Haminan Seurahuone on liian pieni KSO:lle — Liiketoiminnan ostanut Kotkan Saaret Oy harkitsee hotellin laajentamista

Kotkan Saaret Oy omistaa toimitusjohtaja Ismo Rädyn mukaan kaikki liiketilat, joissa yritys toimii. Harkinnassa on myös Seurahuoneen kiinteistön ja viereisen entisen Haminan kaupungintalon ostaminen.

Antti-Jussi Larvio

Seurahuone sijaitsee Pikkuympyräkadulla aivan Haminan keskustassa. Rakennuksen omistaa Haminan kaupunki. Ravintola- ja hotellitoiminnat siirtyvät KSO:lta Kotkan Saaret Oy:lle helmikuun alussa.
Seurahuone sijaitsee Pikkuympyräkadulla aivan Haminan keskustassa. Rakennuksen omistaa Haminan kaupunki. Ravintola- ja hotellitoiminnat siirtyvät KSO:lta Kotkan Saaret Oy:lle helmikuun alussa.

Kymen Seudun Osuuskauppa luopuu Haminan Seurahuoneesta. KSO on myynyt Seurahuoneen liiketoiminnan eli ravintola- ja hotellitoiminnot kotkalaiselle Kotkan Saaret Oy:lle. Liiketoiminta siirtyy uudelle yrittäjälle helmikuun alusta.

KSO:n matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Mikko Virtasen mukaan Haminan Seurahuone ei pienen kokonsa vuoksi soveltunut Osuuskaupan ydinliiketoimintaan.

KSO halusi luopua Seurahuoneesta ja me puolestamme halusimme laajentaa liiketoimintaamme Haminan suuntaan. — Ismo Räty

— Pääsyy on, että se on ketjuttamaton yksikkö. Hotellipuoli on liian pieni, että sen olisi voinut liittää esimerkiksi Sokos Hotelleihin. 12 huoneen yksikkö on harvinainen hotelli-ravintola S-ryhmässä, Virtanen sanoo.

Hänen mukaansa hotellin laajentamista ei KSO pitänyt mahdollisena, joten liiketoiminnan myyntiin päädyttiin.

— Emme nähneet tämän hetken markkinatilanteessa mahdollisuutta laajennuksen. Me saimme siihen nyt hyvän ja virkeän yrittäjän, joka varmasti saa kehitettyä Haminan Seurahuoneesta tulevaisuudessa laadukkaan yksikön.

Halu Haminaan

Toimitusjohtaja Ismo Räty Kotkan Saaret Oy:stä sanoo yhtiön halun laajentua myös Haminaan olleen yksi ostopäätökseen vaikuttaneista tekijöistä.

— KSO halusi luopua Seurahuoneesta ja me puolestamme halusimme laajentaa liiketoimintaamme Haminan suuntaan, Räty toteaa.

Hänen mukaansa yhtiö näkee Haminan Seurahuoneen kehityskelpoisena, mutta tarkemmin hän ei halua suunnitelmista vielä kertoa. Hotellin laajentamisen hän kuitenkin myöntää olevan yksi kehittämismahdollisuus

Kiinteistöt kiinnostavat

Räty toteaa, että kaupungin edustajien kanssa on käyty keskusteluja Seurahuoneen kiinteistöön rajoittuvasta entisestä kaupungintalosta.

— Jatkovuokrasopimuksen tekemisen yhteydessä kaupunki tarjosi kyseistä kiinteistöä meille. Siitä on joskus tehty laajennussuunnitelmat ja meille on luvattu toimittaa ne kuvat.

Rätyn mukaa keskustelua kaupungin kanssa on käyty alustavasti myös kaupungin omistaman Seurahuoneen 1890-luvulla rakennetun kiinteistön ostamisesta Kotkan Saaret Oy:lle.

— Meidän tavoitteena on, että toimimme omissa liiketiloissa, kuten tällä hetkellä joka paikassa. Osto ei ole poissuljettu, jos neuvottelupöydässä saadaan molempia osapuolia tyydyttävä hintalappu.

Työntekijät jatkavat

Rädyn mukaan ravintolatoiminta jatkuu Seurahuoneella normaalisti kolmessa ravintolassa eli Seurahuoneen pääravintolassa, kellarikerroksen pubissa ja kesäisin terassiravintolassa. Myös hotelli jatkaa kuten tähänkin saakka.

Seurahuoneen 11 työntekijää siirtyvät Kotkan Saaret Oy:n palvelukseen vanhoina työntekijöinä.

Kotkan Saaret Oy

Kotkan Saaret Oy on kotkalainen Rädyn perheen 100 % omistama perheyritys, joka tuottaa matkailu- ja ravintolapalveluita Rankissa, Kirkonmaassa, Ollinkareilla, Tulikukossa, Karhulan Hovissa ja Seuratalo Sammolla. Yritys työllistää 10-50 henkilöä sesongin mukaan.