tonnia vuonna 2017). Satamassa tullaankin tilastoimaan varmuudella kolmas peräkkäinen kasvun vuosi.

Sataman marraskuu sujui oikeastaan samalla nousu-uralla kuin koko vuoden. Kuukausi ei tarjonnut yllätyksiä suuntaan tai toiseen. Syksyn työmarkkinakuohunnan rauhoituttua myös joulukuusta odotetaan vilkasta.

Tuonnissa suurin lisäys on raakapuussa.

— Tällä hetkellä tiedossa ei ole mitään nopeita uhkakuvia. Ensi vuoteen lähdetään luottavaisin mielin. Mutta maailma on tietysti aina arvaamaton paikka, toimitusjohtaja Kimmo Naski totesi.

Mikäli joulukuu jatkuu yhtä vakaana, sataman koko vuoden liikenne saattaa tänä vuonna puhkaista 16 miljoonan tonnin rajan. Viimeksi tähän on ylletty vuonna 2011. Sen jälkeen liikenne kyykkäsi vuosikausia. Uuteen nousuun lähdettiin 2016.

Uusimmassa satamatilastossa viennin osalta rehvakkaimmat kasvuprosentit näkyvät edelleen luokissa muu tavara ja kappaletavara, joita vauhdittavat Nord Stream 2 -kaasuputkilinjan laivaukset. Laskua oli sahatavarassa, sellussa ja kuivabulkissa.

Tuonnissa suurin lisäys on raakapuussa. Viime vuonna raakapuuta tuotiin 450 000 tonnia. Tänä vuonna raakapuuta on tuotu marraskuun loppuun mennessä 1,3 miljoonaa tonnia.

Transitoliikenne on 12 prosentin kasvussa verrattuna viime vuoteen. Toiseen suuntaan uivat kotimaan liikenne (–15,9 prosenttia) ja kontit (–5,4 prosenttia). Laivoja Haminan—Kotkan satamassa on käynyt 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.