Kotka valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen Kymsoten äänivaltakiistassa

Kaupunginhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan valituslupahakemuksesta ja valituksen toimittamisesta korkeimmalle hallinto-oikeudelle.

Moises Garibay

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Kotkan kaupunki aikoo valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen erimielisyydestä Kymsoten perussopimuksen tulkinnassa. Kaupunginhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan valituslupahakemuksesta ja valituksen toimittamisesta korkeimmalle hallinto-oikeudelle.

Aikaisemmin Itä-Suomen hallinto-oikeuteen toimitetussa hakemuksessa hakijoina olivat Kotkan ja Haminan kaupungit sekä Pyhtään ja Virolahden kunnat. Vastaajina olivat Kouvolan kaupunki ja Miehikkälän kunta. Viime viikolla Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi hakemuksen. Hallinto-oikeus hylkäsi myös hakijoiden ja vastapuolien oikeudenkäyntikuluvaatimukset.

Etelä-Kymenlaaksossa katsotaan, että perussopimuksessa on kirjausvirhe

Kymsoten perussopimuksessa todetaan, että kullakin yhtymävaltuustojäsenellä on yksi ääni jokaista alkavaa tuhatta asukasta kohti. Yksittäisen kunnan äänimäärä voi olla enintään puolet kaikkien kuntien yhteenlasketusta rajoittamattomasta äänimäärästä.

Näitä säännöksiä soveltamalla Kouvolalla on yhtymävaltuustossa 58 prosentin äänienemmistö vielä senkin jälkeen, kun sen äänimäärää on leikattu.

Etelä-Kymenlaaksossa katsotaan, että perussopimuksessa on kirjausvirhe. Kotkan, Haminan, Pyhtään ja Virolahden mukaan äänivalta on pitänyt määritellä niin, että yksi ääni alkavaa tuhatta asukasta kohti on kullakin kunnalla, ei yksittäisellä yhtymävaltuuston jäsenellä.

Luetuimmat